Vergane Glorie van de Bredase Horeca

 

 

image030

 

Stationsplein ca. 1980

(Foto: Henk Wittenbols)

 

 

Geïnspireerd door de twee leuke en oude prijslijsten - op de site www.oranjeboompleinbuurt.nl - van de Terminus Club, hoek Torenstraat en Korte Brugstraat en die van Hotel-Café-Restaurant/Bar: de Rex aan de Ginnekenstraat 81, ben ik eens goed gaan zoeken en spitten in zowel de grijze massa, afdeling geheugen, alsook in mijn oud-Bredaas archief, wat natuurlijk strikt geheim is, niet is in te zien, niet te leen is en goed bewaakt wordt door een gruwelijk hondachtig type. Mocht u soms op verkeerde ideeën komen. “Grrrr!”

 

Ton Damen, de webmaster, vroeg mij of ik soms nog herinneringen had aan beide zaken?

 

Tja, erg complimenteus is de goede man dus niet, want de Rex met name kende ik wel als heel klein kind, wetende dat mijn vader wel eens smalend zei: “Je moeder is naar de stad en zal wel bij de Rex zitten.”  Maar zelf? Neen, daar was ik nog te jong voor om die zaak goed en van binnen te kennen. Ik schijn wel eens meegeweest te zijn, maar echt een goede herinnering heb ik daar niet meer aan. Dus hoe Ton mensen inschat qua leeftijd is dus zeer dubieus te noemen.

 

De Terminus echter, ja, ik was al vroeg ‘rijp’ zoals ze dat noemden en eerlijk gezegd was ik in mijn late jeugd een echt horecabeest. Da’s wel een stuk minder geworden hoor, maar de Terminus had toch wat. Vergeleken met nu: reuze oubollig en zéér onschuldig. Hoewel meestal na een uur of half twaalf kon men toch de eerste striptease van de avond bewonderen. Artiesten uit binnen- en buitenland traden daar op, vaak enkele weken achtereen. Want de Terminus was nou niet bepaald een stamkroeg waar men elke dag of avond heenging. De prijzen waren er dan ook naar. De prijzen die getoond zijn op de site zijn echter van voor mijn tijd, want zó goedkoop, dát kan ik mij echt niet herinneren. Een pilsje of een wijntje was toch al enkele guldens en geen paar kwartjes. Zoals ik al zei, ik ben door deze oude namen toch geïnspireerd geworden en ben op zoek gegaan naar nog meer oude bekende horecagelegenheden van Breda. En wie mocht denken dat de stad anno nú een groot aantal horecagelegenheden kent, wel die moet het onderstaande lijstje maar eens goed mee bestuderen. En dan vergeet ik gemakshalve de cafés maar en de toen ook al aardig wat barretjes.

 

Ik zal proberen ze zoveel mogelijk alfabetisch weer te geven. Sommigen ervan bestaan nog, maar de meesten zijn al lang voltooid verleden tijd. Hopelijk denkt u bij sommige namen nog met plezier terug aan die dagen van weleer. Gaat u mee? Op reis in het Bredase Horecaverleden! Als eerste hadden we Bellevue, een café-restaurant aan de Boschstraat 174, hoekje Sophiaplein, de eigenaar was toen W. Fransen. Dan had je de Beurs-Modern, met twee ingangen, een aan de Veemarktstraat en een aan de Grote Markt nr. 6. J. Wellers en later ene van Emmen, waren destijds de eigenaars/uitbaters. Hotel-Café-Restaurant Boschhek, tegenover het Mastbos. Ik reed er wel eens langs maar kende de zaak niet. Café-Restaurant de Boschwachter, het bestaat nóg, in het bos gelegen aan de Huisdreef en dé ideale uitstap voor een zonnige wandelmiddag. Voormalig eigenaar was de familie A. A. de Leeuw. Hotel-Café-Restaurant Buitenlust, gelegen aan de Tilburgseweg. Een van de vele zaken met een, zij het, beperkte hotelaccommodatie.

 

Zo had je ook Hotel-Restaurant Centraal in Breda en eerlijk gezegd ik kan me niet meer de straat herinneren waar dit etablissement lag, maar wel de naam. Bijna dezelfde naam was die van Café-Centraal Bodehuis van A. J. Laurijssen, aan wat toen heette: het Oude Veer. Nét even buiten de stad, aan de Rijsbergseweg 258 (?) lag Café Restaurant De Congo van C.A. Dekkers, met heerlijke biefstukken, dat weet ik nog wel heel goed. Een groot hotel, zeker voor die tijd was: Hotel-Café-Restaurant Cosmopolite aan het Stationsplein 4.

 

Ten tijde dat ik daar wel eens over de vloer kwam was mevrouw van den Hurk eigenaresse, zij was dat tevens van het Oranje Hotel, ook aan het Stationsplein gelegen, waar zij altijd een eigen tafeltje bezet hield in het cafégedeelte. Dennenoord aan de Duivelsbruglaan was ook nog een zaak waar je niet om heen kon. Aan de Teteringsedijk 34 had je een leuke combinatie van snackbar en restaurant én slagerij. Genaamd: Eugène. De naam van de eigenaar was meen ik Adank. Het overbekende café De Franciskaner aan de Grote Markt 23 waar John van Ierland van de gelijknamige uitgeverij te Breda, een schitterend boek over heeft geschreven, mag in geen enkele opsomming van de Horeca te Breda ontbreken. Het bestaat nóg en zal waarschijnlijk zijn poorten pas sluiten zo rond de jongste dag (en dat is ze maar geraden ook!). Café-Restaurant de Graanbeurs, naast het Casino was eveneens een begrip. Ze hadden ook aardig wat zalen en nog een club voor de wat chiquere (?) uitgaanders. De Kring heette dat meen ik. Maar ik weet niet of het wel dezelfde eigenaar was, want ene van Assem was dáár de baas.

 

Wie Breda zegt: zegt Hotel van Ham aan het van Coothplein 23. In mijn jongere jaren was de heer Harmsen vaak aan de stamtafel te vinden en het was altijd een lust om te luisteren naar zijn orakels over de Bredase gemeenteraad en het stadsbestuur in zijn algemeenheid. Gelukkig bestaat deze zaak nog in volle glorie. Wel houden zó a.u.b.! Ook aan de Ginnekenweg 230 was een hotel te vinden en wel Hotel Irene, met restaurant, café en bar. Wie mocht pochen dat er nu zoveel hotels zijn in Breda moet maar eens verder lezen:

 

Aan de Teteringenstraat 42 had je nog een Hotel-Café-Restaurant, die van  L.J. Janssen-Claasen. Prima bediening trouwens. Later is dat Hotel Verbaan geworden. En aan de Markt had je dan ook nog Hotel-Café-Restaurant De Lindeboom van Jac. van Pinxteren. NU we het toch over Linden hebben, in Princenhage was er Café-Restaurant De Drie Linden van L.Thijs Franken en het was vlak bij het Liesbosch gelegen. Jan Brouwers had een hotel genaamd Marktzicht aan de Ginnekenmarkt. Het bekende Hotel Mastbosch aan de Burgemeester de Manlaan, recht tegenover het bos, bestaat nóg steeds en is zeker een prima hotel te noemen, die de tand des tijds zeer goed heeft doorstaan. Restaurant Mirabelle aan de Dr. Batenburglaan was een zeer gerenommeerde zaak waar je erg goed kon eten, maar wel met gevulde portemonnee! En Moeke Mols, dat was hét café-restaurant aan de Haagpoort. Hoek Dijklaan/Haagweg nr. 34.

 

Dan zijn we bij de O van het Oranje Hotel. Eveneens een hotel-café-restaurant. Hoek Willemstraat/Stationsplein. Zie ook: Hotel Cosmopolite. Bij het Wilhelminapark was Café Parkzicht te vinden van G.A. Jansen, destijds een gevreesd oord voor wie zijn rijbewijs wilde halen. Op de Catharinastraat 2, net tegenover het Kasteelplein was Hotel van Pinxteren gevestigd. Tevens een café-restaurant. Café-Restaurant Princeville aan de Liesboslaan, heel bekend, toen ook heel duur. Nu overgenomen door het van der Valk concern. Dan was er Café de Bossche Poort aan de Boschstraat 93, destijds een zeer bekend adres! En laten we warenhuis Raming niet vergeten, met een eigen restaurant aan de Lange Brugstraat. Later door V&D overgenomen. En we gooien er nóg een hotel tegenaan: Hotel-Café-Restaurant Regina van Chr. Bakker aan de Ginnekenweg 230. Hotel-Café-Restaurant/bar de Rex aan de Ginnekenstraat 81 in het centrum van J. Knopf.

 

Princenhage: Café-Restaurant Het Roode Hert aan de Haagse Markt, de zaak bestaat nog. Zeer geliefd voor bruiloften en partijen. Boven de spoorlijn had je niet veel, toch was daar Café-Restaurant Spoorzicht van F. van Dorst aan de Terheijdenstraat 66. Een oude afbeelding heb ik nog van Hotel-Café-Restaurant Tivoli, maar het adres is me helaas onbekend. De eigenaar was ene J.P. Meijvis. Op het Stationsplein was en is er nog te vinden, lunchroom ’t Valken. De naam van de toenmalige eigenaar is tot mijn grote schande me ontschoten, ik sprak zelfs vaak met hem en hij is op jonge leeftijd overleden. Kent u het Wapen van Breda nog aan de Grote Markt 49 van A. Mol? En Hotel-Restaurant het Wapen van Nassau? Ik dacht, met excuses als ik het fout heb, maar dat dit hotel was gevestigd aan de Haven of de Prinsenkade? Ik weet nog wel dat men zéér streng was voor gasten die niet konden bewijzen getrouwd te zijn!

 

Het is slechts een greep. Ik realiseer mij geenszins volledig zijn, verre van dat. Wie weet duik ik er nog eens echt in en als ik zover ben beloof ik een zo compleet mogelijk overzicht te fabriceren. Maar zonder uw hulp is dat schier onmogelijk. Want ik las laatst hoeveel hersencellen dat er gedood worden met één borrel of één glas wijn. En laten er vanavond bij mij nou weer een paar miljoen het loodje gaan leggen. Dus uw hulp is onontbeerlijk om tot een voltallige lijst te komen.

 

 

Silvia Videler.

 

15 januari 2008

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN