Bron: www.bndestem.nl

 

Trouwerijen leveren veel anekdotes op

 

 

BERGEN OP ZOOM - Bergenaar Paul Asselbergs - 63 is hij nu - kan het schrijven niet laten.

 

 

Vandaag verschijnt opnieuw een boekje van zijn hand, het negende al weer.

 

 

“Zeg ‘ns jaaa” is de titel en het gaat over zijn belevenissen als babs, oftewel bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand, in gewoon Nederlands trouwambtenaar, iemand die huwelijken voltrekt.

 

Asselbergs is dat gaan doen na een ernstig auto-ongeluk dat hem in 2001 overkwam en waarvan hij wonder boven wonder zover hersteld is dat hij weer vrijwel alles kan. Behalve rechts schrijven. “Dat doe ik dus met links. Ik onderteken trouwakten dus ook altijd links.” Asselbergs heeft al eerder laten zien dat hij weinig nodig heeft om ergens smakelijk over te kunnen vertellen en te schrijven. Logisch dus dat zoiets bijzonders als een trouwerij hem karrenvrachten aan inspiratie oplevert. “Het was voor mij ook helemaal geen kunst om daar een boekje over vol te schrijven. Als ik gewild had, was het boekje gemakkelijk eens zo dik geworden, maar dat doe ik niet meer. Voor een geschreven verhaaltje geldt net zo goed als voor een speech dat je het kort moet houden om de aandacht van de mensen vast te houden.”

 

Het trouwambtenaar zijn bevalt hem uitstekend. “Ik ben het na mijn ongeluk gaan doen om weer wat lijn in mijn dagelijks bestaan te brengen. Ik wist eigenlijk van te voren al wel dat ik het leuk zou vinden, maar het is nog veel leuker dan ik gedacht had. Ik hoop het tot mijn laatste snik te kunnen blijven doen. Ik heb nu ongeveer driehonderd huwelijken gesloten en geen enkele trouwerij is hetzelfde. Ieder bruidspaar is uniek. Ik bereid me altijd grondig voor. Ik laat het bruidspaar eerst huiswerk maken, dat wil zeggen: ik laat ze opschrijven hoe ze elkaar hebben leren kennen, zeg maar hun lovestory en waarom ze voor elkaar kiezen. Vervolgens maak ik een afspraak en dan laat ik ze dat aan elkaar voorlezen. Dat levert ook weer allerlei reacties op die ik kan gebruiken bij de huwelijksvoltrekking.”

 

De verhalen die hij van de bruidsparen te horen kreeg, alsmede de taferelen die hij op de trouwerij zelf voorbij zag komen, leverden Asselbergs een schat aan anekdotes op, die hij hoofdstuksgewijs bijelkaar heeft gezet in zijn boekje, voorzien van zijn eigen commentaar, vaak bestaande uit een woordspeling. Daarin is hij nu eenmaal een meester. Alles wat met trouwen te maken heeft, komt in zijn boekje langs, van het huwelijksaanzoek tot het passen van de trouwjurk en van het bestellen van de bruidstaart tot aan het redigeren van de uitnodigingen toe. Eric Elich heeft ieder hoofdstuk van een tekening voorzien. “Op zijn Erics. Ik heb hem alleen maar mijn teksten gegeven, daar is hij mee aan de slag gegaan en dan weet hij er toch net weer iets uit te pikken dat verrast.” Er komt ook een aantal minder leuke momenten langs. “Dat heb je soms. Een sterfgeval in de familie, te lang geleden om de bruiloft er voor uit te stellen, maar nog wel zo vers dat je er niet omheen kunt om er bij stil te staan. Zeker als het gaat om een vader of moeder van een van de twee. Ik stel dan aan het begin van de trouwerij voor om het bruidspaar een kaarsje op te laten steken voor de overledene en een foto van hem of haar een plaatsje te geven naast het bruidsboeket.” Chauvinistisch als hij als Bergenaar is, wijdt Asselbergs ook een apart hoofdstuk aan de kwaliteiten van Bergen op Zoom als trouwstad. “Tot uit Amsterdam toe komen mensen naar hier om te trouwen. Doe ik ook, alleen ga ik niet naar Amsterdam om kennis te maken, dan laat ik ze naar hier komen.”

 

“Zeg ‘ns jaaa” is zoals gezegd alweer Asselbergs negende publicatie. Zijn eerste boekje verscheen in 1982 onder de titel “Deugende en ondeugende versjes,” een bundeling puntgedichten, waarvan hij de meeste nu nog achteloos uit zijn hoofd declareert, zoals het versje over de jager:

 

 

“De jager, van nature erg dom

 

je kon het zo gek niet verzinnen

 

hield een keer zijn geweer andersom

 

en toen schoot hem wat te binnen”

 

 

Daarna volgden nog drie deeltjes onder dezelfde titel. In 1998 verscheen “‘t Is nie waar,” wat Asselbergs zelf beschouwt als zijn eerste echte boek, een boek met verhaaltjes, al dan niet autobiografisch. “Maar als ik het zelf niet meegemaakt heb, had ik het kunnen meemaken.” In 2001 publiceerde hij een tweede verhalenbundel, dit keer onder de titel “Van alles en nog wa,” in 2003 “Wa nou wir,” in 2006 “Wéér wa nuuws” en nu in 2009 dus “Zeg ‘ns jaaa,” allemaal in eigen beheer uitgegeven. In 2001 schreef hij dan ook nog het boekje “Geef mij je hand,” waarin hij vertelt over zijn ongeluk en vooral over zijn revalidatie en zijn inspanningen om de draad van een normaal leven weer te pakken te krijgen.

 

“Zeg ‘ns jaaa” wordt vanmiddag om twee uur bij boekhandel Quist gepresenteerd door wethouder Adriënne Veraart, die het eerste exemplaar in ontvangst neemt. Daarna signeert Asselbergs tot vier uur bij Quist en van vier tot vijf doet hij dat bij Van de Kreek. Behalve bij de genoemde twee boekhandels is het boekje te koop bij de VVV, rookshop De Schelde, de Readschop, de Bruna en de Tabakstore in Halsteren. Het boekje kost in de winkel € 8,50.

 

 

 

4 april 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN