Tropische ziekten rukken op

 

 

Knokkelkoorts in Castricum, het Westnijlvirus in West-Graftdijk, Gele koorts in Groet. Het zou over een paar jaar zomaar kunnen. Al Gore waarschuwt voor klimaatverandering. Maar een alarmerende film over oprukkende tropische ziekten is volgens de Castricummer entomoloog René Marcelis ook goed te maken. Marcelis werkte met zeventig wetenschappers mee aan het onlangs verschenen boek ‘Emerging pests and vector-borne diseases in Europe.’

 

Over hoe insecten drager zijn van virussen die langzaam aan ‘onze’ kant opkomen. Het is ‘deel 1,’ dus er staat nog wat te gebeuren.

 

Oprukkende teken met de ziekte van lyme, Aziatische vogelgriep of de knut die blauwtong brengt. We kijken er niet meer van op. Ook niet van het papierverslindende papiervisje. Dook in 1989 op in Purmerend en vreet zich door bibliotheken heen. “Het meest schadelijke huisinsect van dit moment,” zegt René Marcelis. In bakjes heeft hij sinds maart papiervisjes opgesloten met een stukje keukenrol. “Ze overleven echt alles.”

 

Via de papiervisjes belandde hij bij het boek over oprukkende tropische ziekten. “Wouter van der Weijden van het Centrum voor Landbouw en Milieu - een kennis van me - had last van beestjes die de boeken hadden aangetast. Bleek een papiervisje. Van oorsprong komen die uit de tropen en subtropen. Wouter was net een boek over ‘Biological globalisation’ aan het afronden en werd benaderd om mee te schrijven aan het boek over tropische ziekten. Dat zijn we toen samen gaan doen.”

 

 

Ingezonden door: Silvia Videler.

 

25 november 2007

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN