Bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/6055725/Skimmen-zal-alleen-maar-toenemen.ece

 

Skimmen zal alleen maar toenemen”

 

 

skimapparaat

 

Skimapparaat NS kaartenautomaat

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

BERGEN OP ZOOM - Voor de grap richtten vijf collega’s van

de kartonnenfabriek Nampak in Hoogerheide deze week

het gelegenheidsclubje “De Skimmia’s” op,

maar eigenlijk valt er weinig te lachen, vinden ze.

 

 

Net als vele honderden andere bankpashouders, werden ze de dupe van een grootschalige pinpasfraude in Bergen op Zoom. Criminelen skimden hun betaalpasjes, vermoedelijk onder meer bij supermarkt Lidl aan de Antwerpsestraatweg en plunderden vervolgens hun bankrekeningen vanuit het buitenland.

 

Jack Delrue (44) uit Bergen zag zijn banksaldo slinken met 700 euro, zijn vrouw met 1200 euro. Van de rekening van zijn 48-jarige collega Vera Jaspers werd ruim 900 euro afgeboekt. Vera: “Ik had boodschappen gedaan bij de Lidl. Toen ik wilde afrekenen, blokkeerde mijn pasje, net als van veel andere klanten. Wat ik niet begrijp is dat ze de mensen gewoon lieten doorgaan met pinnen. Waarom waarschuwden ze ons niet dat er met de betaalautomaten was geknoeid?” De 26-jarige Janet Eijsen uit Sint-Annaland is zich een hoedje geschrokken. Zij werd beroofd van 375 euro. “Ik durf niet meer te pinnen.” Allemaal weten ze dat ze schadeloos gesteld zullen worden door de banken, maar ondertussen balen ze als een stekker. Jack: “Mijn vrouw en ik kunnen geen van beiden geld opnemen en contant geld hebben we niet. Als we met een legitimatiebewijs naar de bank gaan, kunnen we 50 euro opnemen, maar dat is zo’n gedoe.” Vera: “Het is een akelig idee dat ze geld van je rekening kunnen afhalen.” Bij Lidl in Bergen op Zoom zwijgt de bedrijfsleiding ondertussen in alle talen over de pinpasfraude. Hoewel de grootschalige oplichting het gesprek van de dag is bij de klanten, houden ook de caissières de kaken stijf op elkaar.

 

Het gerucht dat ook bij supermarkt Nettorama de pinautomaten waren gemanipuleerd, wordt nadrukkelijk tegengesproken door de bedrijfsleider. Alle automaten in de winkel zijn voorzien van een veiligheidssticker, waardoor het apparaat als het ware is verzegeld, vertelt hij. Onderzoek leert dat de betaalautomaten bij Lidl niet beschermd worden door de speciale sticker. Volgens woordvoerder Bob Goulooze van het bedrijf Currence, dat eigenaar is van het betaalmerk “Pin” en specialist op het gebied van betalingsverkeer, is deze extra veiligheidsmaatregel echter wel noodzakelijk. Goulooze drukt ondernemers bovendien op het hart om de automaten drie keer per dag te controleren. “Als de sticker beschadigd is, mag het apparaat niet meer worden gebruikt en moet de politie worden gewaarschuwd.” Ook klanten raadt hij aan om op deze veiligheidsstickers te letten. Skimmers zullen de komende jaren vaker toeslaan in ons land, meent hij. “Bergen op Zoom zal voorlopig echt niet de laatste gemeente zijn waar het gebeurt.”

 

Het zijn vooral Roemeense misdaadbendes die zich hebben toegelegd op het illegaal kopiëren van bankpasjes. In Nederland is dat vrij eenvoudig, omdat de pasjes hier nog voorzien zijn van een magneetstrip, die makkelijk te vervalsen is. In de ons omringende landen hebben de pasjes een EMV-chip, die veel veiliger is. Het duurt nog minstens twee jaar voordat alle ondernemers in ons land hun betaalautomaten hebben aangepast op deze chip. Goulooze: “Tot die tijd moeten we knarsetandend toezien hoe de georganiseerde misdaad hiervan profiteert.” In 2008 waren er in ons land 900 gevallen van skimfraude en werden de banken hierdoor voor 31 miljoen euro gedupeerd.

 

 

 

8 januari 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN