Bron: De Bredase Bode

 

Stadshelden

 

“Een volkscafé mag niet de stilte van een kerkhof hebben”

 

 

Rinie%20Maas%2020081

 

RINIE MAAS, KRONIEKSCHRIJVER MET EEN FASCINATIE VOOR KARAKTERS

 

 

In de rubriek “Het Breda van Weleer,” zijn wekelijkse en veel gelezen bijdrage voor de Bredase Bode, portretteert Rinie Maas al bijna dertien jaar lang en op geheel eigen wijze opmerkelijke personen en gebeurtenissen in het Bredase. Het leidde tot de start van een heuse boekenserie. Met de presentatie van deel drie uit de serie “Het Breda van Weleer” heeft de zichzelf stadschroniqueur noemende Rinie Maas opnieuw een literair hoogtepunt bereikt. De door hem verzamelde verhalen zijn dit keer gebundeld onder de noemer “Stadshelden.” Zelf noemt hij zijn boek “een tableau waarin Bredanaars kunnen worden bekeken die iets bijzonders in hun leven hebben gedaan.”

 

Vanwege zijn eerder verschenen boek “Janske” werd Rinie Maas genomineerd voor de prestigieuze Prijs der Brabantse Letteren van de organisatie Literair Informatiepunt Brabant (Libra). Natuurlijk, hij is best trots op zijn nieuwe werk “Stadshelden,” zegt Maas, maar tegelijkertijd ziet hij zichzelf ook slechts als een eenvoudig doorgeefluik. “Gewone mensen en karakters hebben mijn fascinatie, maar de lezers van de Bredase Bode zetten mij op het spoor van alle bijzondere verhalen. De Bredanaars vertellen, ik schrijf.”

 

 

IJscomannen

Het boek staat vol met non-conformistische figuren, weet Rinie Maas. “Mensen die een ziel hebben en bij wie het leven niet louter om geld draait, zoals de ijscomannen Wim en Sjef van Eekeren. Ze waren heel content met hun leven en staken geld in het seminarie IJpelaar voor de priesteropleiding. Dat was de zin van hun leven.”

 

 

maas-3

 

De ijscowagen van Wim van Eekeren.

 

 

Volle wachtkamer

“Een ander voorbeeld is de weergaloze geneesheer Gerrit Wiegersma. Zijn naam dook vaak op in de vele verhalen en bleef een beetje als een echo in mijn hoofd hangen. Hij had aparte streken. Zo kon hij plotseling verdwenen zijn, terwijl zijn patiënten in een volle wachtkamer op hem zaten te wachten. “Help, de dokter is weg,” klonk het dan. Bleek later dat hij gewoon even naar antiek was gaan kijken, om weer helemaal geïnspireerd terug te keren. Alle patiënten werden door hem echter wel geweldig geholpen.”

 

 

Historische verbanden

Het veelvuldig schrijven over markante personen en gebeurtenissen heeft er toe geleid dat Maas zelf steeds meer onderlinge verbanden in de Bredase historie ziet. “Dat geeft een kick. Neem aan de ene kant de ellende en nood uit de crisisjaren, maar tegelijkertijd aan de andere kant de van bovenaf gestuurde, ongebreidelde bedrijvigheid. Die vertaalde zich onder meer in de bouw van de watertoren en het slachthuis en in de aanleg van het Van Sonsbeeckpark. Het is natuurlijk paradoxaal dat juist in die tijd tal van projecten verwezenlijkt werden. In diezelfde tijd echter gingen ook vier banketzaken in Breda over de kop. Logisch ook, want banket was immers een luxe product.”

 

 

Falend element

Ook de oorlogstijd komt aan bod in “Stadshelden.” Rinie Maas: “Ik heb een verhaal gewijd aan Bert Voeten, chroniqueur over Breda in oorlogstijd. Door dat verhaal, in combinatie met verhalen uit het verzet, zie ik in de mens een falend element. De mens is van nature goed, dat merk ik in alle gesprekken die ik voer, maar toch zit er ergens een duveltje achter. Wat dat betreft zit de Kerk er niet ver naast. Kronieken over de oorlogsjaren slaan aan bij de jeugd. Die jaren zijn namelijk ook in hun ouders en grootouders aanwezig, ze worden doorgegeven. De Tweede Wereldoorlog is zó verpletterend imponerend geweest, die blijven we misschien wel eeuwig herdenken. Dat laatste zou ik ook heel goed vinden. Er mag nooit meer een vervolging zijn zoals die van de Joden of welke andere etniciteit dan ook.”

 

 

maas-1

 

Ook de oorlogsjaren en de Jodenvervolging komen aan bod.

 

 

Emotie

“Stadshelden” kent echter ook vele vrolijke verhalen, besluit hij. “Over het café van Janus van Duuren op de Haagdijk bijvoorbeeld. Een volkscafé mag niet de stilte van een kerkhof hebben, schrijf ik in dat verhaal. Dat klopte ook. In het café van Janus van Duuren, waar voetbal actief en passief de hoofdmoot vormden, gingen gezelligheid en knokpartijen hand in hand. Van Duuren was een cafébaas met karakter, zijn café was er één met emotie.”

 

 

maas-2

 

Cafébaas Janus van Duuren, achterste rij, vijfde van links

 

 

 

“Stadshelden” - Het Breda van Weleer deel III, door Rinie Maas.

Uitgegeven Drukkerij-Uitgeverij Vorsselmans B.V. te Zundert.

ISBN nummer: 978-90-806566-7-3.

 

 

 

16 november 2008

 

Home

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN