logo (7)

 

Justitie: “Shell is veelpleger”

 

 

 

shell

 

 

Het Openbaar Ministerie eist een boete van 35.000 euro

van Shell Moerdijk voor het verzwijgen van de

ontsnapte gifwolk van 31 maart 2004.

 

 

Officier van justitie I. Koopmans aarzelde niet om grote woorden in de mond te nemen om de handelwijze van Shell aan de kaak te stellen. “Uit het gebeurde rijst het beeld op van een enigszins amateuristisch opererende organisatie die niet precies weet waar ze mee bezig is. Dat is verontrustend.” De officier gaf ook de provincie Noord-Brabant, belast met het toezicht op Shell Moerdijk, een veeg uit de pan. “De provincie geeft er blijk van haar taak onvoldoende serieus te nemen.” Shell Nederland Chemie staat terecht voor een in 2004 ontsnapte wolk etheenoxide van 5,3 ton. Het bedrijf zou aanvankelijk hebben ingeschat dat het om slechts enkele tientallen kilo's ging. Later werd geschat dat het om een tot twee ton zou gaan. Pas dit jaar bleek uit nieuwe berekeningen dat het om 5,3 ton ging.

 

Shell meldde het incident pas na drie maanden, volgens het bedrijf overeenkomstig afspraken met de provincie. “We zijn volledig te goeder trouw in de val getrapt. Achteraf vinden wij ook zelf dat we dit direct hadden moeten melden, daar is geen enkele discussie over,” aldus Robin Mooldijk namens het bedrijf. Shell en provincie hebben intussen afgesproken dat elke emissie van boven de tien kilo meteen wordt gemeld.

 

De officier vindt dat juist een multinational als Shell het goede voorbeeld had moeten geven. “Er is in hetzelfde jaar ook twee keer veel te veel aan PAK's geloosd op de afvalwaterpersleiding. Shell heeft in Nederland een strafblad van zes pagina’s, als een veelpleger of draaideurcrimineel. Het lijkt welhaast amateuristisch geklungel met een grote mate van nonchalance en desinteresse.”

 

Shell-raadsman R. Fibbe wijst erop dat Shell niet alleen handelde “op advies en gezag van de provincie,” maar dat zowel het RIVM als TNO hebben vastgesteld dat de incidenten geen gevaar voor mens en milieu hebben veroorzaakt. “De ernst van het feit is gering. De ongefundeerde kwalificaties van het OM doen Shell geen recht.” Vonnis over twee weken.

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

15 augustus 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN