Bron: www.rtl.nl

 

Veel criminelen ontlopen hun straf

 

 

cel

 

 

De VVD en SP willen weten hoe het kan dat duizenden criminelen nooit in de cel hebben gezeten.

Ze reageren daarmee op een uitzending van NOVA.

 

 

Daarin kwam naar voren dat tussen 2004 en 2008 zeker 11.000 veroordeelden met een onvoorwaardelijke straf nooit een cel hebben gezien. Justitie gooit een vonnis bijvoorbeeld in de prullenbak als een veroordeelde onvindbaar is. VVD-er Fred Teeven noemt de kwestie onacceptabel, omdat dit niet uit te leggen is aan de slachtoffers, maar ook omdat justitie van plan is om sommige gevangenissen te sluiten.

 

Volgens het Openbaar Ministerie klopt het niet dat de 11.000 vonnissen administratief zijn afgehandeld. ‘Slechts’ in iets meer 4.500 van de 11.000 zaken zou er sprake zijn van verjaring. De veroordeelden in deze zaken zijn spoorloos. Volgens het OM hebben de veroordeelden in 3.500 van de 11.000 zaken wel degelijk in de gevangenis gezeten of zitten ze daar nog steeds. Vanwege ‘technische redenen’ staan deze vonnissen te boek als ‘administratief afgehandeld.’

 

Ook is een deel van de 11.000 vrijheidsstraffen op verzoek van het OM stopgezet. Het gaat daarbij om ruim 2.200 zaken. Het betreft bijvoorbeeld veroordeelden die in hoger beroep gaan of mensen die om medische redenen niet de gevangenis in kunnen. Tot slot is er nog een restcategorie, bijvoorbeeld veroordeelden die zijn overleden.

 

 

14 november 2009

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN