Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/6895093/Twaalf-jaar-werk-in-vlammen-op.ece

(bovenstaande link is helaas niet meer actief)

 

Twaalf jaar werk

in een goed half uur verwoest

 

 

peterbilt

 

Een Peterbilt

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

 

BREDA - Twaalf jaar werk in een goed half uur verwoest, waarschijnlijk dankzij een pyromaan. Zaterdagmorgen om half vijf ging de enorme Peterbilt show truck van Peter Verheijen aan de Lage kant in Breda in vlammen op. Politie en brandweer onderzoeken of er sprake is van brandstichting, maar daar is volgens de eigenaar geen enkele twijfel over. De eens zo trotse en immer oogverblindend blinkende Peterbilt staat er onthoofd bij, stinkend naar brand en diesel. Alsof hij door de Taliban aangevallen is, net of een raket het dak eraf geblazen heeft. Het asfalt eronder is gesmolten. Verheijen wijst het gaatje aan dat er onder in de rechterbrandstoftank met een priem ingeslagen is. De trailer achter de truck, ingericht als camper, bleef gespaard. Maar aan de achterkant ligt een plas benzine onder het reservewiel. De truck en de twee erop gemonteerde Rolls Royce straaljager motoren draaien op diesel en petroleum en niet op benzine.

 

“Ik hoop dat ik nooit achter de identiteit van de brandstichter kom,” aldus de 52-jarige Verheijen, die in heel Europa bekendheid geniet als “De Indiaan uit Nederland.” “Dan sta ik niet voor de gevolgen in. Dan maar tien jaar zitten en tbs. Waarom doet iemand ons zoiets aan?” Samen met zijn Coby verzorgde Verheijen in binnen- en buitenland optredens op shows, waarbij de vlammen uit uitlaatpijp komen. Hoogtepunt is het ontsteken van de naverbranders van de twee Rolls Royces, gepaard gaande met meterslange steekvlammen en een oorverdovend kabaal. Peter Verheijen kocht de truck twaalf jaar geleden voor tweeduizend gulden. Het was een “logger,” die in de Canadese bossen drie opleggers volgeladen met bomen naar de zagerij sleepte. Hij besteedde meer dan acht jaar aan het opknappen en uitbreiden van de truck. Zes jaar geleden kwam er een oplegger achter, die als camper ingericht werd.

 

Opvallendste detail waren de twee straalmotoren achter op de trekker. Rolls Royces, afkomstig uit een McDonnell Phantom die er in de jaren zestig de geluidsbarrière mee doorbrak. Peter en Coby gingen met de truck evenementen in heel Europa af. “Truckshows, autoshows, motorshows, vliegshows. We zijn ermee tot in Oostenrijk, Zweden, Duitsland, Tsjechië en Rusland geweest.” Vrijdagavond kwamen ze terug van een evenement in Oost-Brabant. “Heb ik hem aan de Claudius Prinsenlaan nog even afgetankt, want vanmorgen om half acht zouden we vertrekken naar Landgraaf. Voor niks zouden we daar een enorm evenement openen, want het was voor een liefdadig doel. Volgende week moet ik op een bruiloft in Maastricht zijn. Maanden geleden contractueel vastgelegd.” Met een hulpeloos weggooigebaar: “hoe moet ik dat nu oplossen?” De combinatie is buiten de wettelijk verplichte WA niet verzekerd: “Dat was niet te betalen. Toen ik eraan begon, werd hij al op 150.000 gulden geschat. Ik weet zelf niet wat het nu allemaal waard zou moeten zijn, maar er zit een paar Euroton in.”

 

Verheijen en zijn vrouw werden in de vroege ochtend gewekt door een van de studentes die in de flats aan de Lage Kant gehuisvest zijn. De brandweer bluste de boel voordat het vuur de oplegger bereikte, maar de truck was vernield. Zaterdagmiddag was hij met enkele vrienden puin aan het ruimen. Uit Nunspeet kwam de specialist die de straalmotoren in onderhoud had. Ook de man waar hij de Peterbilt twaalf jaar geleden van kocht, kwam vanuit het verre noorden naar Breda. Verheijen werd zaterdagmorgen gebeld door ondernemer Jack Jansen. Diens bedrijf, hemelsbreed een kilometer van De Lage Kant verwijderd, werd vorige week donderdag getroffen door brand. Ook daar is volgens de gedupeerden, Jansen en zijn zoons, zonder enige twijfel sprake van brandstichting. Aan de Urkstraat gingen een dieplader van 22 meter, een truck, een loods en een zelf van plaatstaal gebouwde locomotief verloren. De oldtimer truck van Jansen, een Mack, werd op het nippertje gered. “Ons wereldje van de oude trucks is een klein wereldje,” aldus Coby, de zoveelste sigaret in de mond, tranen in haar ogen, “dat kent elkaar allemaal, dat leeft nu allemaal mee. Dat uitgerekend Peter dit moet overkomen. Niemand zo secuur als hij. Altijd alles controleren, dag en nacht, voor de start, tijdens het rijden, na het stopzetten. Een en al veiligheid. En dan komt er iemand aanfietsen met een jerrycan en een doosje lucifers en dan hou je dit over. Waarom, waarom?”

 

 

 

http://www.breda-en-alles-daaromheen.nl/Heusdenhout-in-beeld-Deel-3_bestanden/image087.jpg

 

De Peterbilt, gestald aan de Lage Kant – Breda

(Foto: Kees Wittenbols - 30 mei 2012)

 

 

 

 

Idem, de trailer

(Foto: Kees Wittenbols – 30 mei 2012)

 

 

 

 

Idem, de trailer

(Foto: Kees Wittenbols – 30 mei 2012)

 

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Peterbilt

 

 

 

27 juni 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN