logo (7)

 

 

De Zeven Heuveltjes:

Van bruine kroeg tot gezellig eetcafé

 

 

BREDA - Mosselen, staat er op een groot spandoek

en er hangt een lint met vlaggetjes bij café-restaurant De Zeven Heuveltjes

aan de Galderseweg 27.

Er zit weer leven in de brouwerij.

 

 

Na maanden van grondige verbouwing is de illustere uitspanning aan de rand van het Mastbos weer geopend voor de klanten. De vorige uitbaters, Sonja en Theo Telgman, namen begin dit jaar afscheid van hun café. Of beter gezegd van hun staminee, alom bekend om de fijne kneuterige geborgenheid, de tapijtjes op tafel, de kaarttafel, de oude houten bar en vooral ook de antieke speeltuin met draaimolen. De eigenaresse had het pand te koop gezet, het echtpaar Telgman moest afhaken. De nieuwe eigenaars van het in 1925 gebouwde café met veranda zijn Twan van Meer (43) en zijn vrouw Linda Backx (37) uit Rijsbergen. “Ik kwam hier al als kind, met mijn ouders,” zegt Twan op het terras. De horeca zit in zijn bloed. De familie Van Meer is al 125 jaar eigenaar van restaurant-bowling De Oude Bareel aan de Bredaseweg in Rijsbergen. “De Oude Bareel was vroeger een grenscafé, een chauffeurscafé ook. Zo zijn we ooit begonnen. We zitten er al vier, vijf generaties in. Ik ben geen horecaman van de binnenstad, van het centrum. Ik zit graag aan de rand van het dorp, een beetje in het buitengebied.”

 

 

image020

 

Café De Zeven Heuveltjes in september 2006

(Foto: Kees Wittenbols)

 

 

Toen De Zeven Heuveltjes te koop kwam, het café waar hij als kind kwam, sprong hij er direct op af. Het café stond hoog op zijn verlanglijstje, heel hoog. De sfeer die het pand ademde en nog steeds uitstraalt is uniek, zegt hij. “Maar het interieur kon niet zo blijven als het was. Het voldeed niet meer aan de eisen van de tijd, de brandveiligheid, gas en elektra. We hebben er van een bruin café waar bitterballen en tosti's werden geserveerd een leuk eetcafé van gemaakt, maar niet te luxe, gewoon met gezellige dingen.” Er is een wijn- en een lunchkaart en er kan gedineerd worden. Op deze avond staat er zwaardvis op het menu, voor de gemiddelde beurs. Het echtpaar heeft tonnen geïnvesteerd in het pand: “In drie maanden tijd hebben we de zaak helemaal gestript. Alles moest er uit, maar we hebben wel de oude stijl teruggebracht. Een houten lambrisering, een eiken vloer, een mooie kroonluchter aan het plafond.” De oude bar uit 1925, pronkstuk van het café, is naar boven verhuisd en siert nu de ruimte die is ingericht voor vergaderingen, bijeenkomsten, een presentatie of een partijtje bridge. Met tweehonderd zitplaatsen binnen en buiten op het nieuw bestrate terras is de uitspanning een stuk groter geworden. Een, zoals Van Meer het noemt, volwaardig café/restaurant. “Maar de stamgasten zijn er nog. En we gaan leuke dingen doen. Een huifkar, we gaan met de jeu-de-boulesvereniging een Solextoer maken op en neer naar het Ginneken, zondag hebben we hier een ouderwets draaiorgel staan. Er is altijd wel iets te doen.”

 

 

image022

 

Speeltuin Café De Zeven Heuveltjes in september 2006

(Foto: Kees Wittenbols)

 

 

De speeltuin, het terras, de fietsers, het publiek zal volgens Van Meer ondanks de nieuwe stijl en de metamorfose die het café heeft ondergaan niet zoveel veranderen. En de oude, antieke speeltuin? “De gemeente zal nog een controle doen, dan horen we wat er eventueel anders of verbeterd moet worden. Maar de speeltuin blijft, wat ons betreft.”

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

16 augustus 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN