image005

 

Trimmers, pas op voor de buizerd!

 

 

trimmer

 

Waarschuwingsbordje in Waspik.

 

 

Het is de ándere kant van het succesverhaal dat buizerd heet,

bevestigen de roofvogelkenners.

 

 

Her en der in het land zijn trimmers, fietsers en andere nietsvermoedende voorbijgangers aangevallen door buizerds. Omdat die hun territorium en hun nest vol jongen, willen beschermen. De waarschuwingsbordjes met “Pas op! Agressieve buizerd,” staan weer op de plaatsen waar vorige jaren buizerds voorbijgangers aanvielen, een klap met hun wieken gaven of soms zelfs hun klauwen in het hoofd plantten. Zoals aan de inmiddels roemruchte Lageweg bij Waspik. Na incidenten in de afgelopen jaren zijn daar ook nu meldingen van fietsers die zich rotschrokken van een buizerd, die vanuit het niets schijnaanvallen uitvoert. Vorige maand werd trimfietser Cor Smits (62) uit Waspik daar tot twee keer toe aangevallen door een agressieve buizerd. Het leverde bloedende hoofdwonden op.

 

In Zeewolde, Flevoland, hebben twee buizerds begin deze week mensen aangevallen. Het was voor de tweede keer in korte tijd dat Staatsbosbeheer voor agressieve buizerds waarschuwde. De roofvogels plegen aanvallen van achteren en zetten hun klauwen in het achterhoofd. Staatsbosbeheer heeft in Flevoland waarschuwingsborden neergezet, om de plekken de komende weken te mijden tot de jongen hun nest verlaten hebben. In voorgaande jaren waren er gevallen van buizerds die trimmers aanvallen bij Vrederust, Bergen op Zoom, het Bredase Mastbos en Varsseveld, waar een buizerd een motoragent van de Gelderse politie onderuit haalde, met motor en al. Ton Bakker van de Vogelwerkgroep Bergen op Zoom zegt al van twee recente gevallen in de regio te hebben gehoord. Zijn eigen zwager werd aangevallen door een buizerd in de buurt van Middelburg. “Mijn idee is dat er sprake is van een lichte toename, al blijft het uitzonderlijk gedrag voor een buizerd.”

 

 

image004

 

 

Vroeger waren dat soort incidenten uiterst schaars, alleen al omdat de buizerd vooral in de jaren zestig, zeventig zeldzaam was geworden. De Afifauna van Noord-Brabant meldde voor de jaren 1963/65 slechts twee broedparen, eentje in Woensdrecht en een nest in Roosendaal. Dat was op het hoogtepunt van de massale vergiftiging door pesticiden in de landbouw, via prooidieren als muizen. Nu schat Bakker, samen met de recente Atlas van de West-Brabantse broedvogels, het standaardwerk voor vogelaars, de buizerdstand in West-Brabant op zo'n achthonderd broedparen. Hij geldt als ‘de succesvolste roofvogel van de eeuw.’ Ton Bakker vindt dat we wel moeten oppassen met onterechte beeldvorming. “We moeten niet meedoen met bangmakerij. Voor je het weet ontstaat er een hype en zijn er lieden die er reden in zien de buizerd te vervolgen, bijvoorbeeld een schot hagel door het nest te jagen of ze te vergiftigen.” Want die vervolging van de beschermde, nuttige roofvogel gaat nog steeds door, weet Bakker. Het gevaar van een enkele dreigende buizerd moeten we niet overdrijven, vindt de roofvogelkenner. “Doorgaans blijft het bij schijnaanvallen, een buizerd die vlak boven je hoofd wegdraait. Angstaanjagend, hoor, daar niet van. Maar het is dan voldoende om je gezicht te beschermen, voor de zekerheid.” Het is het jachtinstinct van de roofvogel, dat geprikkeld wordt, denkt Bakker, gecombineerd met het willen beschermen van zijn territorium, juist als hij een nest met jongen heeft. Hij heeft een tip: op wegen die bekend staan als ‘buizerd-gevaarlijk’ even een paar weken rustig lopen en fietsen, omdat buizerds alleen lijken aan te vallen bij snel rennende en racende trimmers in felle kleuren.

 

Raymon van Breemen, Bredanaar en lid van de West-Brabantse Vogelwerkgroep, vindt alle opwinding over zogenaamd agressieve buizerds sterk overdreven. Hij benadrukt dat het juist niet het normale gedrag van de roofvogel is. “Die ontwijkt eerder de mens en wil juist geen aandacht op zijn nest met jongen vestigen.” Immers, ook vogelkenners slagen er lang niet altijd in de horst van een buizerd te lokaliseren, omdat die onzichtbaar onder de boomkruinen door vliegt. Volgens Van Breemen is het aanvallen van mensen door buizerds zeldzaam gedrag en moet het om een vogel gaan “die door mensenhand is opgevoed of gerevalideerd: min of meer halftam, gewend aan mensen.” Van Breemen kent geen recente gevallen in en om Breda. “Mensen hoeven er echt niet bang voor te zijn. Reigers kunnen bijvoorbeeld veel gevaarlijker zijn. Die pikken met hun scherpe snavel naar je ogen, bijvoorbeeld bij mensen die te hulp schieten bij een uit het nest gevallen reigerjong.” De buizerd wordt, ondanks zijn beschermde status, nog steeds bedreigd en vervolgd. Bijvoorbeeld door het eten van giftig aas dat voor vossen is neergelegd. “Ook al is dat bij wet verboden.”

 

De roofvogelkenners willen geen jagers beschuldigen. “Maar,” zegt Van Breemen, “er zijn nog steeds mensen die denken dat buizerds zoveel wild eten. Terwijl hun prooidieren vooral muizen zijn en die gelden als schadelijk. En ze ruimen veel aangereden verkeersslachtoffers op. Daarom zien mensen ze ook vaak op paaltjes vlakbij de weg zitten.”

 

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

5 juli 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN