Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/5472019/Van-Biesdonk-naar-het-Begijnhof.ece

 

Van Biesdonk naar het Begijnhof

 

Marjolein Weterings kan haar geluk niet op.

 Ze komt te wonen op het meest pittoreske plekje in de stad: het Begijnhof

 

 

image001

 

Het Begijnhof van Breda

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

BREDA - Ze kan het nog steeds niet geloven. Kijkt rond en glundert. “Ik ben zo gelukkig. Dit is een lot uit de loterij. Ik ga hier nooit meer weg.” Marjolein Weterings (49) woonde twintig jaar in de Luikstraat in Biesdonk.

 

“Niet slecht, maar de buurt wordt er wel wat grimmiger op. Ik zocht al een tijdje wat anders. Een flatje of zo.” Tot die ene advertentie voorbij kwam: “Bewoonster gezocht voor het Begijnhof.” Ze klom direct in de pen. “Ik heb heel lang zitten schaven aan de brief. Werd nog uitgenodigd ook. Het was een heel leuk gesprek. Ze vroegen hoe ik mijn verjaardag vier. Nou doe ik daar nooit zoveel aan, ik ga meestal op pad. En meer van die vragen. Je moet hier wel passen. Ik denk dat ze hier liever geen grote feesten en partijen willen,” lacht ze. Weterings paste perfect in het profiel: vrouw, ongehuwd (lang geleden gescheiden) en alleenstaand. Het bestuur kreeg 39 brieven, voerde vijf gesprekken. Weterings was de gelukkige. Met dochter Jody (24) heeft ze de muren al een lik verf gegeven. Twee slaapkamers, een bedstee, zelfs een zolder met vaste trap. “Het huisje is veel groter dan ik dacht. Alleen de douche is wat klein.” Een keukentje met oude schouw, de opkamer wordt zitkamer. Een trapje leidt naar de kelder. Alles ademt de sfeer van toen. Ooit woonden er 56 Begijnen in de 29 huisjes. In 1985 heeft zuster Frijters als laatste Begijn het Begijnhof verlaten. Betaalde ze 550 euro huur in Biesdonk, voor haar droomhuisje betaalt ze 393 euro.

 

Toeristen trekken over het 500 jaar oude Begijnhof. Haar dochter: “Het lijkt de Efteling wel, leuk hé. Of ik kom logeren? Wat denk je?” Maandag gaat ze over, de verhuisdozen in de bolderkar. Geen auto’s op het Begijnhof. Wonen op het meest pittoreske plekje in de stad. “De kruidentuin is helemaal prachtig. Ik ben gek op koken.”

 

 

 

5 september 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN