Bron: www.bndestem.nl

 

Via Vinci University

 

Via Vinci, de ándere universiteit

 

 

 

BREDA - De naam klinkt als een klok: Via Vinci University.

 

 

Maar wie een klassieke universiteit met duizenden studenten voor ogen staat, komt bedrogen uit. De onderwijsinstelling met de klinkende naam is gehuisvest in een anoniem kantoorpand in Breda, aangeplakt tegen de spoorlijn naar Roosendaal. Eenmaal binnen geen drommen studenten, maar hier en daar een collegezaal waar les wordt gegeven aan dertigers en veertigers. Afgelopen week was Via Vinci opeens in het nieuws. “Universiteit in Bergen,” kopte de Bergse editie van BN-DeStem naar aanleiding van het besluit van de directie deze zomer ook een vestiging in Bergen op Zoom te openen. Dat het bedrijf in Bergen ook een campus wil beginnen met huisvesting voor honderden leerlingen uit het buitenland, leidde direct tot een storm aan reacties. Het regende aanbiedingen van makelaars en bouwondernemingen die hun diensten aanboden. “Onze medewerker die eventjes in Bergen was, kreeg nog nooit zoveel visitekaartjes toegestopt,” lacht Peter Peene (50) die zich op zíjn visitekaartje niet als directeur maar als ‘president’ van Via Vinci voorstelt.

 

De benaming university zet je misschien op het verkeerde been, geeft de vriendelijk ogende Bredanaar direct toe. “Als je tenminste aan de bekende universiteiten denkt. Maar bij ons geen leerlingen van de middelbare school, maar werkenden die zich, naast hun baan, willen bijscholen. Ik noem ons niet voor niets het liefst de werkende universiteit.” De toevoeging university klinkt niet alleen goed maar is, als we Peene mogen geloven, vooral ook voor het buitenland zo gekozen. “In het buitenland kennen ze niet, zoals bij ons, het onderscheid tussen hogeschool en universiteit. Highschool dekt de lading niet, daarom university. We zijn trouwens niet de enige. Avans en de NHTV noemen zich op hun website ook university.”

 

Iedere onderwijsinstelling in Nederland kan die benaming overigens ongestraft voeren. Maar, benadrukt Peene, Via Vinci geeft wel degelijk inhoud aan die pretentieuze naam. “Wij bieden opleidingen op masters (universitair) niveau aan, geaccrediteerd door het ministerie. De naam university is in ons geval geen lege huls.” Peene was medio jaren negentig directeur van twee basisscholen in Breda toen hij door de toenmalige Hogeschool West-Brabant (de voorloper van Avans) gevraagd werd lessen onderwijskunde aan de Pabo te geven. De geboren Zeeuw hapte toe, maar kreeg wel te horen dat hij niet volledig op de loonlijst zou komen te staan. “Ze vroegen me een eigen bedrijfje te starten zodat ze me voor een deel ook konden inhuren. Ik had daar helemaal geen ervaring mee, maar heb het gedaan.”

 

De volgende dag stapte Peene naar de Kamer van Koophandel en liet zijn eigen eenmanszaakje inschrijven. Een kleine stap met grote gevolgen. De docent Peene was plotseling ook de ondernemer Peene geworden. Een succesvolle combinatie, bleek al snel. “Het liep direct als een trein, ik kreeg de één na de andere opdracht,” blikt hij terug. Totdat het noodlot toesloeg. Bij het klussen in zijn woning kwam hij met zijn been in een cirkelzaag. Het scheelde maar een haartje of het been was eraf geweest. Op serieuze toon: “In het ziekenhuis ben ik gaan nadenken. Kon ik als zelfstandige zonder personeel met een gezin met drie kinderen deze risico's wel nemen. Wat als ik arbeidsongeschikt was geraakt? Vanaf dat moment wist ik zeker: ik moet het anders gaan doen.” De volgende dag schrijft Peene in zijn ziekenhuisbed op een laptop een businessplan voor zijn nieuwe onderneming: de imago groep, de voorloper van wat sinds een paar jaar de Via Vinci University heet. Achthonderd studenten telt de zakenuniversiteit inmiddels die, behalve in Breda, in zalencentra elders in het land hoger onderwijs volgen op met name het gebied van leiderschap en ondernemerschap. Binnenkort dus ook in Bergen op Zoom. Waar dit eindigt? Peter Peene glimlacht: “Geen idee, maar er gaan nog mooie dingen gebeuren.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Aanvullend artikel:

(7 maart 2009)

 

 

Via Vinci University teruggefloten

 

 

BREDA - Minister Ronald Plasterk van Onderwijs beschuldigt de Bredase

onderwijsinstelling “Via Vinci University” van misleiding.

 

Volgens Plasterk zet Via Vinci studenten op het verkeerde been

door “university” in haar naam te voeren.

 

 

Plasterk_Dutch_politician_kabinet_Balkenende_IV

 

Ronald Plasterk

 

 

Een term die, aldus Plasterk, ten onrechte wordt gebruikt door de instelling die in werkelijkheid geen universiteit is. Via Vinci kwam ruim een maand geleden in het nieuws toen ze bekendmaakte een campus in Bergen op Zoom te willen gaan bouwen die op termijn plaats moet gaan bieden aan honderden, meest internationale, studenten. De kritiek van Plasterk op het instituut dat op dit moment vooral managementopleidingen aanbiedt aan mensen uit het bedrijfsleven, komt naar aanleiding van vragen van het Roosendaalse CDA-Kamerlid Jack Biskop. Volgens Plasterk weegt het misleidend gebruik van de benaming university des te zwaarder omdat Via Vinci op haar website ook vermeldt dat bij haar de titel “doctor” gehaald kan worden. Zo’n titel kun je echter alleen bij een erkende universiteit halen, wat Via Vinci niet is. De minister eist dat de onderwijsinstelling op korte termijn deze informatie van de site verwijdert. Zo niet dan doet hij aangifte bij het Openbaar Ministerie.

 

Bestuursvoorzitter Peter Peene van Via Vinci reageert verbaasd op de kritiek. Volgens hem heeft het gebruik van de internationale term university helemaal geen beschermde status en mag die dus vrijelijk gevoerd worden. “Bovendien hebben we eind 2006 het ministerie gevraagd wat ze vonden van ons plan om die term te gaan gebruiken. Dat vonden ze toen geen probleem.” Peene zegt juridische stappen te overwegen als Plasterk niet op zijn woorden terugkomt. “Wat hier gezegd is, klopt niet en schaadt ons zeer. Daar leggen wij ons niet bij neer.” Volgens Kamerlid Biskop staat de kwestie Via Vinci University niet op zich. “Er zijn veel aanbieders van hoger onderwijs die zich aanprijzen met termen die lang niet altijd terecht gebruikt worden. Je hebt nu erkende universitaire opleidingen en spruitjesuniversiteiten. Het wordt tijd om het kaf van het koren te scheiden.” Peene noemt de opstelling van Biskop “knullig en provinciaals.” “Hij moet toch weten dat internationale termen als university ook in Nederland inmiddels zo ingeburgerd zijn. Je moet voor de aardigheid maar eens op Google de woorden university en Nederland als zoekopdracht intikken. Je staat versteld van het resultaat.” Volgens Peene zou een verbod op het gebruik van benamingen als “university” of doctor in Nederland bovendien indruisen tegen wat in het Europees recht hierover staat.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

 

10 februari 2009

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN