Zwemmen zit er bij Surae niet meer in

 

 

Zaterdag 9 februari 2008 - DORST - Surae is Surae niet meer.

Waar zonnebaders zich ruim zeventig zomers lang uitstrekten op de strandjes naast de plas,

ligt nu het stil, natuurlijk hart van de boswachterij Dorst

Nou ja, bijna.

 

 

image029

 

Surae

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

 

Zwemplas Surae in Dorst is teruggegeven aan de natuur.

 

 

Want de wandelaars die het voormalige recreatiegebied bij mooi weer nog altijd weten te vinden, zien er deze weken vooral veel stapels gekapte boomstammen en modderige wegen. Gisteren sloot Staatsbosbeheer de parkeerplaats bij de voormalige zwemplas af, de laatste plek die nog echt aan de drukte bij het recreatiegebied in de bossen herinnerde. Verder verdween alles vorig jaar al: de kleedhokjes, het restaurant, de midgetgolfbaan. Zelfs bomen verdwenen recent - Staatsbosbeheer heeft de afgelopen tijd flink gekapt.

 

"Over een tijdje ziet het er minder confronterend uit," bezweert boswachter Sonja Vrijenhoek. " Er verandert nu heel veel in korte tijd. Ik begrijp dat mensen het nog steeds niet leuk vinden dat Surae dicht is, zeker als ze hier nu komen. Als je hier als kind nog gezwommen hebt, is het misschien pijnlijk het nu te zien. Mensen zien houtstapels, modderige wegen en dat is lastig om doorheen te kijken." Toch heeft Vrijenhoek er vertrouwen in dat veel mensen die nu 'mopperen' over de veranderingen bij Surae, over een paar jaar blij zijn met de veranderingen. "Ik kan nu al door de 'rommel' heenkijken. Ik zie de kans voor jonge bomen om weer te groeien op plekken waar het zo vol stond, dat er jaren geen licht op de bodem viel. En die wegen knappen we binnenkort weer op."

 

Staatsbosbeheer gaat dit jaar 'erg heftig' te werk met kappen, beaamt Vrijenhoek. Maar dat heeft een goede reden, zegt ze: "Normaal bewerken we elk perceel eens in de zes jaar. Nu hebben we de hele kern - 250 hectare - van de boswachterij Dorst extra rigoureus aangepakt, zodat we pas over zestien jaar terug hoeven te komen." Uitheemse soorten (exoten) zijn zoveel mogelijk verwijderd. Dat geeft adem aan inheemse bomen. En op plekken waar bomen te dicht op elkaar stonden, creëerde Staatsbosbeheer ruimte. "Nu kan de natuur zestien jaar haar gang gaan. Dit ziet er heftig uit, maar levert uiteindelijk een gezonder bos op." Wel een bos waar je geen ijs kunt halen of trampoline kunt springen, zoals generaties lang bij Surae kon. Vrijenhoek: "Zwemmen zit er écht niet meer in."

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

9 februari 2008

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN