Bron: www.bndestem.nl

 

Verkeerde keuzes in Rijen

 

Het Raadhuisplein in Rijen is onveilig,

volgens inwoners zelfs levensgevaarlijk.

 

 

Regelmatig gebeuren er ongelukken, waarbij met name fietsers het slachtoffer zijn. Ook het gemeentehuis op datzelfde Raadhuisplein deugt niet volgens onderzoek van een extern bureau. Niet alleen is het te klein, ook hebben bezoekers te weinig privacy, is het gebouw moeilijk toegankelijk voor invaliden en is de luchtkwaliteit onvoldoende.

 

 

 

image072

 

Gemeentehuis van Rijen – Raadhuisplein

(Foto: Kees Wittenbols - 2008)

 

 

Toeval of niet. Zowel het gemeentehuis als het Raadhuisplein zijn nog geen tien jaar geleden volledig op de schop gegaan en moeten nu alweer onder handen worden genomen. Het gemeentehuis kreeg in 1999 een nieuwe vleugel. Andere delen van het gebouw zijn grondig verbouwd. Het kostte de gemeenschap destijds 1,7 miljoen euro. Ook het Raadhuisplein ging vervolgens grondig op de schop. Het werd ingericht naar het idee van een rotonde. Naast de rijbaan ligt een fietspad in twee richtingen. Uit cijfers blijkt dat dit geen gelukkige situatie is. Tussen 2002 en 2006 waren hier zeventien ongevallen, waarbij vooral fietsers waren betrokken. En dan spreken we nog niet over de ongelukken die niet bij de politie worden gemeld. Inmiddels heeft de gemeente het plein aangemerkt als “onveilige situatie” en gaat het wederom op de schop. Het idee van de rotonde verdwijnt en een deel van het plein wordt afgesloten voor verkeer.

 

Het lijkt er sterk op dat de gemeente Gilze en Rijen tien jaar terug heeft geblunderd. Bij zowel de verbouwing van het gemeentehuis als de herinrichting van het plein zijn er verkeerde keuzes gemaakt, een beetje met de Franse slag. De inwoners van Gilze en Rijen zijn de dupe. Opnieuw moet de portemonnee worden getrokken om én het gemeentehuis én het Raadhuisplein weer op orde te brengen en aan alle eisen te laten voldoen. Het is een schrale troost voor de bevolking dat met een eventuele uitbreiding van het gemeentehuis, het Raadhuisplein toch weer op de schop moet. De inwoners mogen hopen dat het college, de politiek en het ambtelijk apparaat leren van hun fouten. Gedegen onderzoek naar alle opties is geen overbodige luxe. Alle mogelijkheden zou de politiek op een goudschaaltje moeten wegen. Alleen dan kunnen fouten als deze worden voorkomen.

 

 

Zie ook:

 

Rijen in beeld

 

 

 

26 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count