Bron: BN-DeStem

 

Veilig verkeer

 

 

Een schokkend bericht in de krantenkolommen. Schoolkinderen kunnen nog maar amper fietsen. Vreselijk. Fietsers worden dus net als rokers een uitstervend ras. Wat zou Nederland zijn zonder het stalen ros? Zonder de tweewieler met bak voorop? Zonder de student die lallend naar huis slingert? Zonder de verliefde tiener met een vriendinnetje op de stang? Nee, het is me volledig duidelijk. Het gaat helemaal de verkeerde kant op met dit land.

 

Oké ‘amper fietsen’ is misschien te overdreven gesteld, maar toch. Veilig Verkeer Nederland vindt het in ieder geval zorgwekkend genoeg om de alarm(fiets)bellen te doen rinkelen. Kinderen kunnen op de dag van vandaag van alles. Van een website bouwen tot een virtuoze gitaarsolo weggeven, maar een fatsoenlijk bochtje op de fiets maken, kunnen ze niet. En de boosdoeners? De ouders natuurlijk. Pap en mam leggen hun kroost te veel in de watten. Regen? “Nee, laat die regenjas en regenlaarzen (met stoere camouflageprint) maar thuis. Vandaag pakken we lekker de SUV.” Dus moeten de ouders vaker met hun kinderen op de fiets of te voet naar school. Daar leren ze van. Prima. Helemaal niet zo slecht. Gelukkig bestaat nog altijd het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland. Daarmee kan worden goedgemaakt wat de ouders nalaten.

 

 

 

zebrapad

 

 

Ooit heb ik zelf ook zo'n rondje door het dorp mogen fietsen. Of dat nu nuttig was, betwijfel ik. Stoplichten en zebrapaden waren er niet. Maar goed. Ik weet wel dat ik eerst links moet kijken, dan rechts, nog een keer naar links (voor de zekerheid) en dan pas oversteken. Recht oversteken wel te verstaan. Schuin is uiterst gevaarlijk, sprak mijn moeder vroeger zeer vermanend. In Sint Annaland gaat die vlieger niet meer op. Rond de speeltuin is er een veilig gebied aangebracht. Kleurrijke hekjes op de stoep, vrolijke smileys die de kinderen begeleiden op hun weg naar de speeltuin. Heel goed, zou je denken. Bijzonder veilig. Daar is over nagedacht. Ik betwijfel het. Tegenwoordig ligt er ook een zebrapad. Niet recht, maar dwars over de kruising. Leuk staat dat wel, maar veilig? Automobilisten kijken er vreemd van op. Twijfelachtig rijdt de groene personenwagen stapvoets verder. En de voetgangers? Nog niet iedereen heeft het door. De mevrouw met rollator laat het zebrapad in ieder geval links liggen en steekt over. Recht zoals het hoort…

 

 

 

26 september 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN