Bron: www.bndestem.nl

 

Sporen van ver verleden in Markdal

 

 

ULVENHOUT - Bij archeologisch onderzoek in het Markdal zijn sporen gevonden van mogelijk een woonhuis op palen of boerderij uit de vroege middeleeuwen, van rond 1100 tot 1200. Volgens woordvoerder Roy van Mousch is het echter nog te vroeg om conclusies te trekken. Gisteren is het onderzoeksbureau BAAC uit Den Bosch begonnen met het graven van een proefsleuf parallel aan de straat Markdal in Ulvenhout.

 

 

ulvenhout-3 001

 

De sleuf langs het Markdal

(Foto: Kees Wittenbols – 27 september 2008)

 

 

Hier begint de gemeente Breda binnenkort met de aanleg van een nieuw riool. De omvang van het rioolwerk is dusdanig dat volgens standaardprocedure er dan eerst archeologisch onderzoek verricht moet worden. Een team van archeologen heeft met inzet van een graafmachine gisteren een 400 meter lange gleuf gegraven, vier meter breed en een halve tot één meter diep. Het gebeurt zelden, graven of bouwen in het Markdal. En als het gebeurt heeft het te maken met de natuur, zoals het laten meanderen van de Mark of, in dit geval, met historie en cultuur. Verderop loopt de gleuf pal langs een aspergeveld. Leider van het onderzoeksteam is Roy van Mousch: “Ik moet zeggen dat de omgeving hier prachtig is.” Uit een voorstudie door de gemeente Breda blijkt het Markdal een potentiële vindplaats van sporen uit de prehistorie tot de vroege of late Middeleeuwen. Het graafwerk kan van alles aan het licht brengen. Bijvoorbeeld de restanten van een linie, gebouwd in de Tachtigjarige Oorlog.

 

 

 

ulvenhout-3 002

 

Zicht in het Sulkerpad

(Foto: Kees Wittenbols – 27 september 2008)

 

 

Volgens Van Mousch is de voorstudie op zich niet zo bijzonder. De uitkomsten zijn bijna standaard. Maar dat maakt niet uit: “Het is en blijft een heel mooi vak. Je weet maar nooit wat je tegenkomt, het blijft altijd een verrassing.” Op deze eerste dag zijn er dus al enige sporen bovengekomen, van vierkante houten palen, met verkleuringen in het zand. “Het kan zijn dat hier een gebouw op palen heeft gestaan, mogelijk uit de vroege middeleeuwen, misschien een boerderij. Maar we weten nog onvoldoende. We gaan het werkgebied nu iets uitbreiden, maar niet teveel, we zijn verplicht toch vooral binnen het tracé te blijven. Op zich is dat wel jammer. Is het gebied groter, vinden we misschien ook meer.” Het onderzoek in het Markdal duurt nog een week.

 

 

Zie ook: Ulvenhout in beeld

 

 

 

23 september 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN