Steeds meer patiënten overleven kanker

 

 

kanker

 

 

 

In Europa genezen steeds meer patiënten van kanker.

Dat is het resultaat van een onderzoek van de European Cancer Organisation (ECCO).

Vooral de vooruitzichten bij long-, maag- en darmkanker zijn verbeterd.

 

 

Het aandeel volledig herstelde patiënten steeg in de jaren negentig bij longkanker van 6 naar 8 procent, bij maagkanker van 15 naar 18 procent en bij darmkanker van 42 naar 49 procent. De genezen patiënten hadden dezelfde levensverwachting als de rest van de bevolking, schreven de auteurs van het onderzoek in het “European Journal of Cancer.”

 

13,5 miljoen mensen

Aan de basis van het onderzoek liggen gegevens van meer dan 13,5 miljoen mensen, bij wie tussen 1978 en 2002 kanker werd vastgesteld. De wetenschappers analyseerden niet alleen welk aandeel de eerste vijf jaar had overleefd, maar ook het aandeel dat daadwerkelijk als genezen kon worden beschouwd. Daarvoor vergeleken ze het lot van kankerpatiënten uit twee periodes van 1988 tot 1990 en 1997 tot 1999.

 

Kloof bij Europese landen

In Europa liggen de cijfers voor succes op genezing ver uit elkaar. Bij mannen werd naargelang het land 21 tot 47 procent volledig genezen verklaard, bij vrouwen 38 tot 59 procent. Over het algemeen raakten in IJsland de meeste zieke mannen hersteld (47 procent), de meeste vrouwen (59 procent) in Frankrijk en Finland. In Polen zijn heel Europa in acht genomen zieke mensen het slechtst af. Daar lag het aandeel genezen patiënten bij mannen op 21 procent en bij vrouwen op 38 procent. Reden voor de in heel Europa afwijkende cijfers zijn onder andere de frequentie van de verschillende kankersoorten alsook de uiteenlopende preventieve maatregelen, diagnose- en behandelingsmogelijkheden.

 

Longkanker

Zo lag het aandeel genezen longkankerpatiënten in Denemarken, Tsjechië en Polen met minder dan 5 procent op Europees vlak het laagst, terwijl in Frankrijk en Spanje met meer dan 10 procent de meeste patiënten genezen werden.

 

Darmkanker

Ook bij darmkankeraandoeningen hinkten Polen en Tsjechië samen met Slovenië met minder dan 30 procent genezen patiënten achterop - terwijl 49 procent van de zieken in Frankrijk gered werden.

 

Borstkanker

Ook bij de genezing van borstkanker vormen Polen, Tsjechië en Slovenië in heel Europa de hekkensluiters. Als reden hiervoor zien de wetenschappers de invoering van preventief borstkankeronderzoek midden de jaren negentig in vele West-Europese landen.

 

Prostaatkanker

Bij prostaatkanker bezet Frankrijk met een genezingspercentage van meer dan 60 procent weliswaar de eerste plaats, maar dat kan echter ook berusten op een intensieve vroegtijdige vaststelling. Daardoor worden ook vaak kankergezwellen ontdekt, die tijdens de levensloop van de patiënt mogelijk nooit problemen hadden veroorzaakt en niet tot de dood hadden geleid.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

“Zonnen helpt tegen kanker”

 

 

zonnebank

 

 

De Britse, vooraanstaande kankerspecialist Tim Oliver, raadt iedereen aan te zonnen, zelfs onder de zonnebank. Vitamine D zou het risico op enkele kankers tot 40 procent kunnen verkleinen. Omdat die vitamine ook in zonlicht zit, is zonnen noodzakelijk. Belgische dermatologen reageren in “Het Laatste Nieuws” dat vitamine D ook op een veiligere manier kan genomen worden.

 

 

tim oliver

 

Tim Oliver

 

 

Voordelen

Professor Tim Oliver zorgt met zijn uitspraak voor verbaasde reacties. Doorgaans wordt gezegd weinig of niet in de zon te blijven op gevaar van huidkanker. Oliver ziet het anders, hij gelooft dat de zon meer voor- dan nadelen kent. Het lichaam zet zonlicht om in vitamine D, optimaal voor onze botten en onze immuniteit.

 

Onderzoek

In landen met de meeste zonneschijn zouden minder prostaat-, borst- en darmkanker voorkomen. Een Amerikaans onderzoek toont zelfs aan dat vrouwen die topless zonnen tot 47% minder risico op borstkanker lopen.

 

Zonnebank

De arts raadt iedereen aan om drie keer per week het gezicht en de voorarmen telkens bloot te stellen aan 5 tot 10 minuten zon. Meer hoeft niet, want overdaad schaadt nog altijd. Is dit onmogelijk, bijvoorbeeld tijdens de winter, biedt de zonnebank soelaas. Om de zes weken vijf tot tien minuten onder de lamp, moeten volstaan. Hij beroept zich op een Zweedse studie die aantoont dat er minder huidkankers voorkomen bij degenen die af en toe de zonnebank gebruiken.

 

Veilige manier

Dermatoloog Thomas Maselis kent de voordelen van vitamine D, maar kent veiligere middelen om de nodige hoeveelheid binnen te krijgen. Via levertraan, vette vis en andere voeding kan dit ook. “Blootstelling aan de zon moet met mate gebeuren. Na twintig minuten in de zon maakt het lichaam sowieso geen vitamine D meer aan.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

“Kanker is wereldwijd te voorkomen”

 

 

kanker-1

 

 

Borst- en darmkanker is in meer dan veertig procent te voorkomen met gezonde voeding, voldoende beweging en een optimaal gewicht. Dat staat in een nieuw rapport, gepubliceerd door het World Cancer Research Fund (WCRF) en het American Institute for Cancer Research.

 

Cruciale rol

Uit het rapport blijkt dat volksgezondheid en kankerpreventie wel degelijk resultaat hebben. Zij zouden dan ook een meer cruciale rol moeten spelen in de samenleving. Door de voedingsgewoonten en levensstijl aan te passen, zouden bepaalde typen kanker voorkomen kunnen worden.

 

Arm en rijk

Ongeveer een derde van de meest voorkomende kankersoorten in rijke landen en een kwart van de kankertypen in arme landen, kunnen voorkomen worden. Het effect van roken is zelfs niet meegerekend. Roken alleen is al verantwoordelijk voor 30% van alle gevallen van kanker. In de Verenigde Staten kan ongeveer 45% van het aantal gevallen van darmkanker voorkomen worden. En in het Verenigd Koninkrijk zou het aantal gevallen van borstkanker met ongeveer 42% kunnen verminderen. Deze zogenaamde preventiecijfers zijn berekend voor twaalf veel voorkomende kankersoorten in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, China en Brazilië. Deze landen vertegenwoordigen volgens de Wereldbank op basis van hun Bruto Nationaal Inkomen respectievelijk de rijke landen (Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk), landen met een middeninkomen (Brazilië) en arme landen (China).

 

Preventie

De organisaties geven een aantal aanbevelingen hoe preventief op te treden:

 

1. Scholen zijn een belangrijk instrument: zij dienen lichaamsbeweging en gezonde voeding voor kinderen actief te stimuleren.

 Ook zouden zij automaten met ongezond voedsel moeten bannen.

 

2. Overheden zouden de aanbeveling van de Verenigde Naties over borstvoeding in de wet kunnen verankeren.

 

3. De levensmiddelenindustrie zou de volksgezondheid voorop moeten stellen in alle productiestadia.

 

4. Gezondheidsdeskundigen dienen meer voorlichting te geven op het gebied van volksgezondheid, inclusief kankerpreventie.

 

5. Individuen zouden onafhankelijke informatie over voeding moeten raadplegen om er zeker van te zijn dat de producten die ze kopen ook echt gezond zijn.

 

 

kanker-2

 

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

24 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN