Bron: www.bndestem.nl

 

Universitaire opleiding aan NHTV

 

 

BREDA - De NHTV in Breda mag een universitaire opleiding beginnen. Daarmee is het de eerste Nederlandse hogeschool die dat zelfstandig mag doen, zo bevestigt een woordvoerder van het ministerie van onderwijs. De Bredase hogeschool begint in september met de bachelor opleiding vrijetijdswetenschappen. De instelling neemt die opleiding over van de Universiteit van Tilburg. Aan de NHTV studeren inmiddels 6500 studenten.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

‘Groot’ is een ander begrip geworden op de NHTV

 

 

BREDA - De leerlingen van de NHTV in Breda heetten Annemieke of Ester,

hadden een blonde paardenstaart, zaten op hockey en werden reisleidster.

 

 

“Dat was jarenlang het stereotiep, ja,” lacht Koert de Jager, al sinds 1970 werkzaam op die Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer. “En het klopte ook wel: tijdens kenningsmakingsdagen zag je wel heel veel blonde meisjes in de zaal zitten.” Maar tegenwoordig komen Ester en Annemieke op hun school ook Sven de Gamer en Stan de Urban Manager tegen. En Sven en Stan mengen zich weer tussen de 750 buitenlandse studenten die op de school rondlopen.

 

Honderden studenten-in-spe lopen er vanavond, tijdens de open dag van de NHTV, door de gangen van de vier verschillende locaties van de school. Ze zullen een opleiding zien die in 43 jaar explosief gegroeid is. In aantal opleidingen en in aantal studenten. In den beginne was er alleen toerisme. En 58 studenten die “officier van toerisme” wilden worden. Er kwamen wat mensen van Verkeer bij. Maar de school was nog klein genoeg om een directeur te hebben die Risk speelde met de studenten. Nu kun je er ook leren hoe je computergames ontwikkelt, hoe je media-manager wordt en hoe je vrijetijd managet. Er zijn er elk moment van het jaar 500 studenten op buitenlandse stage. En omgekeerd: het is elk jaar weer een ramp om kamers te zoeken voor alle ‘buitenlanders’ die aan de school komen studeren.

 

 

De campus van de NHTV? Dat is heel Breda, vinden ze.

 

Tien jaar geleden zei de toenmalige baas van de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer in zijn afscheidsinterview: “De school moet oppassen niet te groot te worden.” Na zijn aftreden groeide de school van 3500 leerlingen naar ruim 6500 nu. De huidige voorzitter van het College van Bestuur, Hans Uijterwijk zegt: “Groot is een ander begrip geworden. En in hbo-land zijn we niet meer dan de grootste van de kleintjes.” Maar hij zegt ook: “Als we alle studenten zouden toelaten, hebben we er 10.000. Maar dat doen we niet. Dan krijgen we problemen om aan genoeg docenten en stageplaatsen te komen.”

 

Een groei van één procent per jaar is genoeg. Hoofd communicatie Harrie van Elderen: “We hebben een luxe-positie: we willen en kunnen alleen de beste studenten aannemen.” Net zoals de school hét instituut voor wetenschappelijk toerisme-onderwijs in Nederland en misschien wel de wereld wil zijn. Een hogeschool die eigenlijk de Universiteit van Breda wil zijn. Van Elderen: “Maar toen we laatst nieuwe koffieautomaten kregen, stond daar alleen een Nederlandse tekst op. De reflex om ook dat in het Engels te doen, hebben we dus nog niet helemaal.” “Plaats nu uw beker,” was rap in het Engels vertaald.

 

 

 

De website van NHTV:

 

http://www.nhtv.nl/

 

 

 

16 april 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN