Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/7038923/Verwarde-mensen-en-eenlingen-vormen-risico.ece

 

Verwarde mensen en eenlingen vormen risico

 

 

koninklijk huis logo

 

 

 

Tijdens Koninginnedag 2010 dook in Zeeland iemand op die een risico vormde voor de Koninklijke familie. Volgens commissaris Jan Dalebout van de Zeeuwse politie is er direct voor gezorgd dat die persoon “onder controle werd gehouden.” Dalebout wil geen nadere details geven, maar hij verzekert dat er niet is gearresteerd. “Want hij of zij had niets gedaan,” zegt de politieman die verantwoordelijk was voor het goede verloop van Koninginnedag 2010 in Zeeland. Uit een recente brief van demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin aan de Tweede Kamer blijkt dat die persoon, na herkenning door de politie, is aangesproken. Hoogstwaarschijnlijk is die persoon vervolgens gevolgd door enkele speciaal opgeleide agenten die opdracht hadden in te grijpen als die man of vrouw iets verdachts zou doen.

 

Die persoon behoort tot een groepje van enkele tientallen Nederlanders die in het verleden bedreigingen hebben geuit aan het adres van het Koninklijk Huis. In de aanloop naar Koninginnedag in Wemeldinge en Middelburg hebben gedragsdeskundigen van de politie bepaald of deze mensen, die door heel Nederland wonen, het veilig en ongestoorde verloop van die dag in gevaar konden brengen. Dalebout spreekt niet alleen over verdachten, maar ook over patiënten. Het gaat namelijk om mensen met een sociaal-maatschappelijk of psychiatrisch probleem. Hun stoornis hoeft zich niet te uiten in de wens tot het toebrengen van geweld. Het kan ook gaan om mensen die bijvoorbeeld zo verliefd zijn op een lid van het Koninklijk Huis dat ze hem of haar te dicht willen benaderen. Dalebout: “De symbolische waarde van het koningshuis roept bij sommigen bijzondere krachten op.” Uit onderzoeken door de gedragsdeskundigen bleek dat een tiental van die mensen tijdens Koninginnedag wel eens wat zou kunnen doen. Om dat te voorkomen hebben ze extra medische zorg gekregen of werd hen gevraagd zich die dag te melden bij hun psychiater of reclasseringsambtenaar.

 

Op de ochtend van de 30e april is ook gekeken of die mensen thuis waren of zich hadden gemeld bij een hulpverlener. In een aantal gevallen kon de politie niet achterhalen waar ze waren. Op verschillende manieren is vervolgens geprobeerd te voorkomen dat die mensen te dicht bij de Koninklijke familie zouden komen. Wederom wil Dalebout geen details geven, maar aangenomen mag worden dat de speciaal getrainde spotters van de politie de signalementen van die ‘vermisten’ bij hun briefing ontvingen. Ook de agenten die de beelden van de beveiligingscamera’s in de gaten hielden, waren geïnstrueerd. Vervolgens werd een van die ‘vermisten’ gesignaleerd en ‘onder controle gebracht.’

 

 

 

 

27 juli 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN