logo (7)

 

Te weinig sfeer en

te veel wind in Haven Breda

 

 

haven-breda

 

In de Haven is nog niet genoeg te doen.

“Mensen willen wat te zien hebben als ze op het terras zitten,” zegt bedrijfsleider Mark Montens van café Luden.

 

 

BREDA - Ondanks dat de zon schijnt, liggen de terrassen aan

de Haven in Breda er rond het lunchuur verlaten bij.

 

De meest gehoorde klacht van de horeca-ondernemers aan de

Haven is dan ook dat de ‘loop’ er nog niet in zit.

 

 

 

“Mensen gaan sneller op een terrasje op de Grote Markt of op de Havermarkt zitten dan aan de Haven,” zegt Martijn van Bijsterveldt, bedrijfsleider van Hook aan de Haven. “’s Avonds zitten we vol, maar het terras mag drukker. Het is veel te rustig in verhouding tot de temperatuur. Als we op een mooie dag tien tafels voor de lunch bezet hebben, zijn we blij,” zegt hij. Ook het pas geopende restaurant Rivièra kent dat probleem. “Mensen lopen niet snel de stad uit richting de Haven om te lunchen. 's Avonds zitten we vol met reserveringen, maar 's middags weten mensen de Haven niet te vinden. En ook 's avonds laat is het moeilijk om mensen vast te houden. Na het eten vertrekken ze toch vaak naar de Grote Markt om daar verder te borrelen, terwijl dat hier ook kan,” zegt bedrijfsleider Jeroen Verpaalen. Een van de redenen voor de geringe drukte op de terrassen is volgens de horeca-ondernemers aan de Haven de wind. “Het feit dat er nu niemand op het terras zit terwijl de zon schijnt, is omdat je uit je hemd waait,” zegt Ad Baelemans, mede-eigenaar van café De Huiskamer. “De Haven staat van oudsher bekend als een trekgat. We hebben de gemeente gevraagd of we windschermen mochten plaatsen maar dat mag niet. Nu zijn we in onderhandeling over vaste parasols, want die rondvliegende parasols zijn hartstikke gevaarlijk voor de gasten.”

 

 

image003

 

 

Een woordvoerder van de gemeente Breda zegt dat het plan voor windschermen is afgekeurd omdat die de kade teveel in hokjes opdelen. “Het open karakter van de Haven moet behouden blijven en daarom mag de afscherming niet hoger zijn dan een meter. Wat betreft de vaste parasols zijn we er nog niet uit,” aldus de woordvoerder. Een andere veel gehoorde reden voor het feit dat het nog betrekkelijk rustig is aan de Haven is dat het nog te weinig ‘bruist’ aan de Haven. Oscar Gecsoyler, eigenaar van restaurant Sultan: “De haven is heel mooi geworden, maar de sfeer ontbreekt nog. Er moet meer aandacht komen voor de aankleding. Mooie verlichting, plantenbakken, mooie parasols. Het moet een beetje de boulevard van Antalya worden.” Ook Mark Montens, bedrijfsleider van café Luden is het daarmee eens.

 

“Het is nog een beetje doods hier aan de Haven. Met de opening heeft de gemeente Breda groots uitgepakt en daarna is het qua activiteiten helemaal doodgebloed. Als je geluk hebt, zit er een visser, maar verder gebeurt hier niks. Mensen willen wat te zien hebben als ze op het terras zitten. Persoonlijk vind ik het ook een gemiste kans van de gemeente om de doorvaart zo laag te houden. Nu kunnen er alleen kleine bootjes de Haven in.” Op het water is inderdaad weinig activiteit te bespeuren. Ieder half uur vaart de rondvaartboot van ‘Rondvaart De Nieuwe Mark’ uit. Die vaart echter geen rondje door de Haven, maar vaart meteen de Haven uit de Singel op. Hetzelfde geldt voor de kano's die gehuurd kunnen worden. Sinds een paar weken ligt er voor restaurant Rivièra regelmatig een sloep. Mensen kunnen die sloep compleet met catering huren. “Zodra ik met mijn sloep voorbij kom varen, zitten mensen op de terrassen aan de Haven meteen omgekeerd, want ‘hé er gebeurt wat!,” zegt Marijn van Dijke van Sloepenverhuur Breda. Volgens hem zou de gemeente de bruggen moeten verhogen, zodat er meer boten de Haven in kunnen. “Het zou ook leuk zijn om ligplaatsen voor bootjes te creëren, maar dat kan niet omdat bootjes dan weer worden volgegooid met troep door het uitgaanspubliek. Dat heb ik zelf ook al mogen ervaren met mijn sloepen.” “Dat is het probleem,” beaamt Ad Baelemans van café De Huiskamer.” Een paar bloembakken zouden wel leuk staan, maar alles wat je hier neerzet moet wel ‘hufterproof’ zijn, anders wordt het gesloopt door het uitgaanspubliek.” “Het ontbreekt absoluut nog aan levendigheid in de Haven,” zegt Rob Leijten van restaurant 't Begin. “Er zit hier ook geen publiekstrekker waar mensen sowieso op afkomen.”

 

 

image005 (2)

 

 

Volgens de gemeente Breda is het niet aan de gemeente om activiteiten of evenementen te organiseren. “We staan open voor alle creatieve ideeën om in de Haven iets te organiseren, maar het moet wel passen bij het historische karakter en de sfeer van de Haven. Een botenrace is bijvoorbeeld wat ons betreft een stap te ver,” aldus een woordvoerder. Toch zijn de meeste ondernemers positief over de Haven. Omzettechnisch zeggen ze er allemaal ruimschoots op vooruit te zijn gegaan.

 

Koen Koniuszek, interim-manager Dok 19: “Als de Haven nog iets gezelliger wordt aangekleed, denk ik dat dit binnen twee jaar een van de hotspots van Breda gaat worden. Wij organiseren zelf vrij veel, dus we hebben een redelijk vast publiek, maar ik denk dat het ook belangrijk is dat we meer gezamenlijk gaan organiseren met de ondernemers aan de Haven om meer publiciteit te krijgen en publiek te trekken. Maar als de Haven er niet zo bij gelegen had als nu, dan hadden wij het niet overleefd.” Ook Ad Baelemans van café De Huiskamer is positief. “Vroeger schaamde ik mij ervoor dat mijn café aan de Haven lag. Dit was het vuilnishoekje van Breda. Het was hier net ‘Mc Coke’ zoals er hier voor de deur gedeald werd. Nu ben ik er trots op om aan de Haven te zitten.”

 

 

image001 (2)

 

 

Gemengde reacties

Ruim een jaar geleden werd de Haven in Breda met een spectaculair feest officieel geopend. Hoe staat het er nu voor met dit nieuwe stukje Breda? Een middag struinen aan de Haven levert een stortvloed aan reacties op. De geluiden zijn gemengd. Van razend enthousiast, ‘een aanwinst voor Breda’ tot en met ‘leuk, maar nog lang niet wat het moet zijn.’

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

9 augustus 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN