Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7110973/Tastbaar-verleden-in-een-moderne-wijk.ece

 

Tastbaar verleden in een moderne wijk

 

 

100_0456

 

Het Hooghuys – Haagse Beemden – Breda

(Foto: Kees Wittenbols 2006)

 

 

In naoorlogse woonwijken zit het verleden vooral onder de grond.

 

 

Zo niet in de Haagse Beemden. Wie door het moderne stadsdeel fietst, ontmoet opvallend veel historie. Maar je moet er wel oog voor hebben. In de Heksenwiellaan staan oude knotwilgen. Onopvallend aanwezig, net zoals aan de Kesterenloop of de sloot langs het Moerenpad. Het is typisch Haagse Beemden. Het groen was er al toen het stadsdeel een nog uitgestrekte polder was. De nieuwbouw heeft zich aan het verleden aangepast en dat is een werkwijze die zelden wordt toegepast.

 

Nauwelijks dertig jaar geleden verbleven zo’n 20.000 ganzen in het gebied waar nu bijna 30.000 mensen wonen. Het plattelandsverleden heeft zijn sporen ook in steen nagelaten. Historische boerderijen in de landgoederenzone zijn ondanks de oprukkende stad in stand gebleven. De Burgstsedreef is zoals hij voor komst van de nieuwbouwwijk was. Rijk aan statige bomen en autoluw omdat de doodlopende dreef naar ‘nergens’ leidt. De Burgstsedreef loopt dood op een hek, waarachter Landgoed Burgst schuilgaat. Deze historische parel wordt aan het zicht onttrokken door een schuur en bomen. Het landhuis is in 1790 gebouwd en wordt nog steeds bewoond. Er werden ooit concerten gegeven. Het landgoed was jarenlang toegankelijk voor verkeer en voetgangers. Aan deze gastvrijheid kwam tien jaar geleden een eind. Steeds meer Haagse-Beemdenbewoners gebruikten het park voor het landhuis als sluiproute en tieners gingen crossen op de zandpaden. De familie Smits van Burgst besloot hierop de hekken te sluiten.

 

 

100_0454

 

Kapel van Gageldonk – Haagse Beemden – Breda

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

In de Haagse Beemden is volop historie die nog wel bereikbaar is. Sinds 1993 gaat de deur van de Kapel van Gageldonk in de Wilderiktuin dagelijks open voor iedereen die behoefte heeft aan bezinning. De kapel wordt goed bezocht, ook door kinderen, zo leert het gastenboek. “Wilt u god vragen om hulp voor de vrede op deze wereld,” staat er in onmiskenbaar kinderkrullenhandschrift geschreven. Een buurtbewoner meldt trots dat nagenoeg geen misbruik wordt gemaakt van de openstelling. “Ik heb jaren geleden gehoord dat iemand in de kapel heeft staan plassen, dat is dan ook het enige.” De Altare in Gageldonc wordt al vernoemd in een register van voor 1400. De kapel hoorde bij het even verderop gelegen kasteel van Gageldonk, dat in 1573 door de Watergeuzen is vernield. Het bijbehorende poortgebouw heeft de jaren wél overleefd. Het Hooghuys, dat lang geleden is verbouwd tot een boerderij, ligt aan het Gageldonksepad en wordt bewoond door Dina en Dick van Elk. Veertien jaar geleden kochten ze het monument. Dina en Dick hebben nooit eerder een historische boerderij gekocht omdat ze niet wilden dat hun kinderen zouden opgroeien in de leegte van het buitengebied. “Dat maakt de Haagse Beemden zo uniek. Nergens anders vind je dit soort boerderijen midden in de stad,” meent Dick.

 

Mensen uit hun vriendenkring reageerden weinig enthousiast toen de koop van het voormalig poortgebouw werd aangekondigd. “De Haagse Beemden heeft een slecht image. De meeste mensen weten niet waarover ze praten. Wie hier niet woont, die komt hier niet. En weet daarom niet dat dit een prachtige en rustige buurt is met ongekend veel groen.” Regelmatig staan er mensen aan de poort omdat ze het Hooghuys willen bewonderen of omdat ze trouwfoto’s willen maken. De huidige bewoners vinden het prima, al gaan sommige passanten nét een stapje te ver, vertelt Dina. “Ik heb hier mensen gehad die rustig op ons terras gingen zitten en een kopje thee bestelden. Ze waren in de veronderstelling dat hier een galerie was gevestigd.”

 

 

 

Lees ook:

 

http://www.haagsebeemden.nl/geschiedenis/hooghuijs.html

 

 

 

11 augustus 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN