Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7486538/Uitvaart-tot-in-de-puntjes-verzorgd.ece

 

“Uitvaart tot in de puntjes verzorgd”

 

 

uitvaart

 

 

De 82-jarige drager Frans van Duuren in de rouwruimte bij een schilderij

van zijn oude ‘patroon’ Wim van Gemert en diens vrouw Naantje.

 

 

BREDA - Wassen, kleden, kisten. Het is doodgewone taal in het wereldje van begrafenisondernemers. En er zal ongetwijfeld ook wel aparte humor bij horen, maar daar heeft Frans van Duuren niks mee, daar is hij te serieus voor. De 82-jarige Bredanaar is 25 jaar oproepkracht bij uitvaartverzorging Van Gemert in de Heuvelstraat. Een unicum, volgens zijn baas Arno van Gemert, want de meeste dragers beginnen net na hun pensionering en stoppen als ze 70, hooguit 75 jaar zijn. “Het zijn droevige omstandigheden, maar ik doe het graag. Vanuit mijn karakter en vanuit mijn geloof. Het is fijn om te mogen helpen en alles tot in de puntjes te kunnen verzorgen. En mensen te ondersteunen in hun moeilijke momenten, hun verdriet,” vertelt Frans van Duuren. Hij is nog begonnen bij de oude ‘patroon’ Wim van Gemert en diens vrouw Naantje en werkt nu ook met twee zoons van Arno; de derde generatie dus.

 

“Ik stond 25 jaar geleden op Zuylen bij het graf van mijn vrouw, toen ik een paar dragers sprak. Het leek me wel wat voor mij en ik mocht bij meneer Van Gemert thuiskomen. Ik bleek representatief genoeg te zijn en werd aangenomen als oproepkracht. Soms ben ik er een keer per week, soms zes keer. Vervelend? Vanuit mijn principe vind ik het juist mooie momenten. Maar natuurlijk pakt het me meer als er kinderen van de wereld gaan.” In de afgelopen 25 jaar heeft hij ook veel bekenden op hun laatste reis begeleid. “Mensen uit de buurt, het Westeinde, mijn broer Manie, mijn patroon, zijn vrouw en enkele oud-collega’s. Mijn motto is dat er niets mag worden afgeraffeld. Je moet dingen in alle rust af kunnen werken. Het moet prachtig en mooi verlopen, ondanks dat het een uitvaart is. Je moet niet lopen schreeuwen en ik hou ook niet van een kwinkslag. Wim van Gemert begon de zaak in 1962. Zoon Arno nam de uitvaartverzorging in 1988 over toen zijn vader overleed. “Hij had me nog net op tijd ingewerkt. Ook begrafenisondernemers gaan dood,” aldus Arno.

 

Dragers werden vroeger nogal eens ‘kraaien’ genoemd, vooral vanwege de zwarte kleding die ze droegen. Frans van Duuren: “Maar dat is allang niet meer. We hebben nu prachtige blauwe kostuums. Ik werk nog steeds met plezier, ook als chauffeur van de lijkwagen. Als ik dat straks allemaal niet meer kan, dan wil ik nog wel bidprentjes uit blijven delen en misboekjes. Dan heb ik toch nog een aandeel in de uitvaart. De familie Van Gemert is een groot deel van mijn leven geworden. Over mijn eigen uitvaart twijfel ik nog. Cremeren of begraven? Ik denk begraven.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Uitvaart

http://nl.wikipedia.org/wiki/Begrafenis

 

 

 

21 oktober 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN