logo (7)

 

Dagjesmensen waarderen toeristisch Breda

 

 

winkelen

 

Winkelen is veruit de meest geliefde bezigheid van toeristen in Breda.

 

 

 

varen

 

Deze kinderen van kinderopvang Kober maken, als onderdeel van

hun vakantieprogramma, een rondvaart over de Bredase singels.

 

 

Uit een rondje centrum blijkt dat Breda door toeristen - en dat zijn vooral dagjesmensen -

gewaardeerd wordt om zijn Bourgondische gezelligheid en het compacte, overzichtelijke centrum.

 

 

De vriendinnen Corrie Hilgers en Ria van der Snoek uit Dordrecht lopen tegen vieren terug naar het station. Ze hebben vandaag een dagje gewinkeld in Breda, maar gaan op tijd weer naar huis om te kunnen eten met de mannen. Hilgers: “We waren hier rond tien uur. Als het niet had geregend vanmorgen, waren we nog wel eerder geweest. We hebben gewinkeld, geluncht en later nog een kop koffie gedronken op de Grote Markt.” De dames waarderen Breda om zijn gezelligheid en de leuke terrasjes. Desondanks is het lang geleden dat ze in de Baroniestad waren. Van der Snoek: “We gaan niet vaak deze kant op, misschien eens in het half jaar. Terwijl het met de trein heel goed te doen is: binnen een half uur ben je er en een retourtje kost 9,60 euro.” Waarom niet met de auto? “We wonen vlakbij het station in Dordrecht en parkeren is veel te duur.”

 

Uit het toeristisch onderzoek van NBTC-NIPO Research blijkt toch

dat 75 procent van de toeristen naar Breda komt met de auto.

 

Ook uit Dordrecht komen Jan de Gids en zijn vrouw Claudia. Met zíjn rugzak en haar heuptasje zijn ze direct als toeristen herkenbaar in de Bredase winkelstraten. Hun dagje shoppen in Breda is ‘een ingelaste belofte.’ Jan: “Ik had al tijden terug beloofd eens met haar te gaan winkelen en nu we een paar weken vrij hebben, kon het eindelijk een keer. Het werd Breda. Ik hou er eigenlijk niet zo van om tussen de mensen te zijn, al die drukte. Door mijn werk in de bewaking op treinstations, kom ik al de hele dag met veel en vervelende mensen in aanraking. Meestal gaan we daarom ter ontspanning in onze vrije tijd varen op onze motorboot.” Het stel heeft nog niks gekocht, alleen een broodje en sapje. “Maar we gaan zo een terrasje opzoeken om te dineren,” vertelt Jan. “Waar? Nog geen idee. Er is hier zóveel keuze: restaurants, cafés en terrasjes. Veel meer dan in Dordrecht.” Op één van die vele terrasjes op de Grote Markt zitten Annelies en haar twee dochters. Sinds dochter Maaike twee maanden geleden in Breda is komen wonen, zijn haar moeder en zus uit Eindhoven wat vaker in de Baroniestad te vinden dan vroeger. De dames hebben de hele middag gewinkeld en zitten nu lekker in de zon aan een drankje. Annelies: “Ik vind het erg gezellig hier in Breda, het is wat sfeervoller dan bij ons in Eindhoven.”

 

Sinds de Haven vorig jaar heropende varen er vanaf daar, van eind april tot eind oktober, rondvaartboten over de Bredase singels. Op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur vaart er elk half uur een boot uit, voor een tour van een uur. De schipper geeft onderweg toelichting. Op verzoek kunnen ook in de avonduren rondvaarten geboekt worden bij de VVV of bij het opstappunt aan de Haven. Projectleider Wim Schuurmans: “Qua drukte zijn we sterk afhankelijk van het weer. Op een zonnige zitten alle boten vol.” Mieke en Jimmy Smal stappen net uit een rondvaartboot, samen met hun dochter Juliet en hun vrienden Herman en Regine de Bruin uit Regensburg, Zuid-Duitsland. Herman en Regine zijn bijna drie weken op vakantie in Nederland: ze verblijven bij de familie Smal in Den Haag. Met z'n vijven zijn ze rond het middaguur in Breda gearriveerd voor een dagje uit: ze hebben geluncht, gewinkeld en zijn tussendoor wat cultuur aan het snuiven. Alles bij elkaar zijn ze gemiddeld toch al wel meer dan vijftig euro per persoon kwijt vandaag. Uit het onderzoek van NBTC-NIPO Research blijkt dat een toerist in Breda gemiddeld 51 euro uitgeeft tijdens een bezoekje aan de stad, tegenover een landelijk gemiddelde van 46 euro per persoon.

 

“Ik vind Breda echt een mooie stad,” vervolgt Mieke Smal, “mooier dan de Haagse binnenstad. Maar het is alweer jaren geleden dat we hier zijn geweest. Het centrum is compact, alles ligt centraal. De vele bruine cafés tonen de Brabantse gezelligheid.” Haar man voegt hieraan toe: “Je mag het eigenlijk niet zeggen, maar wat ik nog meer een voordeel vind aan een stad als Breda is hoe weinig allochtonen hier rondlopen. In Den Haag is tegenwoordig volgens mij wel zeventig procent allochtoon, je voelt je gewoon een vreemde in je eigen stad!” Dochter Juliet waardeert ook hoeveel leuke winkels er in de Bredase binnenstad te vinden zijn: “Alles ziet er érg mooi uit hier. Misschien ga ik hier straks wel studeren en wonen!”

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

18 juli 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN