Vlinders straks alleen nog in de buik?

 

 

vlinder

 

 

Europa raakt meer en meer vlinders kwijt door de klimaatverandering. Voor zeventig dagvlindersoorten zal zelfs meer dan 95 procent van het leefgebied ongeschikt zijn, wanneer het somberste scenario zich doorzet. Dat heeft De Vlinderstichting vrijdag bekendgemaakt. De stichting baseert haar cijfers op bevindingen uit Europees onderzoek, waaraan ook Nederlandse wetenschappers meewerkten.

 

Versnipperde landschappen

Landschappen in Europa versnipperen steeds meer en vlinders kunnen zich moeilijk aan de veranderingen aanpassen. De overkoepelende organisatie van de vlinderbescherming in Europa heeft de onderhandelingsdelegatie van de klimaattop in Kopenhagen daarom een brief gestuurd, waarin ze onder meer pleit voor maatregelen tegen CO2-uitstoot. Ook wijst de vlinderorganisatie op de noodzaak om de biodiversiteit te behouden.

 

Verschuiving naar het noorden

Het is volgens De Vlinderstichting nu al te merken wat de klimaatverandering doet met de kleurige fladderende beestjes. Meer dan zestig Europese vlindersoorten schoven op naar het noorden van Europa. In bergachtige gebieden verplaatsen de vlinders zich naar hogergelegen gebieden. Zuid-Europa zal de meeste vlinders kwijtraken, zo blijkt uit het onderzoek.

 

 

 

12 december 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN