Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/5833229/Van-der-Donckjaar-nu-over.ece

 

Van der Donck-jaar is nu voorbij

 

Adriaen_van_der_Donck

 

Adriaen van der Donck

 

 

Amerikaans zaakgelastigde Michael Gallagher

en burgemeester Peter van der Velden onthullen

de herdenkingsplaquette voor Adriaen van der Donck

bij de entree van het Graphic Design Museum.

 

 

BREDA - Met een boekpresentatie en de onthulling van een plaquette besloot Breda gisteravond officieel zijn stedelijke Adriaen van der Donck-viering 2009, de plaatselijke variant van “400 jaar Manhattan.” Dat gebeurde gisteravond in het ondergrondse museumcafé Sandberg van het Graphic Design Museum aan de Boschstraat. Precies de straat waar de 17e-eeuwse jurist Van der Donck - kleinzoon van Turfschipper Adriaen van Bergen en één van de bestuurlijke grondleggers van het huidige New York City inclusief voorstad Yonkers - is opgegroeid. Anders dan hier, geniet Van der Donck in de VS een torenhoog prestige.

 

Bij de museum-entree onthulde Michael Gallagher, zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade in Den Haag, de tekstplaquette waarop Van der Donck als de schakel tussen Breda en Nieuw-Amsterdam (New York) wordt geportretteerd. “Miljoenen Amerikanen kennen de kaart van Nieuw-Amsterdam en nu heb ik de enorme eer om hier in de straat te staan waar die grote visionair geboren is,” zei Gallagher, die erkende moeite te hebben om zijn historische sensatie “passend onder woorden te brengen.” En dus bedankte de zaakgelastigde maar alle genodigden als “nakomelingen van die Bredase grootheid,” voordat hij zich met humor herstelde. “Bedankt, al was het maar voor die vreemde dieren die jullie meebrachten, zoals de bever.” Waarmee Gallagher impliciet naar het New Yorkse stadswapen verwees. De plaquette-plaatsing was een initiatief van de jubilerende Lions Club Host Breda, die hiermee zijn vijftigste bestaansjaar markeerde.

 

Voorafgaand hield jurist René Meeuwis zijn in de gemeentelijke ErfgoedReeks uitgebrachte Van der Donck-biografie Een Bredase burgeractivist in Nieuw-Amsterdam ten doop. Het officiële eerste exemplaar overhandigde de auteur aan burgemeester Peter van der Velden, die het op zijn beurt aan Michael Gallagher doorgaf. Van der Velden prees het boek ondermeer als een instrument om “nóg meer betekenis” aan de inspirerende figuur Van der Donck te geven. Zanger Guus Meeuwis, volle neef van de biograaf, keek onopvallend toe.

 

 

 

20 november 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN