Bron: www.bndestem.nl

 

Vijf speciale rundersoorten Deel 2

 

‘Een perfecte Witrik zie je zelden’

 

 

 

Witrik

 

 

MADE - Waar veel andere runderrassen een buitenlandse oorsprong hebben, zijn de koeien op de boerderij van Erik van Oosterhout aan de Wagenbergsestraat in Made puur Nederlands.

 

 

“Om meteen even een misverstand uit de wereld te helpen: een witrik is geen ras, maar een kleurslag,” vertelt de veehouder. “Ik heb zo’n 175 Holstein-Frisians staan, van jong tot oud. Dat is in principe een zwartbont, melkgevend ras. Van die 175 dieren hebben er zo’n 65 de witrik-aftekening.” Van Oosterhout omschrijft de witrik als een normale koe, maar dan met een ander jasje. “De witrik valt vooral op door de witte streep op zijn rug, van de kop tot aan de staart. Ook de buik moet wit zijn en daartussen is het vlekkerig met zwart en grijs. De kop van een witrik is ‘gegriemeld’ en grijsachtig en de staart moet wit zijn.”

 

Het aantal witrikken in Nederland is klein. Het is een zeldzame soort, omdat in de jaren ‘50 werd verboden de witrik in de stamboomboeken op te nemen. Inmiddels is de soort herontdekt en zijn er weer enkele fokkers in Nederland; de helft voor het vlees en de helft voor de melk. Van Oosterhout is een van de vijf erkende witrikfokkers in Nederland en hij heeft momenteel het grootste aantal witrikken op zijn bedrijf staan. De Madenaar is tien jaar geleden bewust begonnen met het fokken van witrikken. “Ik vind ze echt prachtig, veel mooier dan de standaard zwartbonte koe. Toen ik een jaar of 4 was werd er bij ons thuis een witrikkalfje geboren, Marion. Kijk, ik heb hier de foto nog van mij bij dat kalf. Ik was toen al meteen verkocht. Maar zo schitterend als ik ze vind, zo lelijk vinden andere mensen ze soms. Wij krijgen hier vanwege onze kaasboerderij vaak excursies over de vloer en de meningen zijn dan altijd heel verschillend.”

 

Over tien jaar hoopt de Madenaar dat zo’n 80 procent van zijn melkkoeien witrik is. “Ik ben er steeds bewuster mee bezig. Een perfecte witrik zie je echter maar zelden. Vaak is de streep op de rug niet volledig doorgetrokken. Van de 65 witrikken die ik nu heb staan, zijn er maar 7 perfect. Ik heb ook al een paar dubbele witrikken, die zijn bijna helemaal wit met een zwarte neus en zwarte oren. Dat kan gebeuren als je fokt met twee witrikken. Zo’n dubbele witrik met een zwartbonte koe, levert dan weer een witrik op.” Het jonge vee van Van Oosterhout graast in het natuurgebied bij de Haagse Beemden in Breda. De rest van zijn koeien is te vinden in de buurt van zijn bedrijf, bijvoorbeeld in de wei langs de Stuivezandsestraat. “Zo kan ik er zelf ook altijd van genieten.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Eigenschappen Witrik

 

De witrik is een kleurslag, geen ras. Herkenbaar aan ‘rafelige’ witte streep op rug, grijsachtige kop, witte buik en witte staart. Schofthoogte ongeveer 1,50 meter. Kan zowel voor vlees als voor melk gehouden worden. Kortharig.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Lees ook:

 

Vijf speciale rundersoorten Deel 1 (05-05-2009)

Vijf speciale rundersoorten Deel 3 (19-05-2009)

Vijf speciale rundersoorten Deel 4 (26-05-2009)

Vijf speciale rundersoorten Deel 5 (03-06-2009)

 

 

Zie ook:

 

Made in beeld

Wagenberg in beeld

Helkant in beeld

 

www.upvideo.nl

 

 

Dit artikel kunt u ook lezen op de website van: www.webscene.nl (blogs)

 

12 mei 2009

 

Home