Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/5870577/Schoonmaakbranche-WestBrabant-wacht-intensieve-controles-inspectie.ece

 

 

Schoonmaakbranche West-Brabant

wacht intensieve controles inspectie

 

 

schoonmaakspullen

 

Foto: uit Wikipedia

 

 

BREDA – De schoonmaakbranche in West-Brabant en Zeeland krijgt het komende jaar te maken met strenge controles. Het ministerie van Sociale Zaken wil op die manier de fraude in de sector hard aanpakken. Het gaat onder meer om uitkeringsfraude, belastingontduiking en illegale arbeid. Aan de controles, bij elkaar zullen het er ongeveer 1500 zijn, doen teams mee van de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst en het UWV. Ook bedrijven in Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, de Gooi en Vechtstreek en Noord-Holland krijgen er mee te maken. De regio’s zijn uitgekozen, omdat de verschillende overheidsdiensten naar eigen zeggen signalen kregen dat er hier in de schoonmaakbranche het nodige mis was. Woordvoerster Magda de Vetten van de Arbeidsinspectie: “De schoonmaakbranche is gevoelig voor fraude, omdat het om laaggeschoold werk gaat waar ook nog eens veel vraag naar is.”

 

Volgens het ministerie zijn de controleurs ook alert op onderbetaling, zwart werk en fictieve dienstverbanden. In dat laatste geval werkt een illegaal op het sofinummer van iemand die zelf niet aan de slag gaat. Die laatste kan op grond van dat werk later een WW-uitkering aanvragen. “Illegale arbeid is in de schoonmaakbranche een veelkomend probleem,” aldus De Vetten. De controles zijn vooral gericht op bedrijven die in het verleden al eens zijn betrapt op fraude. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van tips van bonafide schoonmaakbedrijven die gebukt gaan onder de oneerlijke concurrentie. De organisatie van schoonmaakbedrijven, OSB, juicht het dan ook toe dat de fraude extra hard wordt aangepakt. “Het is belangrijk dat de sector niet langer wordt geassocieerd met illegaliteit,” zegt een woordvoerder.

 

De OSB heeft met de leden in een gedragscode afgesproken dat ze de wet naleven. De branche-organisatie vertegenwoordigt drieduizend bedrijven. Bij controles van de Arbeidsinspectie vorig jaar bleek meer dan een derde van de bezochte bedrijven illegale werknemers in dienst te hebben. In de eerste acht maanden van dit jaar is dit gezakt naar 22 procent. Dat is nog altijd hoger dan in andere risicobranches, waar het overtredingspercentage uiteenloopt van 8 tot 12 procent.

 

 

 

28 november 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN