logo (7)

 

Toen een varkensstal, nu een fietsenstalling

 

 

piet van rijn

 

Piet van Rijn en Nelleke Riebroek uit Den Haag genieten van hun ontbijt met verse eieren op De Nieuwe Riet.

 

 

Per jaar kamperen tussen de 3,5 en 3,6 miljoen Nederlanders in eigen land.

Het gaat om ongeveer 1550 campings.

West-Brabant telt meerdere boerderijcampings.

 

Naast De Nieuwe Riet in Oud Gastel zijn dat de Boshoven in Alphen,

de Vrachelen in Den Hout en 't Kopske in Den Hout.

Info: CBS, vorig jaar waren het er zeven.

 

 

Zeven reeën, in alle vroegte gespot op Camping Park de Nieuwe Riet. Dit jaar zijn het er al negen. Veelbelovend, vinden Chris (46) en Sandra (38) Visser-Koghee. “Een teken dat de dieren zich hier thuis voelen,” verduidelijkt Sandra. En daar is het hen om te doen. Rust en ruimte, voor de mensen én de dieren. Want er is al zoveel stress. Het echtpaar runt nu een kleine twee jaar een kampeerboerderij ‘voor 40-plussers’ op een voormalig boerenerf tussen Oud Gastel en Oudenbosch. Geboerd wordt er niet meer sinds de Vissers er wonen en werken. De vorige eigenaar deed van alles: koeien, kippen, akkerbouw. De restanten zijn nog wel her en der te vinden. Een oude kippenschuur, nu winterberging voor caravans. Een krappe bedstee uit de tijd dat er alleen zittend geslapen werd, nu lectuurruimte. Een varkensstal, nu fietsenstalling. De varkens van toen zijn de fietsen van nu. “En de spinnenwebben krijgen ze er gratis bij,” grapt Sandra.

 

Meer boerderij is er niet, hier houdt de nostalgie op. Des te beter voor de campinggasten: geen lawaai van tractoren, geen strontvliegen en nogal wat meer ongemakken die het ouderwetse boerderijleven zoal met zich meebrengt. Zo weinig boerderij als er is, zo weinig conventionele campingfaciliteiten biedt De Nieuwe Riet ook. Zwembad, discotheek, bingo-avonden: zijn er niet. Moeten ze ook niets van hebben. Daar zijn andere campings voor. Het Rijswijkse echtpaar De Jager, bestaande uit Paula (54) en Ger (59), moet er niet aan dénken, aan lawaai op hun vakantie van een disco of iets wat in die richting komt. “Alleen de trein flitst hier geregeld voorbij, maar aan dat geluid ben je zo aan gewend.” Het enige spannende wat ze in de afgelopen maanden hebben meegemaakt, is dat een kip kuikens heeft gekregen, vier stuks. En zo moet het ook zijn, vinden ze. “Meer willen we niet.” Ook hun 5-jarige kleindochter lijkt het prima naar haar zin te hebben. Verveling is bij haar ver te zoeken, verzekert haar oma. “Ze vindt alles even spannend hier. Een framboos is voor haar een snoepje dat ze kan plukken.” Daarnaast roemt Paula het sanitair, dat er inderdaad pico bello uitziet. Vier keurige douches, vier nette toiletten, mét toiletpapier en zeep, voor maximaal 25 gasten. Vroeger was niet altijd beter. Daarnaast is er nog een keurige was- en afwasruimte, met comfortabele extra's als een oven en een magnetron. En nog altijd is het Halderbergse echtpaar bezig om de kwaliteit van de voorzieningen te verbeteren. “Binnenkort komt er een boiler met een grotere capaciteit,” vertelt Chris, “dan hebben onze gasten een megastraal.”

 

Bij De Nieuwe Riet krijgen ze blijkbaar waar ze, vanuit alle hoeken van Nederland, voor komen. Rust, ruimte, natuur en ontspanning. Joris de Kat wacht geduldig op de rand van de vijver zijn maaltje af, Hebbes de Haan leert tussen de kippen en geiten zijn mannelijke kroost de kunst van het kraaien, bramen, frambozen, tomaten, paprika's en komkommers hangen er plukklaar voor wie maar wil en hond Terra bewaakt de beesten en de mensen. “Dit is het paradijs!,” roept Sandra Vissers uit als haar gevraagd wordt waarvoor ze het doet, zeven dagen per week werken. Acht dagen, wil Chris ervan maken. Ja, natuurlijk is het arbeidsintensief om dag en nacht een camping te runnen. Dat geldt voor alle zelfstandige campingbeheerders. Het is echter niet zo, dat de Nieuwe Riet-eigenaren zich er zomaar hebben ingegooid. Ze waarschuwen ook iedereen die eraan wil beginnen, want het lijkt zo'n idylle, een vriendelijke, ecologische camping met alleen maar rustige en gezellige mensen. “Het is echt niet alleen halleluja,” waarschuwt Chris. “Denk alleen al aan de administratie,” vult Sandra aan. Idealisme, daar zijn ze te oud voor, vinden ze. Ze weten precies wat ze doen, wat het kost en wat het oplevert. De voor- en naseizoenen zijn al vol. “Geweldig, zoals het loopt, al na twee jaar.” De hoogseizoenen echter nog niet. “Omdat mensen dénken dat je dan al vol zit. Heel raar. Daar moeten we aan werken.” Maar je zou ze de kost moeten geven, de mensen die op een zoele zomeravond spontaan bij hen op de Noordhoeksestraat langskomen met de vraag of zo'n bedrijfje misschien ook iets voor hén is. Sandra, grinnikend: “Mijn eerste vraag aan zulke mensen is: ‘Hoe groot is jullie startkapitaal?’ Dan zie je ze vaak kijken: huh, startkapitaal?”

 

Chris en Sandra hadden dat wél. Hij runde een andere camping voor hij haar ontmoette, zij had al jaren een huid- en gezondheidsspraktijk in Zevenbergen. Deze praktijk heeft ze meegenomen naar de camping en komt daar goed van pas. “Hebben de gasten ook plezier van. Een massage vlak voor het naar bed gaan en ze schuifelen zo hun tentje in, richting dromenland.” Vakantieplannen hebben ze zelf niet. Sandra schiet zelfs in de lach als haar dat gevraagd wordt. “Dit ís toch vakantie? Dit is wat wij willen: natuur, dieren, gezellige mensen. En 's avonds een wijntje.” Ondernemersplannen hebben ze des te meer. Die passen vrijwel allemaal in de trend van doelgroepcampings. Zoals al eerder is gezegd: ‘gewone’ familiecampings zijn er al genoeg. Doelgroepen, daar gaat het om. De 40-plussers vormen al een duidelijke doelgroep voor boerderijcampings als De Nieuwe Riet. Sandra: “Die selectie gaat eigenlijk vanzelf. Zodra wij horen dat er een auto met boem-boem muziek ons erf opdraait, weten we genoeg. Die gasten kijken we weg.” Een zorgboerderij, zoals deze week in het nieuws kwam als gat in de vakantiemarkt, zou nét iets voor Park De Nieuwe Riet zijn. “Laat de vergunningen maar komen,” zegt Sandra, “ik ben er klaar voor. Ik heb alle diploma's.” Aan de gemeente Halderberge om, na het vakantiereces, de ruimte te geven om het toerisme in deze regio op te krikken. De Vissers, superenthousiast: “We kunnen uitbreiden, we willen uitbreiden. Maar we willen wél kleinschalig blijven. Want daar komen onze gasten voor.”

 

www.denieuweriet.nl

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

9 augustus 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN