Bron: http://www.bndestem.nl/regio/zeeland/6658857/Tachtiger-heeft-al-heel-wat-blaren-opgelopen.ece

 

Tachtiger heeft al heel wat blaren opgelopen

 

 

wandelen

 

 

Richard Bracke (84) uit Sluiskil is nog lang niet uitgewandeld

 

Iedere dag loopt Richard Bracke uit Sluiskil. Zijn dagelijkse tocht brengt hem vaak naar Sas van Gent, waar hij samen met zijn kameraad Miel de Witte een wandeling rond het zwembad maakt. Een wandeltocht van zeker vijf kilometer. Dat Bracke dit nog mag doen op zijn leeftijd - hij is 84 jaar- vindt hij zeker bijzonder. “Het is iets wat je echt graag moet doen en dat doe ik zeker.” In totaal heeft de Sluiskillenaar zo’n 16.000 kilometer gelopen in verschillende wandeltochten. De Lentemars in Terneuzen, de avondvierdaagse in Sas van Gent en veel tochten in België, waaronder een Canadese wandeltocht van 35 kilometer. De tochten bij de zuiderburen vindt hij de mooiste. “Ik ben een natuurmens. Ik geniet van alles wat ik rond me zie tijdens het wandelen. Ik hou van het klimmen en dalen. Dat vind je veel in België.”

 

Zijn tochten houdt hij bij in wandelboekjes, waar ook het aantal afgelegde kilometers in staat. Hij heeft er in al die jaren al veel verzameld. “Hoeveel tochten ik precies heb afgelegd weet ik niet, maar het zijn er veel.” Afgelopen weekend liep hij nog in Luxemburg en over een week staat er alweer een nieuwe tocht op de agenda, in Luik. Bracke is trots op alle gelopen tochten, maar zijn grootste prestatie is dat hij al 26 keer de Nijmeegse Vierdaagse heeft uitgelopen. Daar heeft hij mooie herinneringen aan. Samen met De Witte, die een maand jonger is dan Bracke, liep hij tochten van 50 kilometer per dag. “Ik zag hoe andere wandelaars met kapotte voeten en rugklachten werden weggedragen naar de tenten langs het parcours. Dat is toch wel moeilijk om te zien, ik ben blij dat ik daar nooit naartoe moest.” Toch kwam Bracke nooit helemaal zonder klachten over de finishlijn. “Niemand ontkomt aan blaren.” Maar daar denkt hij maar niet aan, het zijn vooral de grappige dingen die hij meemaakte tijdens de Vierdaagse, waar hij graag aan terugdenkt. “Tijdens de Vierdaagse gingen Miel en ik wel eens wat drinken bij een café langs de weg. Miel nam altijd een paraplu mee. Als we na het drankje weer verder liepen, kwam hij er na twee kilometer achter dat hij zijn paraplu vergeten was. Er liggen inmiddels wel zo’n dertien paraplu’s van hem in Nijmegen.”

 

Twee jaar geleden liep Bracke de Vierdaagse voor het laatst. Of hij dit jaar weer meedoet, betwijfelt hij. “Ik denk het niet, het moet een keer ophouden. Ik zou wel graag willen, maar ik ben nu 84 jaar en dat begint toch wel mee te spelen.” Toch blijft de gedachte bij Bracke nog wel altijd spelen, want de Nijmeegse Vierdaagse is zijn favoriete tocht. De herinneringen eraan blijft hij dan ook koesteren. “Vorige week had mijn dochter mijn oude wandelschoenen, die ik ook droeg in Nijmegen, in de vuilnisbak gegooid. Ik heb ze er meteen weer uitgehaald. Ze zijn dan wel versleten, maar weggooien zou ik nooit doen.” Bracke is aardig bekend in zijn dorp Sluiskil. Hij woont er al zijn hele leven. Tijdens zijn wandelingen naar Sas van Gent wordt hij dan ook vaak herkend en begroet. “Vooral door de honden, want ik neem altijd hondenkoekjes mee voor de beestjes.”

 

Zijn wandelmaatje De Witte, die ook al de leeftijd van 84 heeft bereikt, woonde ook jarenlang in Sluiskil. Ze hebben er samen heel wat kilometers opzitten. Nu woont De Witte al een tijd in Terneuzen, maar dat verandert niets aan de situatie. De twee wandelen nog dagelijks samen langs het kanaal naar Sas van Gent, als het weer het toelaat. Voor het kanaaldorp heeft Bracke veel over. Hij zet zich dan ook voor alles in. Zo is hij lid van de dorps- en kerkraad. Aan stoppen denkt de tachtiger nog niet. Hij blijft nog zo lang mogelijk wandelen en zich inzetten voor de raden. “Zolang ik het kan blijven doen, zal ik ermee doorgaan.”

 

 

 

8 mei 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN