Bron: www.bndestem.nl

 

Topinstituut logistiek naar Breda

 

 

eurlings

 

Minister van Verkeer, Camiel Eurlings.

 

 

BREDA - Amsterdam en Rotterdam hebben het nakijken gekregen.

 

 

Breda wordt de vestigingsplaats voor het nieuw op te richten Nederlands Topinstituut voor Logistiek. De ministers Maria van der Hoeven van Economische Zaken en Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat hebben dat gistermiddag in Den Haag officieel bekend gemaakt.

 

Daarmee volgt de minister het besluit van de commissie Van Laarhoven, die heeft onderzocht wat de beste locatie is om een speciaal kennisinstituut op te richten dat zich enkel en alleen bezighoudt met logistiek. Gerenommeerde wetenschappers gaan er studeren op manieren om vervoer door de lucht en over weg, spoor en water in allerlei opzichten beter te laten verlopen. Het is de bedoeling dat onderwijs en bedrijfsleven nauw met elkaar samenwerken. De Rotterdamse Erasmus Universiteit en de Universtiteit van Tilburg zijn dan ook nauw betrokken bij het project.

 

Het instituut, dat ook door het leven gaat als Supply Chain Campus, wordt gehuisvest op het bedrijventerrein Rithmeester Park, naast de A16 in Breda-West. Voor de ontwikkeling hiervan trekken Breda en de provincie Noord-Brabant 10,2 miljoen euro uit. Volgens de Bredase wethouder van Economische Zaken, Els Aarts, kan het instituut het best vergeleken worden met de HighTech Campus in Eindhoven. “Of noem het anders een soort Nijenrode voor de logistiek,” zegt de stadsbestuurster. Ze gaat er van uit dat er op het nog op te richten topinstituut ongeveer 25 mensen komen te werken, maar het effect op de werkgelegenheid in de stad is beduidend groter. Burgemeester Peter van der Velden van Breda spreekt zelfs van een “ongelofelijke meerwaarde.” “We krijgen nu kennis op zeer hoog niveau in huis. Het topinstituut wordt echt een centre of excellence.” Het zijn vooral de bijzondere ligging van Breda tussen twee grote havens en de aanwezigheid van goede verbindingen die tot de keuze voor de stad hebben geleid.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Breda wordt hét logistieke speerpunt

 

 

BREDA - Er waren tot voor kort deskundigen die wel eens twijfels hadden

bij de vestiging van een Nederlands Topinstituut voor Logistiek in Breda.

 

 

Want: “Breda heeft geen decisionmakers, voor iedere beslissing moet je naar de Randstad.” Of: “Breda mist internationale bekendheid en heeft bovendien geen universiteit.” Ook interessant: “Het logistieke succes van Breda is van recente datum en heeft geen diepe wortels en het voorzieningenniveau is te laag.” Toch was het Breda dat de wereldsteden Amsterdam en Rotterdam gisteren achter zich liet toen er gekozen moest worden voor de beste plaats om een Supply Chain Campus op te richten.

 

Naast de A16, vlakbij het knooppunt Princeville in Breda-West, verrijst op korte termijn een prestigieus onderzoeksinstituut. Het gebied, dat tot voor kort De Wig heette, maar vorig jaar is omgedoopt tot Rithmeester Park, wordt het middelpunt van alle kennis en wetenschap die te maken heeft met het vervoer van goederen over weg, rails, water of door de lucht. Wetenschappers van gerenommeerde universiteiten gaan dáár onderzoeken hoe het allemaal schoner, sneller, veiliger en beter kan. Logistiek is een groeimarkt. Nu verdienen al meer dan 700.000 mensen er hun brood in, terwijl de bedrijfstak goed is voor een omzet van 35 miljard euro. Nederland staat wereldwijd in hoog aanzien als het over dit onderwerp gaat. Maar het is niet vanzelfsprekend dat die situatie altijd zo blijft, waarschuwde minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat gistermiddag in Den Haag. “We moeten een nieuwe sprong maken, komen tot nieuwe ambities, zodat Nederland de regisseur van de goederenstroom wordt,” zei de minister. Het topinstituut ziet Eurlings als een belangrijke impuls in dat streven en Breda is nu aangewezen om te dienen als speerpunt voor die ambitie. “Op de Supply Chain Campus gaan de beste onderzoekers, de beste docenten, nieuwe ideeën en concepten uitwerken in een stimulerende omgeving,” zei Peter van Laarhoven, de voorzitter van de gelijknamige commissie die de Nederlandse logistiek een impuls heeft willen geven.

 

Het is nooit vanzelfsprekend geweest dat de ‘campus’ in Breda zou worden gevestigd. Logistieke hotspots als Venlo en de regio Arnhem/Nijmegen zaten ook niet stil om het topinsitituut binnen te halen. De ‘toppers’ Amsterdam, met Schiphol als absolute logistieke trekpleister en Rotterdam, met zijn internationale haven, lagen ook bijzonder voor de hand om er een topinstituut te vestigen. Toch is het Breda geworden. Want sommige deskundigen zetten weliswaar vraagtekens bij de stad, anderen zien de voordelen. Het toonaangevende vakblad Logistiek Nederland heeft ze op een rij gezet.

 

Breda kent amper files, het is dé plek voor bovenregionale ondernemers in de logistiek om te investeren, gemeente en provincie zijn actief en denken mee, terwijl Rotterdam door het eigen succes is ingeslapen en Amsterdam simpelweg te duur is geworden. Toch is het succes voor burgemeester Peter van der Velden niet vanzelf gekomen. “We zij er niet op voorhand vanuit gegaan dat we zouden scoren,” zei hij gisteren in Den Haag. Nu het toch zo ver is gekomen, wil hij aan de slag. Van der Velden: “Vandaag vieren we feest vanwege het goede nieuws, maar morgen gaan we door met werken. De komst van zo’n topinstituut verplicht ons tenslotte ook tot iets.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Aanvullend artikel:

 

(11 april 2009)

 

 

Top

 

Vrolijk en jolig, alsof ze na een lange winter weer de weide in mogen, stappen de leden van de Bredase delegatie woensdag uit de VIP-bus, die hen naar Den Haag brengt, om te horen dat Breda de vestigingsplaats wordt van het Nederlands Topinstituut voor Logistiek. Op hun paasbest zijn ze fris en fruitig naar de hofstad afgereisd om zich eens lekker te laten fêteren. De draaideur van het in de Scheveningse Bosjes gelegen Crowne Plaza Hotel is maar amper groot genoeg om al die brede Bredase glimlachen te verwerken. Tja, het gebeurt dan ook niet elke dag dat een middelgrote stad uit het zuiden des lands het wint van de grote jongens Amsterdam en Rotterdam.

 

Formeel moet de voordracht nog bekend worden gemaakt door minister Maria van der Hoeven, maar het grote en massale Bredase glunderen maakt deze handeling tot niet meer dan een formaliteit. Het feest is al begonnen op de A16, ongeveer ter hoogte van Prinsenbeek. En eerlijk is eerlijk, het stadsbestuur heeft zich behoorlijk uitgesloofd om het topinstituut naar het zuiden te krijgen. Het is dan ook volkomen terecht dat het halve college van burgemeester en wethouders (inclusief de weer aan de beterende hand zijnde André Adank) afreist naar Den Haag, met in zijn kielzog Commissaris van de Koningin Hanja Maij-Weggen, gedeputeerde Annemarie Moons, een zwik gemeenteraadsleden en een sliert ambtenaren, onderwijsmensen en ondernemers. Het antwoord op een kandidaatstelling als deze laat je tenslotte niet eventjes mailen omdat je ook nog andere zaken aan je kop hebt, zoals de bestrijding van de wortelopdruk in de Haagse Beemden. Nee, daar ga je als stad in vol ornaat en in groten getale op af.

 

Het was trouwens heel charmant van burgemeester Peter van der Velden om in zijn speech te zeggen dat hij “absoluut geen afwijzend signaal richting Amsterdam en Rotterdam wil afgeven.” Ja hoor, natuurlijk, heel diplomatiek. Maar iets zegt me dat iemand achter de gesloten deuren van de collegekamer heeft staan springen, al roepende: “Yèèès! Bekijk het maar Rotjeknor! Toedeledokie, Mokum!” Ach, het zal wel. Het is ze van harte gegund. Overigens hoop ik dat het topinstituut wel snel van de grond komt, want bekeken vanuit een logistiek standpunt is er nog heel wat werk aan de winkel. Onderweg van Den Haag naar Breda zat de boel namelijk shocking klem: meer dan dertien kilometer file tussen Delft-Zuid en Rotterdam.

 

 

Wat je noemt een logistieke uitdaging.

 

Citaten:

 

Commissievoorzitter Piet Hein Scheltens is streng, maar heeft verder het beste met iedereen voor:

 

“U zit nu écht in uw laatste minuut. Althans, qua spreektijd.”

 

Piet Hein Scheltens vervangt André Lips als voorzitter van een tumultueuze commissie:

 

“Meneer Lips wenste mij veel succes. En dat begrijp ik heel goed.”

 

Wethouder Wilbert Willems weet nu al dat hij overal een antwoord op heeft:

 

“Daar heb ik een memo voor meegekregen.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

9 april 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN