Bron: BN-DeStem

 

Studiekeus vaak fout

 

Scholieren krijgen hulp

 

 

klas

 

Middelbare scholieren lopen een proefcollege op Avans.

 

 

Hoe moet je als middelbare scholier weten welke vervolgopleiding goed voor je is?

Veel eindexamenkandidaten twijfelen.

 

 

Dat is niet vreemd. De studiekeuze heeft grote invloed op je toekomstige werk en daarbij: studiefinanciering duurt maar vier jaar dus een misser kan duur zijn. Dat het mis gaat, komt veel voor. “Zestien procent van de studenten aan hbo of universiteit haalt zijn propedeuse niet,” zegt Feliks de Vroomen. De Vroomen schat dat het gros daarvan, tien procent van alle studenten, een ‘verkeerde’ vervolgopleiding heeft gekozen. De Vroomen is fulltime contactpersoon middelbare scholen voor Avans Hogeschool. Hij houdt contact met dertig middelbare scholen in de regio. Een middelbare scholier is sinds enkele jaren niet meer afhankelijk van een open dag of een kraampje in de aula om zijn studie te kiezen. De Vroomen: “Er zijn speciale proeflessen, zodat scholieren kunnen ervaren hoe een opleiding in elkaar zit.” Decaan Minnette van den Bemd van het Newman College in Breda: “We hebben regelingen waarbij een scholier meeloopt met een student. Vorige week kregen havo-leerlingen bij Avans twee pabo-trainingen waarmee ze naar een basisschool gaan. En er heeft pas een club proefjes gedaan op het biologielab bij Avans.”

 

Het mes snijdt aan meer kanten. De proefles of meeloopdag laat iets zien over de opleiding én de drempel naar de andere wereld van het hbo wordt meteen kleiner. Decaan Gerard Noordermeer van het OLV in Breda: “We creëren met Avans voorwaarden voor een goede keus. We doen ook veel met de NHTV op dat vlak. Maar een garantie is het nooit.” Daarom is er nu voor de tien procent die verkeerd kiest een project, vertelt De Vroomen van Avans. “Als een leerling in het eerste studiejaar van Avans twijfelt, kan hij meedoen aan het project “de zoekende student.” In drie dagen leert hij waarom hij verkeerd heeft gekozen en hoe hij beter zijn nieuwe studie kan kiezen.” En ook: “Voor sommigen is een switch van studies best ingrijpend. Het is belangrijk om deze studenten mee te geven dat ze niet hebben gefaald, maar dat ze gewoon een andere weg inslaan.” Die andere route kan beter snel worden genomen. Studieloopbaanbegeleiders volgen daarom intensief hun eerstejaarsstudenten. De Vroomen: “Als een student vóór 1 februari van zijn eerste studiejaar overstapt naar een andere studie, zijn er geen nadelige gevolgen voor de studiefinanciering.” Wat decaan Gerard Noordermeer betreft gaat de uitwisseling tussen Avans en de middelbare scholen de komende jaren nog een stap verder. “Onze leerlingen komen nu naar Avans. Het zou leuk zijn als Avans ook naar de middelbare school komt met proeflessen.” Bijvoorbeeld met praktijklessen: “Dat je laat zien wat je echt kunt doen met de dingen die je leert en die misschien soms wat saai lijken.”

 

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

“Pas op ‘t laatste moment gekozen”

 

BREDA - Het was, zegt Avans-studente Annemiek Dirven uit Oud-Gastel, tot het laatste moment spannend welke studie ze zou kiezen. “Veel klasgenoten van me wisten het helemaal niet, die waren blij dat ze zakten voor hun eindexamen. Konden ze nog een jaartje langer nadenken. Het is heel spannend, je bent nog heel jong, maar je moet een keuze maken die belangrijk is voor de rest van je leven.” Annemiek koos uiteindelijk voor verpleegkunde. Die volgt ze sinds deze zomer. “Ik vind het een goede keus, tot nu toe. Maar het kan best dat ik na deze studie ook nog rechten ga studeren. Dat weet ik nog niet.”

 

Annemiek heeft al gekozen, Ieke van Lammeren en Sema Ayhan, moeten dat nog doen. Ze zitten in 5 havo van respectievelijk het Gertrudis- en Norbertuslyceum in Roosendaal en volgden gisteren in het Avans-gebouw in Breda een proefles Social Work van een kinderpsychologe. “Heel leuk, het ging over het zelfbeeld van adolescenten.” Het volgen van dergelijke proeflessen mogen ze onder schooltijd doen. Sterker nog: ze moeten verplicht een aantal van dat soort lessen volgen en Open Dagen bezoeken. Allebei denken ze dat ze uiteindelijk voor de studie Social Work zullen kiezen. “Het wordt nu ook wel hoog tijd om sowieso een keuze te gaan maken.”

 

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Avans Hogeschool

 

Avans Hogeschool verzorgt hbo- en masteropleidingen

in de steden Breda, 's Hertogenbosch en Tilburg.

 

Avans Hogeschool biedt in Breda momenteel twaalf academies waaraan 36 opleidingen (voltijd en deeltijd) en vijf verkorte hbo-opleidingen worden gegeven.

Het betreft opleidingen op het gebied van:

 

Gezondheid

 

Economie en Management

 

Recht

 

Techniek

 

Kunst en Vormgeving

 

ICT

 

Onderwijs

 

Welzijn

 

Aan Avans Hogeschool studeren momenteel ruim twintigduizend studenten, van wie er 11.473 in Breda studeren.

Er werken ongeveer 2000 mensen aan de drie vestigingen van Avans Hogeschool.

 

 

 

 

3 december 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count