Bron: BN-DeStem

 

Snel reageren bij vermissing van kind

 

 

vermissing

 

Voorbeeld van een uiting van Amber Alert op een scherm op een vliegveld.

Het nieuwe landelijke waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingszaken is gisteren in gebruik genomen.

 

 

Elke burger kan nu een levensredder zijn, zei justitieminister

minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) gisteren.

 

 

Dankzij het nieuwe nationale opsporingssysteem Amber Alert Nederland, waarvoor Hirsch Ballin in Den Haag het startschot gaf, kunnen burgers de politie de helpende hand bieden bij de opsporing van vermiste of ontvoerde kinderen.

 

Waarom is Amber nodig?

Drie uur na een ontvoering is driekwart van de kinderen niet meer in leven, blijkt uit Amerikaans onderzoek naar kinderontvoeringen. De eerste uren na de vermissing of ontvoering van een kind zijn daarom cruciaal. Snel ingrijpen, is dus essentieel en dankzij Amber hoopt de politie een ontvoerd kind sneller te kunnen vinden. GroenLinks pleit al enkele jaren voor de invoering van zo'n systeem.

 

Hoe werkt Amber en voor wie is het bedoeld?

Elke burger kan zich op de website www.amberalertnederland.nl aanmelden. Het Korps landelijke politie diensten (KLPD) hoopt dat vooral mensen die veel op straat zijn, zoals taxi- en buschauffeurs, meedoen. Zij kunnen een bericht met foto van het gezochte kind op hun mobiele telefoon ontvangen. De politie hoopt dat bedrijven straks ook meewerken aan Amber, zodat op beeldschermen op bijvoorbeeld de NS-stations of op Schiphol foto's van vermiste kinderen verschijnen. Nieuwsprogramma's op radio en televisie moeten volgens de politie uitzendingen onderbreken als een kind wordt vermist. “We verwachten dat ze meedoen,” aldus het KLPD.

 

Hoeveel kinderen raken er jaarlijks vermist of worden ontvoerd?

De meeste ontvoeringen van kinderen worden gepleegd door één van de ouders of andere familieleden. Ze worden dan bijvoorbeeld meegenomen naar het buitenland. Dat gebeurt jaarlijks ongeveer zestig keer, zegt het Centrum Internationale Kindontvoeringen. Bij het KLPD staan nu vijfhonderd kinderen als vermist opgegeven. De grootste groep bestaat uit jongeren die zijn weggelopen of door één van hun ouders meegenomen.

 

Wanneer maakt de politie gebruik van Amber?

Amber is volgens het KLPD bedoeld voor slechts een klein deel van de vermiste of ontvoerde kinderen. Jaarlijks zullen er vijf tot tien Amber-waarschuwingen zijn, schat het KLPD. Een ontvoering na een echtscheiding hoort daar niet bij. Een zaak moet aan een aantal eisen voldoen: het kind moet jonger zijn dan achttien jaar, het moet in levensgevaar verkeren of er moet worden gevreesd voor ernstig psychisch of lichamelijk letsel. Er moet bijvoorbeeld een getuige zijn die heeft gezien dat een kind met geweld is ontvoerd. “Het klinkt misschien macaber, maar we kunnen alleen een Amber Alert geven als we een goed lijkende foto van een kind hebben,” zegt een woordvoerder van het KLPD. “Dat is dus een tip die we ouders ook mee willen geven, “zorg dat je een goede foto in huis hebt.”

 

Is de politie niet bang voor valse meldingen of voor burgers die zelf actie ondernemen als ze denken een ontvoerd kind te zien?

Er zullen zeker foute tips binnenkomen, maar dat is geen probleem, zegt het KLPD. Als een kind is ontvoerd, is het zaak alle tips na te trekken. “We moeten alles proberen om het kind te redden.” Het KLPD wijst erop dat het televisieprogramma Opsporing Verzocht al jaren werkt met tips van burgers. Daar zit ook veel foute informatie tussen, maar er worden ook zaken opgelost. Burgers die denken een ontvoerd kind te zien, moeten zeker niet zelf in actie komen, stelt de politie. Ze moeten een speciaal telefoonnummer draaien (0800-6070). Bedrijven en burgers die willen meedoen aan Amber Alert Nederland, moeten zichzelf aanmelden. Op www.amberalertnederland.nl kan software worden gedownload.

 

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

Amber Alert

 

Met één druk op de knop kunnen vanaf vandaag Nederlandse burgers worden ingezet om ontvoerde kinderen op te sporen. Als een kind is verdwenen, kan de politie groot alarm slaan met het nieuwe nationale alarmsysteem “Amber.” Het opsporingsbericht en de foto van het kind worden dan naar gsm's, computers en bijvoorbeeld beeldschermen in winkelcentra gestuurd. Burgers die zich hebben opgegeven krijgen via sms of e-mail een alarmbericht. Het systeem is een Amerikaanse vondst, vernoemd naar de vermoorde negenjarige Amber uit de staat Texas. In Amerika worden vermissingen van kinderen via televisie, radio en elektronische verkeersborden langs snelwegen gemeld. Soms publiceert de politie zelfs berichten op melkpakken. Meerdere landen hebben het voorbeeld van de VS gevolgd, zoals Frankrijk en Groot-Brittannië. Zij hebben eigen varianten ontwikkeld. Het Korps landelijke politie diensten (KLPD) gaat wel in gesprek met Rijkswaterstaat, zodat eventueel ook de matrixborden boven snelwegen kunnen worden gebruikt. Het project is bedoeld om de ‘ogen en oren van burgers’ te gebruiken bij de zoektocht naar een kind. Justitieminister Ernst Hirsch Ballin zei gisteren: “De hulp van Nederlandse burgers en organisaties is doorslaggevend voor het succes van het systeem.” Het alarm is landelijk, omdat ontvoerders zich vaak snel verplaatsen.

 

 

 

12 november 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN