Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/5393169/Stopverbod-rukt-op-bij-scholen.ece

 

Stopverbod bij scholen in de maak

 

 

image055

 

Het stopverbod moet het gebied rond de school een stuk veiliger maken

R.K. Basisschool Sint Jozef – Tuinstraat – Rijen

(Foto: Kees Wittenbols – januari 2007)

 

 

Gemeenten willen met een stopverbod zoveel mogelijk ouders

ontmoedigen hun kinderen met de auto naar school te brengen.

 

 

Aanleiding voor de stopverboden is dat veel automobilisten hun kinderen vlak voor de deuren van school afzetten. Hierdoor ontstaan vaak gevaarlijke verkeerssituaties die de omgeving van de school onveilig maken, met name voor kinderen die met de fiets of te voet naar school gaan. De stopverboden komen zowel in grote steden als in kleine gemeenten voor. De gemeente Groningen gaat het verst: daar moet binnen een jaar bij alle 54 basisscholen in de stad een verbod op stilstaan gelden. Op overtreding staat een boete van zestig euro. Ook in Haarlem, Waalwijk, Weert en Kampen wordt al met stopverboden gewerkt. Andere gemeenten denken er nog even over na.

 

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is blij met het stopverbod, maar stelt tegelijkertijd dat er nog “een wereld te winnen” is. Zo werkt de organisatie aan een landelijk netwerk van zogeheten ‘verkeersouders,’ die de vaders en moeders ‘op vriendelijke wijze’ op hun gedrag moeten gaan aanspreken. Momenteel zijn er ongeveer 2600 verkeersouders actief, op een totaal van 7000 scholen. In sommige delen van het land gaan kinderen vanaf deze week weer naar school. Gisteren begon de campagne “De scholen zijn weer begonnen.” VVN roept ouders op voortaan de fiets te pakken om de kinderen af te zetten. Volgens de organisatie is het belangrijk dat kinderen ervaring opdoen op de fiets. Zij leren daardoor beter de weg kennen en voelen zich zekerder in het verkeer. Dat komt later goed van pas als de overstap wordt gemaakt naar het voortgezet onderwijs en de ouders hun kind niet meer wegbrengen.

 

De Fietsersbond dringt er bij gemeenten op aan om de belangrijkste routes van en naar de school goed na te gaan. Te veel kruispunten zouden nog onveilig zijn. De bond stelt verder dat nieuwe wijken zo moeten worden ingericht dat een rit met de fiets naar school veel sneller gaat dan met de auto.

 

 

 

18 augustus 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN