Bron: www.bndestem.nl

 

Veel mensen dumpen afval in de natuur

 

 

BREDA - Uit de Krabbebossen komt onder meer een matras, een wc-pot is gevonden op

de Klein-Zundertse hei en langs de Hilsebaan lag oude vloerbedekking.

 

 

De parkeerplaats van café Buitenlust is, met hulp van de gemeente Zundert, tijdelijk ingericht als milieustation. De jagers van Wildbeheereenheid De Weerijs hebben vandaag vooral vuiligheid in het vizier. Want veel mensen dumpen afval in de natuur. Wat ze nog meer aantroffen op deze zonovergoten zaterdagmorgen? Een greep van wat er zoal uit de aanhangers en jeeps tevoorschijn komt: autobanden, een tv, een leren fauteuil, een kuub puin, een plastic tuinameublement, een halve schutting, lege plastic vaten en heel veel blikjes, petflessen en verpakkingen. “We doen dit elk jaar,” vertelt Johan de Klerk van de Wildbeheereenheid. “Het is ook nodig. Weet je waar het erg is: In de buurt van McDonalds bij de A58. Daar ligt zóveel troep, zakjes, bekers en sauscups. En die vergaan ook niet. Dat waait daar allemaal rond.”

 

Natuurlijk doen de jagers dit klusje ook voor een beetje positieve PR. “Mensen weten ook vaak niet precies wat we doen,” vertelt voorzitter Toon Oomen van de zeventig leden tellende WBE. “Als ik met een geweer langs de weg loop, hoor ik ook wel eens iemand “moordenaar” roepen. Maar het leeuwendeel van onze activiteiten heeft weinig met schieten te maken. We beheren, we tellen wild, we plaatsen nestkasten voor onder meer uilen en spechten. We geven op scholen les. We houden het gebied in de gaten.” En dat is ongeveer achtduizend hectaren groot. Het is de hoek van de A16 en A58 en strekt zich uit tot aan Rucphen. Soms betrappen de jagers zo’n asociaal die zijn troep wil dumpen. Hans Voesenek, die met Franjo Bogdanowicz de Rith en de Dogdreef heeft ‘geveegd:’ “Ik zag er eens een die een aanhanger vol glas wilde weggooien. Dat heb ik kunnen voorkomen. Als we het zien bellen we de politie en geven kentekens door.”

 

En wanneer gaan ze weer echt jagen? Oomen: “Wij tellen wild, maken een rapport voor de provincie en die geeft dan toestemming. Dat is pas in het najaar.” Ook een wet: jagen wordt al gauw toegestaan als kiezers last krijgen van konijnen. Oomen: “Als het wild de burger bereikt, deelt de politiek jachtvergunningen uit.”

 

 

 

 

23 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN