Spectaculair geluid

in het stadshart van Breda

 

 

 

Maandag 3 maart 2008 - BREDA - Koopzondag,

een aangename temperatuur en ook nog eens zestig blaasorkesten

die door de binnenstad dweilden.

 

 

 

 

Halfvatjesbal in Breda: de Likkebaerden uit Rosmalen trekken door het centrum.

 

 

Het winkelend publiek was aangenaam verrast toen het tumult gisteren rond de klok van twee uur losbarstte. Even daarvoor gaf Prins Dionysos het startsein voor het Halfvatjesbal. Dat gebeurde in de stampvolle discotheek Q-Nation aan de Visserstraat. Op het podium stond een biervat. Toen de prins het vat openmaakte, kwam er een bal tevoorschijn, die hij met een ferme trap de zaal inschoot. Een letterlijke aftrap dus.

 

Blaoskapel 't Vatje, die dit festijn al bijna vijftien jaar organiseert, deelde roosters en routebeschrijvingen uit aan de kapellen. Dat was nodig, want sommige van de deelnemende orkesten kwamen van ver buiten de gemeentegrens. Zo waren daar Stik Leutig uit Sint Willebrord, de Verkusblaozers uit Zevenbergschen-Hoek en de Lamsooren uit Nieuw-Vossemeer. Zelfs de Oeteldonkse Moeraskwèkers waren speciaal uit Den Bosch afgereisd om de Bredase kroegentocht mee te maken.

 

De kapellen formeerden zich in de Visserstraat en vertrokken links en rechts naar de 25 deelnemende kroegen op en rond Havermarkt en Grote Markt. De Biemeewes kozen, op weg naar de Halstraat, voor een route dwars door winkelcentrum De Barones. Dat zorgde voor een spectaculair geluidseffect. Toen zij luid blazend door de Ridderstraat liepen, stelde Tjongejonge, de jeugdkapel van de Meikevers, hun eerste nummertje op het terras van Sam Sam maar even uit, totdat De Biemeewes bij Het Zwarte Schaap binnen waren.

 

De deelnemende cafés kregen elk acht tot tien kapellen op bezoek. Na ongeveer een kwartier vertrokken de muzikanten met hun sousafoons, trompetten en trombones naar het volgende adres. Dankzij het mooie weer speelden de blaaskapellen niet alleen in de cafés, maar ook op verschillende terrassen. Het publiek kreeg daardoor de gelegenheid om met volle teugen mee te genieten. Ook nadat de winkels hun deuren hadden gesloten, bleef het nog lang gezellig in de stad.

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

3 maart 2008

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN