Bron: www.bndestem.nl

 

Stadsvogels in boek

 

“De bedreigde huismus staat toch mooi op nummer 6”

 

 

 

BREDA - In mei 2009 verschijnt het boek “Vogels houden van Breda”

van de West-Brabantse Vogelwerkgroep.

 

 

huismus

 

Huismus

 

 

Met een inventarisatie van vogels in de bebouwde kom van de stad, boordevol foto's en kaarten, per broedvogel en wijk. Nu al kan bij uitgever NPN Media bv in Breda worden ingeschreven voor het boek (17,50 euro). Samenstellers zijn Agnes en Hans van der Sanden. Hoe staat het eigenlijk met de vogels in de stad? Wat komen we zoal tegen in onze tuin en in de parken? Agnes en Hans van der Sanden zijn er al zeven jaar zoet mee. In beeld brengen wat de vogelstand van Breda te bieden heeft. De woonkamer aan het Speelhuisplein is omgetoverd tot zenuwcentrum, kaarten op tafel, de laptop roodgloeiend. Een monsterklus, geven de twee toe. Alleen maar te doen in tijden van pensioen.

 

 

huiszwaluw

 

Huiszwaluw

 

 

Agnes zat veertig jaar in het onderwijs, van biologie tot Engels. Het Baroniecollege was de laatste werkgever. Hans stond bijna veertig jaar achter de toonbank van fotozaak Van den Heuvel aan de Generaal Maczekstraat. Ze behoren niet tot de vogelfreaks die afreizen naar Texel om een sneeuwuil te spotten. “Dat niet,” lacht Agnes. “We zijn geen soortenjagers. Maar de vakanties staan altijd wel in het teken van vogels, combineren met natuur en cultuur.” Hans: “Het is niet zo dat ik er op uit trek met een fototoestel, dat niet. Maar spotten vinden we leuk, de verrekijker ligt in de buurt.” Ze zijn al sinds mensenheugenis lid van de Westbrabantse Vogelwerkgroep. En de interesse in vogels zat er bij Hans al vroeg in. Zijn vader had kanariepietjes. Hans moest lang geleden stoppen met de volière, geen plek meer in huis. En nu houden ze zich bezig met het uitpluizen van de broedvogels van de stad. Merels, kauwen, mussen. Waar zitten ze - en vooral - in welke mate? Het idee komt van Willem Veenhuizen, bioloog-secretaris van de Vogelwerkgroep, die het kunstje ook al een keer deed in Eindhoven.

 

 

kuifleeuwerik

 

Kuifleeuwerik

 

 

Agnes en Hans beschikken over 32 veldmedewerkers, stadsbewoners, leden van de Vogelwerkgroep. De tellers, die zich overigens niet bij bosjes aandienen, gaan door het leven met een lijst, dag in dag uit spotten en tellen. Aan deskundige Veenhuizen om de observaties te interpreteren tot een zo getrouw mogelijk beeld. Een onderzoek als de tuinvogeltelling en de Broedvogelatlas West-Brabant worden gebruikt als aanvullend materiaal. Zo zijn er, met hulp ook van stadsecoloog Wouter Schuitema, 85 soorten broedvogels in de stad in kaart gebracht. De exacte aantallen zijn nog niet verwerkt. Maar als tipje van de sluier kunnen ze wel al een toptien leveren. Verrassend genoeg, zegt Hans, staat de inmiddels beschermde huismus in Breda toch nog op plaats 6. Is Breda een echte vogelstad? Dat valt volgens Agnes wat moeilijk te zeggen. Maar vogels houden wel van Breda, stad die gezegend is met het Markdal, de Haagse Beemden en parken.

 

 

zwarte roodstaart

 

Zwarte roodstaart

 

 

Het boek bespreekt van iedere vogel de bedreigingen, vergelijkt met andere steden en er zijn anekdotes, van de visarend in het Markdal tot de pestvogel in de Haagse Beemden. In de stad zijn zestien soorten gespot die op de rode lijst staan: de nachtegaal, patrijs, huismus, visdief, koekoek, steenuil, groene specht. Agnes: “Maar de huiszwaluw en kuifleeuwerik zijn verdwenen, die behandelen we toch ook wel even.” De verspreidingskaart van de merel vertoont in hartje stad verdacht weinig stippen. Vogels zijn zeldzamer in het stadscentrum. Agnes: “Af en toe een zwarte roodstaart, die heeft veel gebouwen nodig.”

 

 

 

22 november 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count