Bron: www.bndestem.nl

 

Vijf speciale rundersoorten Deel 3

 

“Mijn vrouw een ezel, ik Highlanders”

 

 

 

Schotse Hooglander

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

HELKANT - Op de hoek Zanddijk/Kerkdijk in Made staat sinds enkele maanden een bijzondere wegwijzer.

 

 

De bordjes wijzen passanten op de vijf speciale rundersoorten die dicht bij elkaar te vinden zijn in Made, Helkant en Wagenberg. Verslaggeefster Susanne den Boer ging langs bij de vijf (hobby)boeren en hun dieren. In deze serie komen ze een voor een aan bod.

 

Vandaag deel 3: De Highlanders van Ad Rasenberg uit Helkant. “’s Ochtends vroeg, als het nog wat heiig is en je ziet die Highlanders bij zonsopkomst op de heuvel staan met hun indrukwekkende hoorns en de walmen die uit hun neuzen opstijgen van het hijgen... dat is echt een prachtig gezicht.” De hoofdrolspelers in het schilderachtige plaatje dat Helkanter Ad Rasenberg oproept, zijn z’n eigen Schotse Hooglanders. Zes heeft hij er op dit moment, vier koeien en twee stieren. Die laatste twee staan in de wei bij zijn bedrijf aan de Zandstraat, de overige vier grazen in de Zonzeelse polder. “Het zijn prachtige, statige dieren,” vertelt Rasenberg. “Heel groot zijn ze niet, maar dankzij die enorme hoorns ogen ze toch imposant.”

 

Rasenberg is veeboer en heeft op zijn bedrijf zo’n 120 melkkoeien staan. De Highlanders houdt de Helkanter puur als hobby. “Ik heb het altijd mooie dieren gevonden. Toen de plannen ontstonden om het bedrijf te verplaatsen naar de Zonzeelse polder, kwam ook de wens om daar wat Highlanders te plaatsen. Ik vind ze goed passen bij dat open gebied, het is een sober, wat ruiger runderras.” Zes jaar geleden kwam zijn wens uit. “Mijn vrouw zei altijd: jij krijgt Schotse Hooglanders als ik een ezel krijg. Die ezel heeft ze uiteindelijk cadeau gehad met haar vijftigste verjaardag. Nog diezelfde week heb ik een paar Highlanders aangeschaft.” Rasenberg vindt de Highlander een ideaal ras om als hobby te houden. “Ze vergen weinig onderhoud en je hebt er wel veel plezier van. Ik geniet elke keer weer als ik ze zie. Ze kunnen het hele jaar buiten blijven dankzij hun dikke vacht. Het enige waar ik op moet letten, is dat ze voldoende gras hebben. Zodra de wei kaal wordt, verzetten we de dieren. De Highlanders eten het liefst wat ruiger gras. Als zij hetzelfde gras zouden eten als mijn andere koeien, zouden ze continu aan de diarree zijn.” Ondanks de hoorns, die per stuk wel zo’n 75 cm lang kunnen worden, stapt de Helkanter rustig in de wei bij de koeien. “Zolang je maar rustig blijft, zijn die dieren dat ook. De jongere dieren blijven vaak op afstand, de ouderen zijn nieuwsgieriger. Bij de stieren stap ik niet alleen de wei in, die zijn toch wat onberekenbaarder.” Eens in de zoveel tijd laat Rasenberg een van de Highlanders slachten. Van het vlees, zo’n 300 kilo per dier, laat hij pakketten maken. “Ik vind het zelf geen bijzonder vlees; vergelijkbaar met de gewone zwartbonte koe. Anderen vinden het wat droger. Het is een sober ras, niet te vergelijken met de Galloway of Aberdeen Angus.”

 

 

Eigenschappen Highlander:

 

Komt van oorsprong uit Schotland.

 

De kleur is meestal roodbruin – zo ook die van Ad Rasenberg – maar er bestaan ook zwarte, blonde, roan (bruin-zwart gestreept) en witte exemplaren. Die laatste zijn zeldzaam.

 

Ruwe vacht met langer haar.

 

Highlanders kunnen zo’n 18 jaar oud worden.

 

Ze zijn winterhard.

 

De grote hoorns kunnen per stuk zo’n 75 cm lang worden.

 

Highlanders worden vaak ingezet als grazers in natuurgebieden. Ze lopen ook rond in De Biesbosch.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Lees ook:

Vijf speciale rundersoorten Deel 1 (05-05-2009)

Vijf speciale rundersoorten Deel 2 (12-05-2009)

Vijf speciale rundersoorten Deel 4 (26-05-2009)

Vijf speciale rundersoorten Deel 5 (03-06-2009)

 

 

Zie ook:

 

Made in beeld

Wagenberg in beeld

Helkant in beeld

 

www.upvideo.nl

 

 

Dit artikel kunt u ook lezen op de website van: www.webscene.nl (blogs)

 

19 mei 2009

 

Home