image005

 

Spierballenvertoon in binnenstad Breda

 

 

controle-1

 

Tijdens de grote controle-actie zijn twee panden geheel ontruimd omdat

er drugs aangetroffen werden en de eigenaar een belastingschuld had.

 

 

 

 

controle-2

 

Toevallige voorbijgangers verzinnen spannende scenario's bij de grote politiemacht.

 “Er is zeker een terrorist ontsnapt.”

 

 

BREDA – “Wat is dit nou? Worden we terroristisch aangevallen?”

De enorme politiemacht gistermiddag en -avond in de Bredase binnenstad,

is voor vele passanten reden tot spannende speculaties.

 

 

Recherche, politie, douane, vreemdelingendienst en belastinginspectie zijn met ruim vijftig man op de been om met name growshops te controleren. Agenten posten op de straathoeken, politiemotoren rijden haast onafgebroken door de straten, automobilisten worden van de weg gehaald, twee rechercheurs met een donkere zonnebril versperren streng kijkend de toegang tot een growshop. De acht uur durende actie gaat gepaard met behoorlijk wat machtsvertoon. “Er is zeker een tbs'er ontsnapt.”

 

Volgens Eefje Klijberg van de politie heeft deze spierballenmethode minstens één groot voordeel. Iedereen heeft onmiddellijk door dat er sprake is van een serieuze aanpak. De boodschap is duidelijk. Met het gezag kan niet worden gesold. Bewoners van de Haagdijk kijken toe hoe verhuizers een cadeauwinkel leeghalen. Er wordt beslag gelegd op de goederen, omdat de winkeleigenaar een aanzienlijke belastingschuld heeft opgebouwd. “Het is goed dat de zaak eens flink wordt aangepakt. Er gebeuren hier gekke dingen. Soms word ik wakker en zijn ze 's nachts spullen aan het laden. Wat het is, weet ik niet. Maar het is in ieder geval iets dat het daglicht niet kan verdragen.” Er wordt geklaagd over dealers die rond de shops hangen. Gebruikers in de straten. “En die gasten hangen de hele dag voor hun winkel te wachten op een paar Fransen. Die lui worden met een praatje naar binnen gelokt. In landen rond de Middellandse Zee is het normaal om zo zaken te doen. Hier wordt dat hangen op de straat als bedreigend ervaren,” vertelt een winkelier. De man wil niet met de naam in de krant. “Straks heb ik een paar stenen door de ruit. Zo werkt dat hier.” Aanleiding voor de actie zijn klachten vanuit de bevolking en de plaatselijke middenstand. Een grote bron van ergernis zijn de vele auto's die vaak met draaiende motor op de stoep worden geparkeerd, zodat de passagier snel de gewenste artikelen kan scoren.

 

Voorzitter Jos Koniuszek van Winkeliersvereniging Haagdijk is zeer te spreken over het regelmatige politieoptreden. “Die controles zijn keihard nodig. Anders wordt de straat overgenomen door mensen die het niet zo nauw nemen met de regels,” weet hij uit ervaring. Een andere ondernemer meent dat de enorme concentratie grow-shops, smartshops, koffieshops en belwinkels op de uitvalswegen rond het centrum oorzaak zijn van de overlast. “Zoals de meubelboulevard mensen trekt die op zoek zijn naar meubels, trekt dit soort zaken types aan die op zoek zijn naar drugs. Als de gemeente dit soort handel wil gedogen, dan moeten ze die zaken buiten het stadscentrum plaatsen.” Jerrol Bouterse van smartshop Dream Valley is van mening dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen de goede en slechte shops. “Er zijn genoeg gasten die binnen een half jaar binnen willen zijn. Die gaan dan drugs verkopen. Maar er zijn ook goede zaken. Winkels die veel toeristen naar Breda halen. Laat die zaken niet de dupe worden van de slechte.”

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

20 juni 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN