image005

 

Oer-Hollandse herenkapper stapt op

 

 

van gool

 

Nog drie dagen open: de salon van de 65-jarige kapper op de Haagdijk.

 

 

BREDA - In 1903 vestigde opa Van Gool zich aan de Haagdijk.

 

 

Voor zo'n drieduizend gulden kocht hij het pand op nummer 162. Hij werkte er niet alleen als kapper, maar ook als kleermaker. “Want met een knipbeurt verdiende je destijds niet meer dan een dubbeltje,” aldus kleinzoon Tiest van Gool (65) ruim een eeuw later.

 

Op zaterdag 31 mei sluit Van Gool de deuren van zijn herenkapsalon. “Ik had nog wel zo'n twee jaar door kunnen gaan, maar ik kreeg een bod op het pand dat ik niet kon weigeren.” Een projectontwikkelaar kocht het pand en nu gaat hij dus met pensioen. “Dat is emotioneel. Begrijp me goed, het knippen en de Haagdijk zal ik niet missen, maar de sociale contacten wèl. Normaal komen de mensen minimaal één keer in de vier weken naar mij toe. Straks moet ik, voor het eerst in mijn leven, mensen opzoeken voor een praatje.” Van Gool groeide nagenoeg op in de salon. De vroegere woonkamer van de familie werd slechts door een scherm gescheiden van de zaak. Het was daarom al snel duidelijk dat Van Gool kapper zou worden, net als zijn vader en grootvader. “Maar zonder verplichting hoor. Mijn vader moest kapper worden van mijn opa, ik niet.” Op zijn vijftiende stond Tiest voor het eerst als kapper in de zaak. Hoewel: “Het eerste halfjaar mocht ik alleen maar toekijken. Naarmate de tijd vorderde, mocht ik meer gaan doen. Mijn vader was een goede leermeester. Hij kwam me altijd even controleren. Als het niet goed was, trapte hij me en wees met de kam de fout aan.”

 

Daarnaast ging hij ook naar de vakschool in Rotterdam, waar hij zijn vrouw Lillian leerde kennen. “Dat was ook de boodschap van mijn vader, ga naar school en pik daar een vrouwtje op, want dan kunnen we een dameskapsalon starten.” Van Gool vindt het jammer dat hij niet met de tijd is mee kunnen gaan. “Je moet in de stad eens naar één van die buitenlandse kapsalons gaan. Hoe die gasten erbij lopen, hoe ze knippen, hoe je behandeld wordt. Een hele belevenis, daar kan ik niet tegenop. Vroeger bij mijn vader in de zaak zorgde ik voor de verjonging. Mijn zoon koos voor iets anders, hij woont in Amerika.” De komende weken worden spannend voor Van Gool. “Ik heb geen hobby's, dus dat wordt lastig. Laatst ben ik voor het eerst in 32 jaar een rondje gaan fietsen. Ik loop nu nog met een zere knie. Ik denk dat ik mijn pensioen maar begin met een fietscursus.”

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

29 mei 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN