Het gehucht Liesbosch

had vroeger een eigen stationnetje

 

 

 

NS-station Liesbosch

 

 

 

Een wat ouder artikeltje, doch zeer interessant.

 

 

Station Liesbosch. Jawel het gehucht Liesbosch tussen Breda en Etten-Leur had vroeger een eigen station. En dat was het niet enige gehucht dat de Nederlandse Spoorwegen in vroeger tijden aandeden.

 

Janus van den Berg was er ooit stationschef. Zijn dochter Leentje van Wolven-Van den Berg uit Prinsenbeek hielp Anton Joosen aan informatie over het spoorhuis Liesbosch. Leentje van Wolven-Van den Berg woonde zelf in het spoorhuis. Joosen schreef een boek over de Zanddreef en het gebied daaromheen. Omdat het stationnetje aan de Zanddreef stond, nam hij het in zijn boek op.

 

Zijn boek is trouwens razend populair. Hij heeft er al meer dan vijfhonderd verkocht. "Ik krijg nog steeds bestellingen binnen. Ik maak er nu steeds een stuk of tien en als die op zijn maak ik er weer een paar." Joosen is bijna klaar met een boek over Jan Strube. "Ik zoek nog een uitgever en hoop subsidie te krijgen om dat boek uit te kunnen geven."

 

Terug naar Station Liesbosch. Dat is beschreven in Hage, een uitgave van de werkgroep Haagse Beemden. Het is niet bekend wanneer de eerste treinen stopten in Liesbosch. Sommige bronnen hebben het over 1874, maar bij de andere stopplaatsen op die lijn stopten in 1854 al treinen. Voor het station werd gebouwd, stond er een woning, aangeduid als wachthuis. In 1884 is die woning uitgebouwd tot stationsgebouw. Bij die gelegenheid zijn er nieuwe perrons aangelegd.

 

In 1900 kreeg station Liesbosch zelfs een eigen lantaarnpaal met olielamp. Die lantaarn heeft inmiddels een plaats gekregen in het spoorwegmuseum. In 1903 is aan de overzijde van het spoor een extra woning gebouwd. Op 15 mei 1935 is de halte Liesbosch officieel gesloten voor het reizigersvervoer. In de oorlog stond het stationnetje een tijd leeg. Tot 1972 was het gebouw in gebruik voor de beveiliging van het spoor, maar in dat jaar is het gesloopt.

 

“Pal naast het station had stationschef Janus van den Berg een seringenboom staan. Als de trein stilstond, hingen de meisjes van de Kwatta uit de raampjes om seringen te plukken. Dat werd Van den Berg beu en hij smeerde de geurige bloemen in met olie. De dikke vette olie waarmee hij de windwerken en de seinpalen smeerde. Toen was het snel afgelopen met de plukkerij,” verhaalt Joosen in zijn boek.

 

Het spoorhuis was meteen de grens tussen Breda en Beek en de krantenbezorger ging niet verder. Bewoners van de Zanddreef moesten hun krant bij het spoorhuis ophalen. Ook melkboer Janus Voesenek kwam niet verder dan het spoor en dus haalden de mensen daar hun melk.

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

28 december 2007

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN