Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/7200442/Vette-vis-niet-extra-gezond-voor-hartpatient.ece

 

Vette vis niet extra gezond voor hartpatiënt

 

 

haring met ui

 

Haring met ui

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

WAGENINGEN - Het blijft gezond om tweemaal per week vis te eten, waarvan eenmaal een vette soort zoals haring, zalm of makreel. Hoewel visvetzuren de gemiddelde hartpatiënt niet extra beschermen tegen nieuwe hartklachten, lijkt de vitamine D in de vis wel een beschermende werking te hebben. Daarnaar moet een nieuw groot bevolkingsonderzoek worden gedaan. Dat heeft hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek Daan Kromhout van de Wageningen Universiteit, tevens vicevoorzitter van de Gezondheidsraad, gezegd in een toelichting op de resultaten van zijn onderzoek naar het effect van omega-3-vetzuren.

 

Omega-3-vetzuren komen van nature voor in vette vis en in groene bladgroenten, olie en noten. Er bestaan al veel kleinere onderzoeken die uitwijzen dat de vetzuren een gunstig effect hebben op allerlei aandoeningen. Behalve hart- en vaatziekten worden Alzheimer, reuma, psoriasis en depressie onder meer genoemd. Nooit eerder was echter gezocht naar het oorzakelijk verband tussen extra omega3-vetzuren en eventueel afnemen van klachten. Een voedingspatroon met extra omega-3-vetzuren kan niet voorkomen dat mensen die al eerder een hartinfarct hebben gehad opnieuw ernstige hart- of vaatklachten krijgen. Er is dan ook geen reden om de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad op dit punt aan te passen. “Hoewel de visvetzuren alleen bij oudere diabetespatiënten het risico op een fatale hartaanval met de helft verminderen, doen ze verder ook niemand kwaad. Aangezien er een vermoeden is dat vette vis nog andere beschermende effecten heeft, kan de Gezondheidsraad het huidige voedingsadvies handhaven,” aldus de hoogleraar. In het onderzoek, dat tien jaar heeft geduurd, is ook gekeken naar het effect van vetzuren op andere kwalen. Kromhout verwacht eind dit jaar meer te kunnen zeggen. De Nederlandse Hartstichting blijft achter het advies staan om twee keer per week vis te eten. “Vis bevat immers meer voedingsstoffen dan visvetzuren alleen,” aldus de Hartstichting.

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zalm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Haring

http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Makreel

 

 

 

30 augustus 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN