logo (7)

 

Veel afvallers bij selectie rechercheurs

 

 

schema

 

 

Rechercheurs zijn aan het werk met speciale schema’s om relaties weer te geven.

 

 

Een cursus criminologie, rijlessen en een intensief sportschema:

hardlopen, cardiofitness en krachttraining.

 

Vera Kasemir bereidt zich grondig voor op de selectie voor

de opleiding recherchekundig master van de politie.

 

Ze weet dat het moeilijk wordt, maar met een

goede voorbereiding zal het toch wel lukken?

 

 

De gevreesde sporttest – ‘heel heftig’ – gaat haar goed af. Maar dan volgt de psychologische test. Eerst een verhoor door een psycholoog, daarna een rollenspel. Jij bent rechercheur en je moet twee getuigen horen, wordt de 25-jarige verteld. Bij de tweede getuige gaat het mis. “Ze begon gelijk te schreeuwen en te schelden. Ik was daar zo door overrompeld.” Twee weken later ontvangt ze het psychologisch rapport: veel zelfkennis, maar ze kan niet omgaan met stresssituaties. Ze wordt afgewezen. Zo vergaat het veel kandidaten die zich aanmelden voor de opleiding ‘master of criminal investigation.’ Bij de strenge selectie vallen veel sollicitanten af. Daarnaast bieden de korpsen te weinig werkplekken aan. Het is daarom zeer de vraag of eind 2011 de doelstelling wordt gehaald om 1300 recherchekundigen bij de korpsen te hebben.

 

 

Sherlock_Holmes_statue_at_Meiringen1

 

Sherlock Holmes

(Standbeeld in Meiringen – Zwitserland)

 

 

De politie wil heel graag hoogopgeleiden aantrekken bij de recherche. Zij zouden moeten voorkomen dat de recherche zich in een onderzoek te veel richt op één verdachte, de zogenoemde tunnelvisie. Daar komt bij dat het politiewerk de afgelopen jaren ingewikkelder is geworden, zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg, die namens de politietop over het werkgeversbeleid gaat. Criminelen gaan geraffineerder te werk, maken gebruik van nieuwe technologieën en werken vaak over de grens. Dus zijn gespecialiseerde rechercheurs nodig. Daarnaast verandert de samenleving, vervolgt hij. Nederland telt vele culturen en daar lopen agenten vrijwel dagelijks tegenaan. Een geval van huiselijk geweld is niet langer een kwestie van: huis binnenvallen en arrestatie plegen. Nee, een agent moet kijken of er sprake is van eerwraak en moet besluiten of iemand uit huis moet worden gezet. “We hebben mensen nodig die daarmee kunnen omgaan. We willen een grote variëteit aan werknemers. Dus zoeken we hoogopgeleiden, maar ook allochtonen, vrouwen, noem maar op.” Natuurlijk is de selectie van hbo'ers en wo'ers streng, benadrukt Marcel Bruinsma, bij de Politieacademie verantwoordelijk voor het rechercheonderwijs. De politie is op zoek naar kwaliteit. “Mensen die uit zijn op sensatie moeten tijdens de selectie snel afvallen. Je lost een zaak niet in een half uur op. Het is geen CSI.” De politie zoekt mensen met een goed analytisch vermogen, ze moeten zich kunnen inleven in verdachten en slachtoffers. Bruinsma: “Ze moeten uit een zaak kunnen stappen en zich afvragen wat ze nu eigenlijk aan het doen zijn.”

 

Bruinsma en Aalbersberg merken dat de kandidaten erg gepassioneerd zijn. Dat moet ook wel, want het salaris is karig. “Veel mensen gaan minder verdienen. Maar ze gaan voor een baan die ertoe doet,” stelt de hoofdcommissaris. Na hun opleiding kunnen ze maximaal zo'n 3000 euro bruto verdienen. Tijdens de opleiding is dat gemiddeld een kleine 2000 euro. De politie stelt het wel erg mooi voor, meent echter voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP. De politie biedt volgens hem hoogopgeleiden veel te weinig mogelijkheden. Snel carrière maken is moeilijk en het is maar de vraag hoe ‘ouderwetse’ agenten op al die betweters reageren. De hoogopgeleiden zullen volgens hem ongezouten kritiek leveren en niet iedereen kan daarmee omgaan. “Er is echt een cultuuromslag nodig.” Juist daar wordt nu hard aan gewerkt, reageert Aalbersberg. En met die carrièremogelijkheden komt het ook wel goed. Zo werkt de politie aan een soort open universiteit, waardoor werknemers op de computer cursussen kunnen volgen. Ook onderzoekt de politie of een hoger salaris mogelijk is. Voor Vera maakt het niet meer uit. Ze is ‘helemaal klaar’ met de politie. Ze werkt nu op de loonadministratie van een accountantskantoor, ‘een heel leuk bedrijf.’

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

11 juli 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN