Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7878210/Verloedering-dreigt-in-bos-en-natuur.ece

 

Verloedering dreigt in bos en natuur

 

 

De toekomst van bijvoorbeeld het speelbos in het Mastbos is ongewis.

 Als de aangekondigde bezuinigingen doorgaan, wordt goed onderhoud onbetaalbaar.

 

 

image084

 

De Kogelvanger – Mastbos

(Foto: Kees Wittenbols – 1 september 2008)

 

 

BREDA - Als de aangekondigde bezuinigingen van het Rijk op het budget van Staatsbosbeheer doorgaan, zijn de gevolgen in de bossen rond Breda al rap te zien. Dat meldt boswachter Marcel Douma. Het kabinet heeft aangekondigd het budget voor de dienst de komende jaren bijna te halveren ten opzichte van nu. “Dat is een immense ingreep,” zegt Douma. “We zijn gedurende de jaren al tandje bij tandje gekort. Met als gevolg dat ons huidige budget al niet toereikend is om onze gebieden goed te onderhouden. Met flink wat kunst- en vliegwerk krijgen we het, aangevuld met geld uit eigen inkomsten, nu nog voor elkaar. Maar gaan de bezuinigingen door, dan lukt het ons niet meer om alles op peil te houden.”

 

 

 

image022

 

Restaurant de Fazanterie – Ulvenhoutsebos

(Foto: Kees Wittenbols – 21 september 2008)

 

 

De gevolgen zijn groot. Staatsbosbeheer houdt zich bezig met beheer op alle niveaus. Van het plaatsen van bordjes met regels tot het kappen en planten van bomen. Is er geen geld meer, dan zal meubilair als banken en picknicktafels niet meer worden vervangen. Bospaden raken overwoekerd. Ruiters, mountainbikers, rolstoelers, wandelaars kunnen er niet meer uit de voeten. Dode takken vallen te pas en te onpas naar beneden. Graslanden worden minder vaak gemaaid, waardoor de diversiteit aan flora- en faunasoorten verdwijnt. “Dertig jaar werk wordt dan in twee, drie jaar teniet gedaan.” Speelbossen, als die in Chaam en in het Mastbos, verdwijnen. Te duur om veilig te houden. En voor een infocentrum en educatie is ook geen geld meer. “Waardoor een generatie kinderen niet meer warmloopt voor de natuur. Je moet er niet aan denken wat dat op de lange termijn betekent.”

 

 

 

image023

 

Recreatiegebied ’t Zand – Chaamse Bossen

(Foto: Kees Wittenbols – 29 september 2010)

 

 

Het is een doemscenario, beseft Douma. Maar wel één dat wel degelijk realiteit kan worden, vreest hij. “En dat terwijl wij al een hele goedkope terreinbeheerder zijn,” zegt Douma. “Wij beheren in de omgeving van Breda, Ulvenhout en Alphen-Chaam een kleine zesduizend hectare natuur. Daarvoor krijgen we van het Rijk nu een bijdrage van zo’n vijf tot zes ton. Geld waarvan ook het personeel wordt betaald. Dat kun je met goed fatsoen toch geen ruim budget noemen.” Het bedrag aanvullen door entree te heffen, wil Staatsbosbeheer niet. Douma: “Nee, er is al belasting voor betaald. We willen juist dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de natuur.” Op 2 januari tussen 11.00 en 16.00 uur is er een grote publieksvriendelijke actie van verschillende natuurorganisaties in tal van natuurgebieden. Voor informatie: www.hartvoornatuur.nu.

 

 

 

image062

 

 

De Strijbeekse Heide

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

Zie ook:

 

Rondje Mastbos in beeld

Rondje Ulvenhoutsebos in beeld

Rondje Chaamse Bossen in beeld

Rondje Strijbeekse Heide in beeld

 

Alle dorpen en bossen rondom Breda in beeld

 

 

29 december 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN