Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7250450/Vegetarische-kids-komen-niets-tekort.ece

 

“Vegetarische kids komen niets tekort”

 

 

Marion Pluimes heeft een vegetarisch kookboek geschreven dat gericht is op kinderen.

“We eten te weinig peulvruchten en noten en te veel suikers.”

 

 

boek-3

 

De Kleine Vegetariër

 

 

BREDA - De Bredase natuurdiëtiste Marion Pluimes schreef samen met TROS-coryfee Antoinette Hertsenberg een vegetarisch kookboek, gericht op kinderen. De mythe dat vegetarisch eten kinderen zou schaden, moet wat Pluimes betreft de wereld uit. Het kookboek “De Kleine Vegetariër” ligt sinds deze zomer in de boekwinkels. Vanaf 22 september begint Pluimes workshops met de beschreven recepten als basis. Het is het eerste boek van de Bredase natuurdiëtiste en docente natuurvoeding Marion Pluimes. Het idee kwam van Hertsenberg, die vaak de vraag kreeg of haar vegetarische leefwijze niet slecht was voor haar kinderen. Hertsenberg schreef het voorwoord, Pluimes de recepten.

 

Pluimes heeft er drie maanden nonstop aan gewerkt. “Ik heb het met veel plezier gedaan. De lol van het boek is dat de doelgroep groter is dan alleen vegetariërs. Het is ook erg leerzaam voor diëtisten, consultatiebureaus en andere mensen die professioneel met kinderen bezig zijn.” Bij voedingsdeskundigen en mensen die (medisch) met kinderen werken, heerst volgens Pluimes te vaak de misvatting, dat kinderen met vegetarisch eten tekort komen. “Nee dus,” zegt Pluimes stellig. “Kijk maar eens naar de kwaliteit van vlees. Je kunt met vlees heel goed een onvolwaardig voedingspatroon hebben en zonder vlees juist een beter voedingspatroon. Het ligt er aan hoe gezond en bewust je eet, niet zozeer of je wel of geen vlees eet.” Ze ziet het in haar diëtistenpraktijk. Ze heeft, zegt ze, heel bewust geen contracten met zorgverzekeraars, hoewel haar dat zeker zal schelen in het aantal klanten. “Maar die verzekeraars zouden voor kunnen schrijven dat je specifieke producten moet prediken. Dat wil ik niet. Ik hecht aan onafhankelijkheid.” Onafhankelijkheid en puurheid, zijn twee woorden die een rode draad vormen in de voedingscarrière van Pluimes.

 

Ze begon als diëtist in een ziekenhuis, maar hield dat snel voor gezien. Acht jaar was ze bedrijfsleider in een natuurvoedingswinkel in Eindhoven en gaf daarnaast workshops over gezond eten. “In 2000 ben ik met die winkel gestopt. Een maand daarna had ik mijn eigen praktijk als natuurdiëtist.” De overtuiging van de Bredase moeder van drie kinderen is dat pure voeding veel kan schelen als het om gezondheidsklachten gaat. In Pluimes’ praktijk komen mensen die denken dat ze best gezond eten. “Eigenlijk denkt 98 procent van de mensen dat. Maar een half procent van de mensen eet daadwerkelijk gezond.”

 

 

tuinboon

 

Tuinbonen

 

 

Hoe fout zijn wij?

Breek Pluimes de bek niet open: “We eten veel te geraffineerd voedsel. We drinken veel te weinig. We eten te veel suiker. Te veel vlees en zuivel. Te weinig noten en peulvruchten,” somt ze meedogenloos op. Helemaal fout is volgens haar het fenomeen light. De blik is geschokt als de verslaggeefster een zoetje in de koffie vraagt. “Niet doen! Aspartaam wordt in je lichaam opgeslagen, maar niet afgevoerd. Het belemmert een goede ontwikkeling van de hersenen en dan te weten dat veel zwangere vrouwen Cola Light nemen tegen de misselijkheid.” Pluimes weet een natuurlijke zoete variant. Er wordt driftig gezocht tussen flessen en potjes op de plank in haar keuken. “Hier, een flesje Stevia. Het is extract van een kruid. Een druppeltje in je koffie heeft hetzelfde effect als zoetjes.” Te koop in natuurvoedingswinkels. Weer wat geleerd. Zoals, dat eten een einde kan maken aan lastige kwalen als het Prikkelbare Darm Syndroom, waar veel mensen last van hebben, maar waar niet echt een remedie tegen is.

 

“Mensen krijgen de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom als buikklachten niet verklaard kunnen worden. Ik heb behoorlijk wat patiënten gehad die met behulp van andere voeding van hun klachten af zijn. Vooral vrouwen tussen de twintig en 35 jaar eten en leven soms zo slecht, daar zou iederéén buikpijn van krijgen. Ze sporten meer dan goed voor hen is, eten nauwelijks vet en groenten en nemen een liter cola light per dag om te zorgen dat ze fit en wakker blijven. Als je die dingen verandert kun je vaak al klachten verhelpen.” Onlangs heeft ze, samen met een student van de diëtistenopleiding, een onderzoek van vier weken gedaan naar het effect van gezonde voeding op gezondheid en het verband tussen eten en kwalen waar niemand een verklaring voor heeft. Het onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in de najaarsuitgave van Folia Orthica, dat is een stichting die zich richt op voeding, supplementen en gezondheid.

 

 

www.karakteruitgevers.nl

www.voedingendieetadvies.nl

 

 

De Kleine Vegetariër, ISBN: 978 90 6112 809. Aantal Pagina’s: 144. Uitvoering: gebonden, Prijs: € 19,95

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Prikkelbaredarmsyndroom 

http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-herkomst/voedingsmiddelen/peulvruchten.aspx

 

 

 

8 september 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN