Bron: BN-DeStem

 

Steeds meer dieren

‘aan de dijk’ door schulden

 

 

image001

 

 

BREDA - Het dierenasiel in Breda constateert een groei

in het aantal mensen dat wegens financiële problemen

afstand doet van zijn huisdier.

 

 

Ook stijgt het aantal mensen dat de hond of kat inlevert om reden van een verhuizing naar een bejaarden- of verzorgingshuis. Dat blijkt uit de - voorlopige - cijfers van het asiel over 2008. Het asiel houdt bij om welke redenen mensen afstand doen van hun hond, kat of knaagdier. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat veertien procent van de honden is weggedaan omdat de baas er ‘geen zin’ meer in had en om die reden werd de helft van het aantal knaagdieren bij het asiel ingeleverd. Privéomstandigheden (ziekte, verhuizing naar een verzorgings- of bejaardenhuis) was voor 16 procent van de hondenbezitters reden voor afstand en om die reden werd 14 procent van de katten naar het asiel gebracht. Nog een cijfer: achttien procent van de honden werd afgegeven omdat de baas er geen tijd meer voor had.

 

Het asiel ving vorig jaar in totaal bijna 450 zwerfhonden en ongeveer 1050 zwerfkatten op. Van die honden gingen er uiteindelijk 370 terug naar hun eigenaar. De katten waren aanzienlijk minder gelukkig: meer dan negenhonderd bleven er achter in het asiel. Naast de zwerfdieren werden er ook honden ingeleverd door hun eigenaars. In totaal ging het om een kleine driehonderd honden en 725 katten. Verder ving het asiel vorig jaar 150 konijnen en knaagdieren op, meer dan driehonderd vogels, tientallen egels, reptielen en hoefdieren. Opvallende bezoekers waren een aantal varkens, hangbuikzwijntjes en schapen. De meest bijzondere gast was volgens het asiel een emoe. Een aantal dieren trok dit jaar bijzonder de aandacht van de medewerkers van het asiel. Zoals het biggetje dat cadeau werd gedaan op een bruiloft in Teteringen. Het stel zat echter niet te wachten op een big. Het dier werd nog wel even op de dansvloer gezet, waar het uitgleed en gewond raakte. Ook het dertienjarige hondje Billie, dat ernstig gewond raakte bij een auto-ongeluk, werd opgelapt door een dierenarts, maar vervolgens niet meer welkom bleek bij de eigenaresse, verhitte de gemoederen. Billie heeft inmiddels een nieuw huis gevonden bij een echtpaar in Terheijden.

 

Woordvoerster Daniëlle de Jonge van het asiel: “De medewerkers van het asiel maken zich grote zorgen over het gemak waarmee mensen vaak afstand doen van hun huisdier. We horen nog steeds - en wat ons betreft te vaak - dat mensen hun huisdier wegdoen omdat het bijvoorbeeld niet past bij de kleur van het nieuwe bankstel. Het dier lijkt vaak meer op een gebruiksvoorwerp dan op een levend wezen.”

 

 

 

5 januari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN