Bron: www.bndestem.nl

 

Van geschenkwoning tot heemhuis

 

 

Sinds gisteren heeft de heemkundige kring Fijnaart en Heijningen

de sleutel van zijn nieuwe heemhuis aan de Veluwestraat 2 in Heijningen.

 

 

image040

 

Zweedse woningen aan de Graaf Bernadottestraat – Heijningen

(Foto: Kees Wittenbols – 22 september 2008)

 

 

Sinds de laatste bewoner vorig jaar deze Zweedse woning verliet, is tussen heemkring, gemeente en woningcorporatie Brabants Westhoek koortsachtig overleg gevoerd om het huis in een heemmuseum om te zetten. Nog niet alles is in kannen en kruiken - de gemeente heeft nog geen vergunning verleend voor de noodgebouwen in de achtertuin - maar het interieur van de woning kan inmiddels worden aangepakt. Vijf gepensioneerde mannen hijsten zich gisteren in hun oude ZNS-overall en maakten een aanvang met het opruimen van de achtergebleven inboedel en behang trekken (“hé, hier zitten nog oude kranten achter”).

 

“Het wordt een hele klus,” meldt Sjaan Kannekens van de kring. “Maar als het klaar is staat er wel een uniek museum. In Sint Annaland is een Noorse woning voor publiek ingericht, hier is straks de eerste Zweedse openbaar.” Bij de heemkring spreken ze bewust van een “geschenkwoning.” “Want dat waren het in 1954. De toenmalige gemeente legde de fundering, de Zweden en Noren stelden de prefab-woningen beschikbaar: 35 in totaal. Voor die tijd superdegelijke en moderne woningen. Niemand had toen immers dubbel glas of een aparte doucheruimte. Vergeleken met de kleine huisjes, die Heijningen toen had, waren deze woningen erg groot. Hier paste een gezin van negen mensen in.”

 

De nieuwe indeling is al bekend. De woonkamer wordt vergaderruimte. Niet alleen voor de kring, ook voor de Heijningse huurdersvereniging. Boven komen archiefruimtes en een aparte watersnoodkamer. Kannekens: “Alles ademt straks de sfeer van de vijftiger jaren. Zelfs de radiatoren zijn uit die tijd.” Aan een openingsdatum waagt hij zich niet. “Laat ons maar in eigen tempo verder werken.”

 

 

Zie ook:

 

Heijningen in beeld

Fijnaart in beeld

 

 

 

5 maart 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN