Bron: www.bndestem.nl

 

Vijf speciale rundersoorten Deel 1

 

‘De Romeinen roemden dit vlees al’

 

 

 

 

Galloway-stier

 

 

MADE - Op de hoek Zanddijk/Kerkdijk in Made staat sinds enkele maanden een bijzondere wegwijzer.

 

 

De bordjes wijzen passanten op de vijf speciale rundersoorten die dicht bij elkaar te vinden zijn in Made, Helkant en Wagenberg. Verslaggeefster Susanne den Boer ging langs bij de vijf (hobby)boeren en hun dieren. In deze serie komen ze een voor een aan bod.

 

 

De Galloways van Kees Meeuwissen uit Made. Schofthoogte varieert van 1,24 tot 1,30 meter.

 

Veel haar, bij stieren krult de vacht meer dan bij koeien.

 

Galloways zijn hoornloos.

 

De dieren zijn ‘winterhard.’

 

De runderen kunnen zo’n 15 tot 20 jaar oud worden.

 

Opvallende oren met langer haar.

 

 

In Nederland lopen vooral zwarte Galloways rond, maar ze kunnen ook blond of roodbruin zijn en een combinatie van die kleuren met wit. Het is een prachtig plaatje. Vanuit de woonkamer van Kees Meeuwissen kijkt de Madenaar zo uit over de wei aan de Kerkdijk, waar zijn Galloways grazen. De zwarte beesten, met hun vacht vol krullen, ogen rustig en vriendelijk. “Dat zijn ze ook, maar het blijven dieren natuurlijk. Je moet altijd op je hoede blijven.” Meeuwissen houdt de van oorsprong Schotse rundersoort sinds 2000. “Gewoon als hobby. Ik kon het stuk land tegenover mijn huis kopen. Dan ga je denken: wat zal ik daarmee doen? Een weiland met zelfmaaiers is dan een ideale oplossing. In eerste instantie wilden we Schotse Hooglanders, maar die hebben flinke hoorns. Dat zagen we niet zo zitten, het blijft toch een hobby. Via het blad Landleven ontdekten we de Galloway. We zijn in Limburg bij een boer gaan kijken en waren meteen verkocht.”

 

De Galloway is een typisch vleesras. De koeien hoeven niet gemolken te worden, die hebben alleen voldoende melk voor hun kalfjes. Ideaal dus voor een hobbyboer. “We hebben vooral plezier van de dieren, ze vergen weinig onderhoud. Af en toe een keer borstelen; dat vinden ze lekker. En ze moeten af en toe verplaatst worden als de wei te kaal wordt. Verder doen ze zichzelf. Ook in de winter; dit ras is sterk genoeg om het hele jaar buiten te kunnen blijven.” In het begin graasden er twee Galloways aan de Kerkdijk; inmiddels is de veestapel uitgebreid tot negen. “We hebben er net weer een kalfje bij,” vertelt de Madenaar. “Mies. Een vrouwtje. In Den Hout hebben we nog twee vaarzen (jonge koeien, red.) staan. Voor de slacht gebruiken we alleen ossen (gecastreerde mannetjes, red.). Waarom we geen koeien slachten? Iedere vrouw heeft een moederinstinct en ik vind dat ze dat ook moeten kunnen ervaren. Als we te veel koeien hebben, verkoop ik die liever, dan dat ik ze laat slachten.”

 

Per jaar gaan er wel een paar ossen van de Madenaar naar de slacht. “Het vlees is het lekkerst als de dieren 2 tot 3 jaar oud zijn. Eén Galloway-os is goed voor zo’n 300 kilo vlees. Daar maken we vleespakketten van, die verkocht worden. Je kunt er echt van alles van maken, van gehakt tot sudderlapjes en van kogelbiefstuk tot hamburgers.” De Galloway is volgens Meeuwissen een heel oud runderras. “Ze stammen uit de Keltische tijd. Het is bekend dat de Romeinen het vlees van de Galloways al roemden. Vooral de marmering, de witte aderen door het vlees, maakt het zo smaakvol en mals. Wij eten het dagelijks en dat is echt genieten.” Kees Meeuwissen is als initiatiefnemer van het wegwijsbordje deze maand vanaf donderdag 7 mei met een reportage te zien op de lokale TV Extra.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

ZLTO: in september Runderroute

 

Door: Susanne den Boer.

 

 

MADE - De afdeling Drimmelen van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) gaat in september de Runderroute houden. Dit evenement is een vervolg op het initiatief van Madenaar Kees Meeuwissen om op de hoek Zanddijk/Kerkdijk in Made een wegwijspaal te plaatsen met bordjes richting vijf bijzondere rundersoorten in Made, Helkant en Wagenberg.

 

“Het idee is om een zondag in september alle vijf de bedrijven open te zetten voor publiek. De boeren kunnen dan vertellen over hun runderras of –soort,” vertelt Lisette van Oosterhout van de ZLTO afdeling Drimmelen. “We willen de wegwijspaal als verzamelpunt aanhouden. Of de toer per fiets, auto of ander vervoermiddel wordt gehouden, weten we nog niet. Misschien dat we er een puzzeltocht van maken of er een prijsvraag aan hangen. Er zijn ideeën genoeg, maar de precieze invulling volgt nog.” De ZLTO wil met de Runderroute jong en oud de mogelijkheid bieden eens wat meer te weten te komen over de verschillende runderrassen. BN-DeStem publiceert vanaf vandaag vijf weken op rij portretten van de vijf boeren en hun runderen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Lees ook:

 

Vijf speciale rundersoorten Deel 2 (12-05-2009)

Vijf speciale rundersoorten Deel 3 (19-05-2009)

Vijf speciale rundersoorten Deel 4 (26-05-2009)

Vijf speciale rundersoorten Deel 5 (03-06-2009)

 

 

Zie ook:

 

Made in beeld

Wagenberg in beeld

Helkant in beeld

 

www.upvideo.nl

 

 

Dit artikel kunt u ook lezen op de website van: www.webscene.nl (blogs)

 

5 mei 2009

 

Home