Bron: www.bndestem.nl

 

Ulvenhout schrikt van bomenkap

 

 

image029

 

Rouppe van der Voortlaan - Ulvenhout

(Foto: Kees Wittenbols)

 

 

ULVENHOUT - De schrik zit er goed in bij nogal wat Ulvenhouters. Vooral de bewoners in de omgeving Rouppe van der Voortlaan, de Nieuwe Dreef en Kraaijenberg hikken tegen de plannen aan van Staatsbosbeheer om het Ulvenhoutse Voorbos terug te brengen naar historische natuurwaarde. De kap van honderden uitheemse en volwassen bomen, zoals de Amerikaanse eik en sommige soorten naaldbomen, gaat er niet zomaar in bij de bevolking. Staatsbosbeheer zal daarom een rondleiding geven door het Ulvenhoutse bos.

 

De dorpsraad van Ulvenhout heeft, meldt voorzitter Ria Knipscheer, heel wat vragen gekregen over de bomenkap. Bomen zijn inmiddels gemerkt, met een stip of met een mes. “Mensen schrikken als ze de hoeveelheid bomen zien die moeten verdwijnen, die worden gekapt,” zegt Knipscheer. “Mensen vinden dat er kaalslag komt, dat mooie bomen verdwijnen. We zijn als dorpsraad bij Staatsbosbeheer geweest. We hebben uitleg gekregen over wat er gaat gebeuren. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk en nodig om tot 2020 het oude bos te herstellen. Herstel van diversiteit en behoud van flora en fauna.” Zoals ook de doelstelling van Natura 2000 luidt: herstel van oerbos en oernatuur in Europa. Met de pas verworven status, waar Staatsbosbeheer een jaar of tien op heeft moeten wachten, komt nu ‘eindelijk’ subsidie vrij om het unieke bos te vernieuwen en te vernatten. Alles om maar het duizend jaar oude, specifieke bostype terug te krijgen. Dat betekent dat boom- en plantensoorten die er niet van oudsher horen, worden weggehaald en dat ‘eigen’ soorten worden teruggeplant.

 

De klus wordt in fases uitgevoerd, in drie deelgebieden, begint eind augustus, september en zal de komende jaren doorgaan. Knipscheer: “Het Ulvenhoutse bos lijkt zo gewoon voor de bewoners van Ulvenhout, maar ook voor recreanten uit Breda en Bavel. Het bos is belangrijk, voor de mensen die er wandelen, die er hun hond uitlaten, voor joggers. Maar veel bezoekers weten niet dat het Ulvenhoutse Voorbos een bijzondere status heeft gekregen.” De dorpsraad heeft gezien de bezorgdheid die er leeft onder de bevolking, Staatsbosbeheer gevraagd een rondleiding te geven. “Iedereen die vragen heeft of uitleg wil is welkom.” De rondleiding, die verzorgd wordt door vier boswachters die met groepen het bos in gaan, wordt gehouden op donderdag 10 juni. Het vertrek is om 19.30 uur vanaf de Fazanterie.

 

 

Zie ook:

 

Ulvenhout in beeld

Rondje Ulvenhoutsebos in beeld

 

 

8 juni 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count