Bron: www.bndestem.nl

 

Toerist is blij met ‘stadje’ Oosterhout

 

 

image113

 

Kerkstraat – Oosterhout

(Foto: Kees Wittenbols – 8 september 2009)

 

 

OOSTERHOUT - Dagjesmensen en toeristen die hier langer verblijven, vinden Oosterhout over het algemeen een “sfeervol, gastvrij stadje.” Dat blijkt uit een bezoekersenquête die in de zomer is gehouden in het kader van de Monitor Toerisme 2009, die de gemeente gisteren presenteerde. De bezoekersenquête geeft enig inzicht in de herkomst van bezoekers en hun oordeel over Oosterhout. Dagjesmensen die hier een dagje komen winkelen of een terrasje pikken, komen overwegend uit de directe omgeving (Dongen, Drimmelen, Breda etc.). Toeristen die hier gedurende enkele nachten of weken blijven, komen van verder weg. Volgens de Monitor Toerisme “springt Rotterdam er duidelijk uit:” vijf procent van de toeristen die hier blijven overnachten, komt uit de havenstad.

 

 

 

image051

 

Arendshof – Oosterhout

(Foto: Kees Wittenbols – december 2006)

 

 

De enquêteurs vroegen bezoekers slechte en goede dingen van Oosterhout op te noemen. Zij kregen daarbij geen vaste opties voorgelegd, maar werden gevraagd spontaan voor- en nadelen van de stad te noemen. Ongeveer een kwart van de ondervraagden noemde de gemoedelijkheid en gastvrijheid in het ‘stadje’ Oosterhout als sterk punt. Bijna de helft wist niet eens een negatief punt te noemen. Zij die dat wel konden, wezen vooral op de beperkte parkeerruimte en de hoogte van de parkeertarieven. Ook het winkelgebied kan op waardering rekenen. Toeristen beoordelen het winkelgebied met een 8,5, blijkt uit de enquête.

 

 

Zie ook:

 

Oosterhout in beeld

 

 

24 februari 2010

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel:

 

24 februari 2010

 

 

Toerist tast diep in buidel

 

 

OOSTERHOUT - De derde Oosterhoutse Monitor Toerisme heeft het belang van die sector voor de lokale economie opnieuw onderstreept. Het bedrag dat toeristen jaarlijks uitgeven op Oosterhouts grondgebied is ondanks de crisis wéér gestegen, naar gemiddeld 166 miljoen euro per jaar in de periode 2006-2009. Ten tijde van de vorige Monitor Toerisme (2006) was dat nog een kleine 150 miljoen euro per jaar. Volgens Amadeo Roda, samensteller van het rapport, geven met name dagjesmensen veel geld uit. Vooral winkels en horeca profiteren van hun komst. Van de 166 miljoen die jaarlijks wordt uitgegeven, belandt ongeveer 96 miljoen bij de lokale detailhandel en 31 miljoen bij de horeca.

 

Opvallend genoeg heeft de stijging van de uitgegeven bedragen niet geleid tot een toename van banen. Het aantal banen dat voortvloeit uit toerisme, daalde juist licht. In 2006 zorgde de sector nog voor circa 2650 banen, in 2009 voor zo’n 2550. “Dat is ongeveer tien procent van de totale werkgelegenheid in Oosterhout,” lichtte Roda toe. Dat de bestedingen in de sector stegen maar de werkgelegenheid iets daalde lijkt tegenstrijdig, maar is dat volgens Roda niet: “Ondernemers letten vanwege de economie steeds meer op hun kosten. Ze proberen met hetzelfde aantal mensen - of minder mensen - hetzelfde werk te doen.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count