Zijn dat nou niet regelrechte

souteneurspraktijken?

 

 

Ben ik nou gek of is de overheid het? Regelmatig kijk ik wel eens naar programma’s zoals “Kassa” en “Tros Opgelicht.” Ach, ze zijn er in velerlei vormen. Geen kwaad woord mijnerzijds hoor over deze programma’s. Ze doen zeker zeer goed werk en hebben ook een waarschuwende functie en wie weet hoeveel onheil ze weten te voorkomen. Dus nogmaals naar hen richt mijn kritiek zich geenszins.

 

Waar mijn kritiek zich wel op richt zijn naar die overkoepelende organen, veelal direct gelieerd aan de overheid of toch minstens zijn het ‘organen’ die een ‘lijntje’ hebben met diezelfde overheid en vaak is het justitie zelf die soms hele zware boetes oplegt aan bedrijven en of personen die de zaak belazeren, oplichten en/of malafide praktijken praktiseren. Vaak hoor je dat semi-overheidsorganen mega zware boetes hebben opgelegd aan bedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels en wetten. In de meeste gevallen zal dat ook wel zeer terecht zijn. Dus ook hierover an sich geen kwalijke opmerkingen mijnerzijds. Echter, de meeste voorvallen waarbij wordt overgegaan tot het opleggen van sancties en die soms eerder aangehaalde zware boetes, die vonnissen worden pas uitgesproken ná klachten van klanten, consumenten, u en ik dus. Gewoon door mensen die belazerd zijn, zwaar in de tang genomen zijn en dan is het goed, heel goed zelfs als die praktijken aan het licht worden gebracht. Nog beter is dat die bedrijfjes of die lieden het onmogelijk wordt gemaakt nog verder door te gaan met hun malafide praktijen en her en der slachtoffers maken. Prima is het dat zeker in het geval van bedrijven er grote sancties op staan dan wel zware boetes.

 

 

MAAR WAT ZIEN WE IN DE PRAKTIJK?

 

U en ik zijn dan benadeeld, u of ik hebben aan de bel geluid. U of ik hebben kosten gemaakt, u of ik hebben zware schade geleden. En het geeft dan zeker enige genoegdoening te weten of te lezen dat het desbetreffende bedrijf of de desbetreffende firma is beboet en soms wel zo zwaar dat ze het een tweede keer wel uit hun hoofd zullen laten. Allemaal prima, tot dusver! Maar die staat, die overheid, dat overkoepeld orgaan die gemachtigd is sancties op te leggen, die zelfde overheid of diezelfde organen incasseren wel de hoge boetes, maar U en IK, die met de zogenaamde gebakken peren zijn blijven zitten, die hun wonden moeten likken, die hun verlies maar moeten incasseren, die krijgen: NIKS! Ergo: de staat, of het aan de staat gelieerde overkoepelende orgaan legt boetes op naar aanleiding van ónze klachten, dat wij tekort zijn gedaan, wij hebben de moeite gedaan de zaken aanhangig te maken en zij, zij gaan met de beloning, eh… de boete-opbrengst er vandoor! Nooit heb ik nog ook maar ooit eens gelezen of gehoord dat die boete-opbrengst wordt aangewend om de geleden schade van burgers enigszins te vergoeden. Ik weet van een geval dat een man iemand had mishandeld. De mishandelde maakte er melding van bij de politie. De politie bracht de zaak aan bij de officier van justitie. De officier (het OM) ging de zaak voor de rechter brengen en de verdachte werd veroordeeld tot een fikse boete met nog wat bla bla als hij ooit nog eens in dezelfde fout verviel.

 

De gedaagde/verdachte werd dus schuldig verklaard, moest de boete betalen en degene die met een bloedende neus en een stomerijrekening zat en een dag verlet had van het werk door het voorval, wel, die kreeg niets! Helemaal niets! Wie is dan - zo vraag ik u - het beste af met de hele zaak? Juist, het Openbaar Ministerie! Net zo als met consumentenzaken die niet deugen, de bedrijven die in de fout zijn gegaan krijgen een fikse boete. En u of ik die slachtoffer zijn geweest van een dergelijk bedrijf of handelswijze, ach, die kan fluiten naar zijn centen. Hoe heet een dergelijke manier van doen? Het is dan wel geen prostitutie in de vorm van dat een pooier de meeste centen beurt en de dame van lichte zeden slechts een ‘bescheiden’ sommetje krijgt voor verleende diensten. Die pooiers zijn dan nog iets eerlijker, nou ja, ietsjes, dan zij die alle room van de melk incasseren en de slachtoffers laten barsten. Kortom, die praktijken van het OM en die van de zogenaamde overkoepelende organen zijn nóg slechter en gemener dan die van de vuilste en laagste pooiers. Waarom het geïnde geld van dergelijke boetes niet aan wenden om de slachtoffers tenminste enigszins een beetje te compenseren? Dan zouden ze nog in ieder geval een schijn kunnen ophouden van een beetje redelijk te zijn. Nu blijken het zonder meer schaamteloze ‘pooiers’ te zijn die zich verhullen achter de meest schitterende titels, maar het zijn slechts dieven en ‘pooiers.’

 

 

Silvia Videler.

 

26 mei 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN